понеделник, 22 септември 2014 г.

Анализ на служението „Инкаунтер“ G-12 от Рикардо Бекерра

(Част Първа) 

Предлагам Ви две статии, които хвърлят светлина върху явлението наречено „Инкаунтер“ (Среща“) . Понятието „Инкаунтер“ е присъствало в психотерапията много преди въвеждането на тази методика в харизматичните църкви...Ще видите също така, че това явление, намерило място в психотерапията, е имало място много по-рано в източните, окултни практики.



Анализ на служението „Инкаунтер“ (G-12) проведено от центъра за апологетични изследвания



Представяме ви G-12


Анализ на „Клетъчното видение“ на Сизар Кастеянос


На пръв поглед историите за G-12 [1] възхищават и вдъхновяват:  Изпадналият  в униние пастор на малка южноамериканска общност получава от Бога прекрасно призвание да носи Евангелието и да прави ученици от цял ​​свят. В продължение на няколко години, на всички пет континента възникват офиси на служенията, които се основават на модела, създаден от него – Големите и малки църкви възприемат  "клетъчното видение" за  умножаване броя на вярващите посредством „Управлението на Дванадесетте“.  Много хора, запалени по този поток, са убедени, че движението  G-12 е създадено от Бог и е почти непобедимо.


За да получите по-пълна представа за степента на влиянието на G-12, помислете за следното: за повече от шест години, ние получаваме обаждания за помощи от пастори и миряни от Латинска Америка, което е скъпо струващо хоби на техните църкви  по модел G-12. Някои от тях са загубили вяра или са напълно объркани, а на други бяха нанесени душевни травми. Много църкви и семейства са били унищожени, а цели деноминации са потънали в хаос.

По-детайлно ... За да се избегнат всякакви недоразумения, искаме просто ясно да заявим, че Писанието подчертава огромната важност на евангелизирането, ученичеството и личностното израстване в святост, и че евангелските църкви твърде често забравят за него. Но когато един от тези аспекти е доведен до небиблейски крайности, това създава благоприятни условия за злоупотреба с власт, духовно и психическо насилие.

В основата на по-нататъшния анализ се основава на работата на създателя на "Системата-12" Сизар Кастеянос Домингес и материали на разговорите с представители на различни църкви и деноминации  на Колумбия и на още шест други страни в Северна, Централна и Южна Америка, които са участвали в "Среща" [2], в рамките на модела G -12.



Раждането на "видението"  на Сизар и Клаудия Кастеянос

Създателят на G-12 Сизар Кастеянос твърди, че за началото на движението е послужила поредицата  от чудесни откровения, получени му от Бога. Той разказва, че през 1982 г. напуснал служението си на пастор в малка колумбийската общност, уморен от загубата на хора и да бяга след тях, умолявайки ги:" Не си отивай, имаме нужда от теб, ти си важен за нас ". ... Аз казах: "Господи, наистина ли Ти си ме призовал за това – да умолявам хората да се върнат към Тебе? Аз не искам това! Ако пастирското служение се заключава в това, аз не го искам“.  Той решил да не се връща към пастирското служение, докато Бог не „му потвърди, че внеговото призвание има някаква друга цел“  [3].
Четири месеца по-късно, почивайки си на брега на Атлантическия океан, Кастеянос чул Божия глас: "! Представи си една много голяма църква, за която мечтаеш - това е езикът на Моя Дух!" На този ден, Бог му обещал: "Църквата, която ти ще пастируваш ще бъде многобройна като звездите в небето, като пясъка на морския бряг. Тя ще бъде неизмеримо голяма "[4]. (Според Кастеянос, "Библията казва, че ние сме създадени по Негов образ и подобие",и защото "ние сме в състояние да си представим и да планираме бъдещето си по същия начин, както прави Бог". [5]) В Официалният сайт на G-12, е казано че "това откровение е станало повратната точка в историята на Църквата в Колумбия и в останалите част по света" [6].
На 19 март  1983 година вдъхновен от полученото  на брега откровение,  Кастеянос създал нова църква, наречена "Международна Харизматична  Мисия" (MXM) - тя се е състояла  само от осем души, които са се събирали в апартамента му. С течение на времето, общността е нараснала до 3000 души, но Кастеянос мечтал за още по-голям растеж.
През 1986 г., Кастеянос посетил огромната църква на пастор Дейвид Йонги Чо в Сеул, надявайки се да използва успешната си стратегия за клетъчни църкви в Богота. Въпреки това, обаче дори с използването на методите на Йонги Чо пет години по-късно в Харизматичната  мисията е имало само 70 клетъчни групи - значително по-малко, отколкото е искал Кастеянос. Тогава той решил отново да се обърне към Бога, за да разбере как може да ускори растежа на църквата си. През 1991 г. неговите молитви били чути и той получил "извънредно откровение за принципът  на Дванадесетте." Той разказва: "Бог отне завесата от ума ми и ми се откри модела, който сега доведе до революция в растежа на църквата. Бог потвърди верността на този модел, напомняйки ми за това как Исус е работил с Своите дванадесет ученици "[7].
Без съмнение, методите, прилагани от Кастеянос, дават резултат. По данни на  "Уолстрийт джърнъл", броят на членовете на неговата църква, в центъра , който се намира в Богота, "се е увеличил драстично и сега има 300 хиляди души, които се развиват в различни дъщерни църкви" в цяла Колумбия. [8] Християнската мисия потвърждава, че има "50 000 клетъчни групи само в Богота," [9], и се смята за един от десетте най-големи църкви в света. [10] Заедно със съпругата си, "Пастор" Клаудия Кастеянос енергично проповядват своето видение за G-12 на няколко езика в Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Азия. (Като от юли 2006 г., системата на G-12 официално е приела повече от 380 църкви в Северна Америка [11].)


