вторник, 22 октомври 2013 г.

ДЖОЙС МАЙЕР И ПРОСПЕРИТЕТНОТО УЧЕНИЕ



Джойс Майер в никакъв случай не е агресивно-крайна каквито са много проповедници от Движението на вяра (или "Слово на вяра"). Тя е доста по-въздържана, недиректна и „софт” от тях и затова някои нейни учения не бият толкова на очи. Но основните характерни доктрини са си там. Нещо повече, тя никога не се е дистанцирала от движението и се е появявала на конференции с преобладаващо тяхно участие. Затова нито е случайно, нито е грешка, че тя се появява в списъци на просперитетни учители даже в популярни сайтове като Wiki.

 Джойс е учила в Life Christian University в Тампа, Флорида – учебно заведение, което е ясно свързано с движението на вяра като цяло и с учението за просперитета в частност. В собствения му сайт пише: „LCU вярва, че заветното обещание на Бог включва – но не се ограничава до – божествено изцеление и здраве, божие снабдяване и просперитет, божий мир и единство в дома, божествено водителство в живота и божие помазание за осъществяване на божия призив.”
Самата тя отказва да се разграничи от това учение (Напр. в шоуто на Лари Кинг 19.5.2005 (http://www.rickross.com/reference/meyer/meyer23.html)

  Учението за просперитета може да се види ясно от нейният екстравагантен начин на жиовт – самолет за 10 милиона, къща за 2 милиона и още 2 милиона къщи за децата й, вила за почивка за 500 000, 23 000 $ за един единствен тоалет, 107 000 $ мерцедес на съпруга й, офис в който цената на обзавеждането е астрономическа и т.н.
(Да не бъда разбран погрешно – не смятам бедността за добродетел, но определено смятам екстравагантността и невъздържания разкош за порок – при това два пъти по-голям когато се свързва с Божието име).
Учението за просперитета може да се види от просията й за пари в нейните предавания (често основано на едно напълно перверзно виждане за „закона за сеенето и жъненето”)

 „Бог казва: „Можеш да посееш за каквото душата ти копнее. Посявам 2000 $, казва Божият човек” (TBN, April 6, 2003)

  “Вие сте на прага на чудото. Отидете до телефона и дарете $1,000, $5,000, $10,000 и $1,000,000; отидете до телефона. В отговор Бог има чудо, което ви очаква. / “Помазанието е осезаемо… / Това е вдъхновение, О! Чувам Те Свети Душе! Бог ви учи точно сега да чувате гласът Му. Отидете до телефона си! / “Вярвам, че има 10 човека, които трябва също да дадат тези $10,000. Вярата ви в най-голямаото чудо във вашия живот води до анай-голямото засяване в живота ви” / “Вие не отивате към телефона си; можете да ме чувате докато сте на телефона. Вашето освобождение ви очаква! / ”Защо тези ловци на ереси се опитват да накарат хората да познаят Бога като назовават хората по име? / ” Няма да премина към текста докато не отидете до телефона си” (TBN, March 31, 2004).

 По-конкретно, учението за просперитета може ясно да се види на собствения, официален сайт на Джойс Майер (http://www.joycemeyer.org/AboutUs/FAQ.aspx): Там присъства въпрос и отговор както следва:

 Учи ли Joyce Meyer Ministries евангелието на просперитета?
 Служението на Джойс Майер 
Joyce Meyer Ministries  вярва в желанието на Бога да благослови Своите хора. Джойс учи, че Божието благословение и просперитет се отнасят до духовната, емоционалната, физическата и финансовата област на живота. След това тези благословения и просперитет трябва да се изпозлват за благословение на останалите (виж Битие 12:2). Едно „благовестеие на просперитета,” което се свързва единствено с финансова полза не е балансирано и може да нарани личното ходене с Бога.

 С други думи,  самата организация на Джойс Майер казва, че тя учи на евангелие на просперитета – и даже повече от това. Самата Д.М. не се колебае да казва подобни неща:
„Кой би желал да се присъедини към нещо, коеот те прави нещастен, беден, разорен и грозен и където трябва да се препъваш докато най-накрая стигнеш небето”
„Защо Той (Бог) да желае Неговите хора да бъдат поразени от бедност докато всички хора, които не живеят за Бога притежават всичко? Мисля, че това е едно старо религиозно мислене и вярвам, че дяволът го използва, за да отклновява хората от служение на Бога. Вярвам, че Бог желае да ни даде чудесни неща.”
“Ние имаме един склад в небето, в който има много неща, които само очакват да ги заявим.” (Joyce Meyer, “What Does Your Future Hold” May 21, 2004)

Майер директно свързва своята вяра в позитивната изповед с учението за просперитета:
“Наскоро Бог ми показа, че ние можем да благославяме или да проклинаме финасовите семена, които сеем. Можем да говорим позитивно за финасовото си бъдеще или можем да казваме неща като: „Не мога да си позволя това”…”Всеки път когато се обърна се случва нещо, което взема парите ми.”…Ние трябва да поливаме даването си с водата на Неговото Слово и да очакваме изобилна жетва. Посейте семето си и говорете просперитетни писания върху вашите финанси” (Joyce Meyer, “Your Mouth is a Weapon,” Life in the Word March 1997, p. 4.)
“Ние трябва да заявим колкото се може повече от това наследство…Едно от нещата, които можем да направим точно сега е да говорим позитивни мисли за нашето бъдеще точно сега.” (Joyce Meyer, “What Does Your Future Hold” May 21, 2004).

 Мисля, че това е напълно достатъчно за просперитета, но това съвсем не е всичко свързано с Джойс Майер. Освен позитивното мислене и позитивната изповед (едно учение, което има много повече общо с окултизма отколкото с християнството и библията), което вече споменах –Майер учи, че хората са малки богове, че тя не е грешник и не греши повече, че по същият нанчин, по който Бог създава със слово и ние можем да творим със слово това, което желаем и че негативната изповед води до проблеми в живота ни, защото също създава реалност, само че отрицателна. Накрая тя учи, че Исус не ни е изкупил (само) на кръста, но и в ада, че е бил новороден след 3 дена като мъртъв и че човек не може да се спаси ако не вярва в учението й за изкуплението в ада. Ако има нужда мога да приведа цитати от нейни поучения или книги за всички тях.

 Всички тези неща без изключения са директно свързани с движението "Слово на вяра", към което спадат и много други споменати по-рано имена. С други думи, Джойс Майер проповядва една 
по-смекчена, но по-хитра, по-прикрита форма на същото сериозно отклонение от християнското учение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар