вторник, 29 октомври 2013 г.

ЗАЩО ХАРИЗМАТИЧНОТО ДВИЖЕНИЕ ПРОЦЪФТЯВА В АФРИКА, п-р КОНРАД МБЕУЕ


Защо  харизматичното движение процъфтява в Африка? 

Конрад Мбеуе е пастор на Kabwata Baptist Church в Замбия, Африка. Той беше един от главните говорители на конференцията “Strange fire” (Чужд огън), която се проведе през октомври 2013 г. в Лос Анжелис, Калифорния.


Мисля, че харизматичното движение в Африка се разраства подобно на пожар, поради факта, че  религиозността на африканците  не поставя нещо под въпрос, а просто го приема. Африканската религиозност е облечена в библейски стихове и християнски термини, при все че значението им е съвсем различно. 


Духовният мироглед на Африка. 


Позволете ми да обясня какво имам предвид. Духовният мироглед на Африка има четири стълба: 


1 Бог 
2 Ангели и демони 
3 Духовете на предците 
4 Човека 


По тази причина, африканците не поставят под въпрос съществуването на Бога , за разлика от много хора на Запад . За тях Бог присъства. Той е Създателят и Върховният владетел притежаващ  цялата вселена. В африканските спиритуални вярвания Бог е много далеч.  Между Бог и хората се намират две духовни нива. Първото ниво е на ангелите и на демоните (злите духове) . Другото е, на духовете на умрелите, които са по-близо до хората. Благословенията на добрия и грижовен Бог не могат да достигнат хората, ако духовете на умрелите не са задоволени. Затова е важно на духовете на мъртвите да се угоди и така демоните да се победят. Само така благословенията на Бог могат да достигнат хората.

 Ролята на африканските магьосници с тяхната духовно тайнствена мощ е да ограничат силата на двете духовни нива, да поставят бариери между хората, демоните и духовете на умрелите. Шаманите съветват как да се угоди на духовете на предците за да се успокоят. Африканските магьосници воюват с демоните за хората и тая борба се изразява чрез транс, танцуване или кадене на тамян. Ако човек е безработен, няма съпруга или е бездетен, няма професионален успех и т.н., то той отива при магьосника(шамана),който има способност и власт в духовния свят да проникне и да намери отговор . На човека се казва, че в него е влязал или дух на мъртвец или зъл дух да го мъчи. Понякога може и да е от жив човек. Причината защо един магьосник  влияе върху живота на един човек е, защото той е единствения който има връзка с тези две нива (призраците/злите духове). С помощта на този магьосник може да се отнеме власта на този демон върху този човек, за да могат Божиите благословения да дойдат в живота му. 


Каквото и да се случи,  магьосника няма тази сила да разпознае  истината, преди всичко това са ирационални фантазии. Съветникът доминира общото мислене чрез призрачната си тайна и способността му да отведе ума ви до там и след това да ви обяви за освободени. Разбира се, че не го прави защото ви мисли доброто., За тази услуга ще трябва да платите. 

Обобщена оценка на харизматичното движение 


Модерното харизматичното движение в Африка е почти по целия свят подвеждаща картина на Африканската религиозност приета и облечена в стихове от Библията и християнски термини. Единствената разлика е, че нивата на духовете на предците и злите духове се превръща в смесица от объркване. Поради тази причина някои са приели  глупавата теория , че демоните са унищожители на браковете.  Това е и причината, че ереста на  проклятия в поколенията е станала толкова популярна. В Африка разбирането е, че е възможно, нещастието да премине от мъртвите към живите. 