Откровение за XXI век

Сизар Кастеянос гарантира, че неговото "клетъчно видение" ще направи преврат  в Църквата днес:
Ние навлязохме в новото хилядолетие, и църквата трябва да продължи да изпълнява Великото поръчение с още по-голямо усърдие. Жътвата през този век ще бъде толкова голяма, че само църквата, приела клетъчното видение може да се възползва от нейните плодове. Няма друг избор. Клетъчната църква – това е Църквата на двадесет и първи век [12].
В допълнение, Кастеянос твърди, че пастори, които не приемат неговото"клетъчно видение" няма да изпълнят Великото поръчение:
Всеки водач е длъжен да знае, че има "прозорец на благодатта", в рамките на който трябва да изпълним Великото поръчение. Това ще стане възможно посредством клетъчното видение [13].
Можем да кажем, че един пастор, който не приема принципа на клетъчния растеж, забавя разпространението на Евангелието. [14]
За да е в крак с изискванията на XXI век, всеки пастор трябва да напусне своя традиционен начин на мислене ... и да влезе в клетъчното видение; ако е настъпила промяна в пастора, чудото вече е станало, защото по този начин то може да повлияе на цялата му общност. [15]
Прилагането на принципите на G-12, може да изисква радикална промяна, пълно отричане на съществуващите църковни структури и програми. Но Кастеянос гарантира, че всяка църква, която отхвърля традиционния подход и напълно приеме видението на G-12 ще се увеличи, "Моделът на дванадесетте е отличава с изгаряща ревност: или го приемате в неговата цялост, или не; средно положение не съществува "[16]. Според него, Бог е разкрил, че само неговата "клетъчна структура" е в състояние да приеме много хора, които ще бъдат спасени:
Ние получихме Слово, в този смисъл, че в следващите няколко години, хората с жажда ще приемат вестта за спасението; милиони и милиони хора ще се движат по улиците, показвайки желанието си да познават Христос, а единствената структура, която може да ни приготви за това - е клетъчната структура [17].
Кастеянос подчертава, че има специална роля в историята на християнството. Например, в книгата си „Мечтайте и вие ще спечелите  Света“  той цитира пасажи от пророчеството, което е получил през 1997 г чрез модерните "апостоли" Бил Хамон и Синди Джейкъбс:
И Господ говори: "Сине, аз те изпратих за изцеление на Съединените щати. Сине мой, Аз мога да намеря някой друг, но аз те моля ти да го направиш. Само ти! ... Аз те помазах, както помазах Йосиф, когато той го изпратил в Египет, за да изцели тази нация "[18].

"От сега нататък ти ще говориш с апостолска власт и с ново помазание. Нации ще се издигат и ще отиват в упадък от пророческото слово, което излиза от устата си "[19].



БЕЛЕЖКИ

[1] Сизар Кастеянос Домингес, създател на модела, който ще бъде обсъден в тази статия, го нарича « Модела Г-12" ("Управление чрез 12") или съкратено като G-12. В материалите на български език се използва съкращението "Г-12", или т.нар "Система-12" (C-12).
[2] В материалите на български могат да се срещнат различни начини на изписването на термина: "Инкаунтер", "Среща" или  дори «Encounter» на  английски. Често се използва името "Среща с Бог" или "Сблъсък с Бог."
[3] Cesar Castellanos, Dream and You Will Win the World (Hollywood, FL: G12 Editors, 2004), стp. 24-25.
[4] Пак там, стр. 25.
[5] Пак там, стр. 27.
[6] http://visiong12.com/eng/biography/
[7] Dream, стр. 81.
[8] Andrea Tunarosa, «Spreading the Word — Fast» / Wall Street Journal, Юли 28, 2006.
[9] http://visiong12.com/eng/biography/
[10] Цитат по статията «Cities with the world’s largest churches» // World, 24/31 март, 2007 г., стp. 62 Авторите поставят MXM на четвърто място след Yoido Full Gospel църква (Сеул, Южна Корея), Eglise Baptiste ордьоври et мисии (Абиджан, Кот д'Ивоар) и Iglesia Metodista петдесятна де Jotabeche (Сантяго, Чили).
[11] Tunarosa, «Spreading the Word — Fast».
[12] Dream, стр. 197.
[13] Dream, стр. 199.
[14] Dream, стр. 201.
[15] Cesar Castellanos, Suena д Ganaras El Mundo (Богота:. Редакционен Vilit Ltda, 1998), стр. 169.
[16] Castellanos, Liderazgo де Exito на Травес де лос 12 (Богота: Vilit Editorial, 1999), стр. 246-47.
[17] Suena, стр. 169.
[18] Dream, стр. 189.
[19] Пак там.

Автор:  Ricardo Becerra, директор на CAI в Латинска Америка

Превод от руски: Галина Христова

Източник :  Център за апологетични изследвания 

Няма коментари:

Публикуване на коментар