вторник, 22 октомври 2013 г.

ТЕАТЪР, Рангел Младенов



В дните на Исус се играеше един много добре изпипан театър. Сцената беше не само храма в Ерусалим, не само синагогите във всяко населено място в Палестина, но и по улиците на градовете и селата в Обетованата земя.

Този театър бе игран в продължение на стотици години. Да сме точни – след завръщането на евреите от Вавилонския плен, което прави половин хилядолетие.

Актьорите в този театър бяха фарисеите. Именно към тях се обърна Исус и им каза:

„Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота. Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие.” (Мат. 23:27,28)


Разбирането на думите на Исус тук се корени в значението на думата в ст. 27 – „лицемер”, която е гръцката дума ὑποκριτής (hypokritēs), означаваща „актьор, двуличник”.

В ст. 28 Исус казва, че тези хора (религиозните играчи на своето време) са пълни с „лицемерие” – гр. ὑπόκρισις (hypokrisis) – „актьорска игра, роля, преструване”.

С други думи фарисеите по времето на Исус играеха една актьорска игра и роля, в която се преструваха на вярващи, но всъщност бяха двулични, защото едно показваха пред хората (градяха своя имидж), а друго бяха в действителност отвътре.

Тези актьори (фарисеите – лицемери) пред хората бяха духовни, но всъщност фалшифицираха Тора. Не веднъж Исус бе обвиняван от фарисеите, че престъпва „преданието на старейшините”, на което Той отговаряше: „Заради вашето предание престъпвате Божията заповед” (Мат. 15:3).

С други думи фарисеите, в комбина с книжниците бяха направили така, че Тора да звучи по друг начин. За обикновения юдеин, които посещаваше синагогата или Храма думите на книжниците и фарисеите изглеждаха логични, божествени. Обаче истината е, че тези лицемери манипулираха Писанията за да контролират народа.

Не е за учудване, че в юдейската традиция освен Тора, Псалмите и Пророците (т.е. Писанията – Стария Завет) има множество тълкувателни писания (книги), които са дело именно на книжниците и фарисеите, в опита им да тълкуват онова, което бе предназначено да научи еврейския народ на вяра и морал.


По този начин тези актьори – лицемерите фарисеи, манипулираха Писанията, за да бранят позициите си.

Криеха се зад расото на фарисейските си одежди, угнетявайки беззащитните (Мат. 23:14). В Храма вдигаха високо, надменно и безсрамно главите си към Бога, без да вземат под внимание, че фарисейската им игра в театъра на религиозността бе омразна за Онзи, Когото наричаха Отец.

Днес този театър продължава. Мнозина, криещи се зад расото на своята виртуална идентичност всъщност играят една игра, в която само онези, които вече са гледали тази постановка могат да разпознаят, че зад маската се крие поредния фарисей.

Някои са гледали доста театрални постановки и могат лесно да разпознаят лицемера – актьор, когото публиката аплодира с бурни овации и отделни възгласи „Амин” и „Алилуя”.

Седя на първия ред и наблюдавам представлението. Виждам поредния фарисеи, облечен в своите актьорски одежди и маска на лице, с които атрибути впечатлява онези, които за първи път прекрачват прага на този театър.

Гледам постановката с апатия, доза отвръщение и си задавам въпроса: „Докога ще се намират нищо неподозиращи хора, които да се тълпят на подобен род представления?”

Сигурно ще ме попитате какво правя аз самия на това представление. Ще ви отговоря. Не съм плащал за да вляза в театъра. Той се играе пред очите ми, заобикаля ме навред. Разликата обаче между мен и останалите, които гледат е тази, че те са ентусиазирани и въодушевени да се наслаждават на актьорската игра, докато аз съм принуден да я гледам, защото този театър всъщност нагло нарушава личното ми пространство.

Нека помним, че най – религиозните хора от времето на Исус бяха фарисеите. А според думите на Исус това бяха най – големите религиозни играчи (актьори) на своето време, заблуждавайки с актьорската си игра нищо неподозиращите юдеи в Палестина.

Приликата с действителни лица и събития е случайна!


Рангел Младенов

Няма коментари:

Публикуване на коментар