В харизматичните кръгове в Африка, "Божия човек" ("помазаника") пое ролята на магьосника. Той е този, който е заобиколен с тайнствена сила и може да  пробие от двете страни на духовните нива, нещо, което за смъртните е невъзможно. Ако благословенията въпреки нашите молитви не потекaт, ние вземаме краткия път и отиваме в една църква, където очакваме помощ. Това обяснява притока в тези кръгове. Масите не очакват един проповедник, който да им покаже и обясни пътя към прошката от Бог. Не ! Те искат “Божия човек“ да се моли за тях. Това обяснява също защо "Божиите хора" играят голяма роля в мисленето на харизматиците. Преди време в евангелизма са били "Божии хора"на първа линия, на които бе поверено да проповядват  Божието Слово, но от харизматична гледна точка на първа линия са предимно проповедници, които влизат в светая светих да донесат благословения на хората. 

Това обяснява и защо отговорите на тези "Божии хора" на почти всички проблеми са "освобождение" или "пробив" .  Трябва да се пробият духовните нива, за да достигне до хората Божието благословение . Молитвите на "Божия човек" ще донесат освобождение, защото става пробив по време на една молитва. "Освобождение" и "пробив" са ключовите думи на това движение. 

Това обяснява също, че молитвата в харизматичното движение в Африка е борба. Всъщност молещите се харизматици са посочени като "молитвени воини." Въпреки че те се обръщат към Бога, те фокусират вниманието си много бързо далеч от Бога, за да се бият с голи ръце срещу призрак в невидимия свят. Това звучи почти винаги: "Ние връзваме всеки демон, в името на Исус ! Ние освобождаваме  духа, който разгражда всеки хомот в името на Исус! " 
Тези " молитвени воини " крещят с пълен глас и пеят името на Исус . Чак се потят , когато се включат в борбата с тези духове , напрягат всеки мускул до края на победата . Само когато те са успели да“ пробият“, Божието благословение може да тече . Това не е нищо повече от религиозните традиции на Африка под прикритието на християнството. 

Забележете  също , че силата не е в поучението при харизматичното движение в Африка. Техни представители оцеляват с помощта на някои повтарящи се стихове като "с Неговите рани ние се изцелихме " или " ние не сме опашка но глава " и т.н. Не полагат абсолютно никакви усилия внимателно да се тълкуват Писанията. По много пъти се повтарят фрази и хората са докарани в един вид транс, като магьосниците го правят, така че те доминират мисленето на повечето хора. Хората обичат това и се молят за него ! По този начин " Божиите хора " събират несметни богатства , докато масите се стичат към тях. 
Това не е християнство !

Това, което ме притеснява е, че всичко това е толкова очевидно и хората не го осъзнават все още. Или, тези,които го осъзнават защо не предупреждават християните за това? Защо е толкова голям  броят на хората, които търсят всичко това,и са допуснали традиционната африканска религия да влезе през задната врата в църквата. Истината е станала жертва на това развитие. Поради тази причина аз не се радвам на растежа на тези църкви и този вид служения.  

Ние трябва да издигнем нашите предупредителни гласове сред християните. Знам че харизматичните църкви повличат тълпи. Но това не е истинското християнство. То не води към рая. Това се дължи на един слаб християнски законопроект за цялата тази суматоха. Африканската религиозност не беше заместена от християнството. Много африканци с Библия в ръка предадоха християнската вяра. 

Това е много тъжно. Библията не учи че Бога и човека са толкова отдалечени, че Той може само да го благослови и даде пробив ако един посредник се появи на сцената. Не! Библията говори за един Бог , който е близо до нас. Единствената бариера, която ни отделя от Бог е нашият грях , и Исус е решил проблема със греха на кръста за нас. 
Слушайте ! Ангели и демони съществуват, но те не са неприкосновени духовни същества, които човек с помазание може да победи, за да може  един християнин да получи Божиите благословения. Става въпрос за същества, които изпълняват или заповедите на Бога или на дявола. Те не могат да застанат между нас и Бога. 


В крайна сметка, ние не се нуждаем от "Божии хора", които всяка неделя ръце да ни полагат ръце, за да можем да получим Божиите благословения. Има само един посредник между Бога и нас - това е , Исус Христос. Всички останали трябва да се отхвърлят като измамници, които заслужават само презрение.


Пастор  Конрад Мбеуе

Няма коментари:

Публикуване на коментар