вторник, 22 октомври 2013 г.

„ОСВОБОЖДЕНИЕ!“, П-р Конрад Мбеуе, Африка

„ОСВОБОЖДЕНИЕ!“

П-р Конрад Мбеуе, Африка

Веднъж проповядвах на една пасторска конференция. Една от темите на изказването ми беше опозиция на лъжепророците и лъжеучителите. Докато преди това имах предвид главните християнските култове, такива като Свидетели на Йехова и т.н, този път исках да говоря за крайното харизматично движение „Освобождение“. В това движение видях особена опасност, която е троянски кон за евангелската вяра.

Последвалата след проповедта дискусия потвърди моята правота. Въпреки, че по време на проповедта не споменах харизматичното движение „освобождение“, практически всички въпроси засягаха точно този феномен. Това е много често срещан проблем.

Загуба на Евангелието

Относно това движение най-вече ме безпокои загубата на Евангелието. Когато лично благовествам за Христос, често срещам  членове на  църкви, където винаги се говори за видими чудеса и освобождения, но никога не се споменава покаяние и лична вяра в Исус Христа. Очевидно нещо не е наред.

Обичайното съдържание на телевизионните проповеди потвърждават това. Аз никога не съм слушал проповед за смъртта на Христос, Който чрез Своята кръв изкупи  греха ни пред Бога. Аз никога не съм слушал проповедниците да призовават аудиторията да се покае и повярва в Христос. По скоро пасажа, с който проповедникът се занимава бързо преминава към чувстващите нужди/безплодие, безбрачие, изневяра, някое роднинско „проклятие“, безработица/ и призовава своите слушатели, страдащи от такива проблеми, „да повярват“, и че самият проповедник ще се моли за тях.

Последиците от тази липса на Евангелието са били катастрофални. В църквите е пълно с „щастливи“ хора, чийто живот сам по себе си представлява отвън една украсена гробница, а отвътре пълна с мъртвешки кости и всякаква нечистота. Това е очевидно. А единствено Евангелието може да промени човешкото сърце. Загубвайки Го /евангелието/, вие имате тълпа от хора, чиито сърца изобщо не са осветени. Тяхната религия е тънък слой лустро, което покрива необузданите греховни страсти. В крайна сметка тези, които знаят за скандалите и тайния живот на членовете на църквата, но не вземат отношение, богохулстват срещу Господнето Име. И това е ужасно!

Загуба на богуслужение

Повечето случаи на освобождение стават по време на молитвата на проповедника. Това се случва не само в телевизионните шоута, а в повечето богуслужения днес. След продължителния сеанс на пеене и танци, на сцената излиза проповедник. Всяка една проповед има обикновено такова съдържание: „ Такъв и такъв герой идва при Исус/или Павел/, за да получи освобождение, и ти днес също можеш да получиш освобождение! Просто вярвай!“ По нататък следва покана към тези, които имат някакви нужди да  излязат напред за да получат освобождение.

Разбира се, това привлича тълпи от хора. Но не защото се случват чудеса. Ни най-малко! Този феномен, когато хората започват да падат и да се търкалят по пода, привлича зрители, просто зяпачи. И точно това явление привлича тълпите от хора към местните шамани. Има само една малка разлика. Казва ни се, че в пещерата на шамана работи 
дяволът действа , а в църквата „освобождението“ идва от Бог.

Аз не мога да приема, че богослужението се превръща в сеанс за „освобождение“. Всяка неделя завършва с това, че хората излизат напред за да получат „освобождение“. Но така ли е било в дните на Исус и апостолите? Дори с бегъл прочит на книгата Деяния не мога да добия подобно впечатление. Ясно е, че богослуженията са били за пеене и молитви към Бог и за Божието Слово проповядвано за спасение и освещение на хората. След богослужението вярващите се прибирали по домовете си за да разсъждават за чутото и го прилагат в живота си.

Загуба на свещенството на всички вярващи

Когато изразявам своите съмнения често ме обвиняват, че не вярвам, че и днес Бог може да върши чудеса. Нищо подобно! Аз твърдя, че феноменът на така нареченият „Божий човек“/т.е. изцелител-освободител/ е напълно небиблейски. Такъв краде свещенството от всички вярващи, оставяйки свещенство само в ръката на „божия човек“, като му се приписва, че има сила, недостъпна за обикновения християнин. Ето защо - неговите молитви /и молитвите на съпругата му/ са помазани, а молитвите на обикновените членове на църквите не са.

Терминът, „Божий човек“ се употребява по отношение на пророците /информираните за Божието откровение/, а не за свещениците/творящи чудеса/.Разбира се, някои Божии мъже/например Мойсей/ е вършел също чудеса, но това не е основното значение на фразата „божий човек“. Тези, които Библията нарича Божий човек/например Давид в 2 летописи 8:14/ не са направили нито едно чудо. С този термин в Новия Завет Павел нарича и Тимотей/1 Тим.6:11/, но доколкото ни е известноТимотей също не е извършил нито едно чудо.

Следователно и отговорът на въпроса, който ми бе зададен на пасторската конференция: „ Какво се прави, ако по време на проповедта у някой човек в залата има прояви на демон?“ Отговорът е прост: помолете зрели християни да изведат обладания човек в друго помещение, за да се помолят за него, а вие продължете да проповядвате.

Защо да карате цялата църква да ви чака цял час, а дори и два, докато демоните с врява разиграват своята комедия пред амвона? Молитвата на проповедника не притежава някаква особена сила, която да не е в молитвата на обикновените християни. Най-голяма полза носи, молитвата на праведника, а не молитвата на самопровъзгласилия се „Божий човек“. Като се има предвид размерът на дебатите, които се разгорещяват около такива проповедници, разбираме, че такива „божии хора“ не трябва дори да ги наричаме праведни.

Трябва да спрем тази тенденция

Силно ме безпокоят съвременните „лъжепророци и лъжеучители“, които пропълзяват от задния вход на евангелската църква. Както казах и по-рано, това е троянски кон.
Тези въпроси, като загуба на Евангелието, загуба на поклонението и загуба на свещенството на всички вярващи, не може да ни оставят равнодушни. Ако не спрем тази тенденция, 
анимизма и синкретизма бързо ще процъфтят и с това не би имало много разлика между пещерата на шамана и църквата. Дано Господ да не допусне това!

Преводът на статията се публикува с разрешение от  http://www.propovedi.ru


превод Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар