вторник, 29 октомври 2013 г.

ЗНАМЕНИЯ и ЧУДЕСА, ЕРЕСИ и ЛЮБОВ към БОГА? п-р Джон Пайпър

Вместват ли се в Божиите планове фалшивите знамения и чудеса? Използва ли Бог ересите с някаква определена цел?
Този въпрос вълнува и ще вълнува хората от времето на Мойсей и до края на историята. Исус предсказа, че „ще се появят лъжехристи, и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните“ (Мат.24:24)
Ние не говорим за някакви фокуси, трикове. Това са големи знамения и чудеса. Велики! Но те стават за да заблуждават.

Павел казва, че идването на беззаконният „се дължи на действието на сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса и с всичката измама на неправдата, между ония, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят“ (2 Сол.2:9-10)

Фразата „знамения и лъжливи чудеса“ се превежда буквално „знамения и чудеса на лъжата“, което показва, че фалшивите знамения и чудеса не е в това, че те не са реални чудеса, а в това, че те дават невярна, фалшива картина на реалността. Това са истински чудеса, но те отдалечават от Христос.
По същият начин, в края на човешката история, - и особено в нейния край - лъжеученията и ересите ще следват упорито църквата. „ Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти, и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните.“ (2 Тим.4:3-4)

На другия край на историята, нещата ще останат същите, каквито са били по времето на Мойсей. Именно Мойсей, отговаря на два вълнуващи ни въпроса: „ Влизат ли в Божиите планове фалшивите знамения и чудеса? Използва ли Бог ересите за някаква определена цел?“ Ето ключовият
пасаж:

„Ако се въздигне всред тебе пророк или съновидец и ти означи знамение или чудо, и се сбъдне знамението или чудото, поради което той ти говори, казвайки: Да идем след други богове, (които ти не си знаел), и да им служим, - да не слушаш думите на оня пророк или на оня съновидец; защото Господ вашият Бог ви изпитва, за да узнае дали любите Господа вашия Бог с цялото си сърце и с цялата си душа“ (Второзаконие 13:1-3)

Обърнете внимание на пет неща:

Първо: Мойсей ни казва, че знамения и чудеса в подкрепа на ерес, действително се случват. Това не са трикове. „Ако... пророк ... означи пред теб знамение или чудо, и се сбъдне това знамение или чудо, за което ти е говорил“ Те действително се сбъдват. Това не е илюзия с пушек и огледала.Това е свръхестествено, но те не служат на истината.

Второ:
някои от чудотворците се опитват да отвлекат вярващия от истинския Бог. „поради което той ти говори, казвайки: Да идем след други богове, -  да не слушаш думите на оня пророк“. С други думи, някои ереси “да идем след други богове“ се придружават  чрез свръхестествените  знамения и чудеса.

Трето: Бог има Свое намерение относно тези знамения и чудеса, и определена цел за ересите, които те утвърждават.
Тук е посочена една от тези цели: „защото Господ вашият Бог ви изпитва, за да узнае дали любите Господа вашия Бог с цялото си сърце и с цялата си душа.“ Ако изкушението идва от човек, изпитанието е от Бога. Това е Божието намерение относно фалшивите знамения и ересите.

Четвърто: Бог ни изпитва, дали го обичаме.“ защото Господ вашият Бог ви изпитва, за да узнае дали любите Господа вашия Бог с цялото си сърце и с цялата си душа.“

Пето: Стигам до този извод, че обичащ
ото Бога сърце разпознава в тези чудеса заблудата. Любовта към Бога не се основава главно на свръхестествена сила. Тя е основана на способността да се види истинската Божия красота чрез Неговата свръхестествена сила. Затова любовта към Бога служи като мощна защита от ереси, дори и те да са придружени от свръхестествени сили.

Разбирането на тези пет неща от Второзаконие 13:1-3 ни помага да се защитим от заблуждаващите знамения и чудеса, и от ереси. Но само разбирането не е достатъчно. Любовта към Бога е едновременно  цел на Божието изпитание, и средство, чрез което могат да се издържат изпитанията. Разбирането ни напомня за необходимостта да
Го обичаме. А любовта към Бога ще разпознае заблудата в лъжезнаменията и лъжечудесата и ще се стреми към Христа. Любовта към Бога вижда през ереста и  се държи здраво за Него. Нека Бог да задълбочи нашата любов към Него така,  че да имаме тази проникваща и  защитна сила .

Преводът на статията се публикува с разрешение от  
http://www.propovedi.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар