четвъртък, 23 април 2015 г.

НАИСТИНА ли БОГ МРАЗИ НЯКОИ ХОРА, Скот Прайс



Наистина ли Бог мрази някои хора?

Скот Прайс



Повечето хора са повярвали на голямата лъжа, че Бог обича всички хора по света, без изключение. Може да помислите, че щом казвам това, съм луд? Но преди да решите така, чуйте какво казва Бог в Словото Си за Своята любов, и ще забравите за измислиците на подобни лъжеучители.

В Пс.5:4-5 казва: Защото Ти не си Бог, Който се удоволствуваш в беззаконие; Нечистият няма да живее при Тебе, Нито ще устоят горделивите пред Твоите очи. Ти мразиш всички, които вършат беззаконие; Това е казано не само за греха, но и за грешниците, при все че повечето проповедници, искат да ни уверят в обратното.

В Малахия1:2-3 е казано: Аз ви възлюбих, казва Господ; А вие думате: В какво се вижда че си ни възлюбил? Не беше ли Исав брат на Якова? казва Господ; Но Аз възлюбих Якова, А Исава намразих,... Същият този текст от Стария Завет се споменава и в Новия Завет в Римляни 9:13. Всъщност, за да получите най-пълната картина, ви препоръчвам да започнете
най-напред с Римл . 9:11-24

Мат.7:23 казва: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие . Означава ли този стих, че Бог обича целия свят, или означава, че Той мрази някои хора? Думата "познавам" тук означава симпатия или любов. Да го сравним с Пс.5:4-5. Езикът в Матей е много подобен на писаното в псалома. С други думи, Бог не само не обича беззаконие, но Той мрази беззаконниците.

Можем да сме сигурни, че „познавам“ означава  „обичам“. В Битие 4:1, където се казва: "И Адам позна жена си Ева, и тя зачена и роди Каина ..." въпросът е; дали думата „позна“ в този стих се отнася за  интелектуално знание? Дали Адам е изучавал женската физиология? Не, но „позна“, означава, че той знаеше Ева в любовна връзка.

В Лука1:34 Мария говори за бременността си: Как ще бъде това, тъй като мъж не познавам? Безспорно, Мария е познавала  много мъже измежду роднините си и  от синагогата. Но тук „не познавам“ означава, че е била девствена. В Мат.1:25 се казва: Йосиф не я познаваше. Това означава, че Мария остана девица.

Сега, нека видим как стоят нещата с хората. Амос 3:2 казва за Израел: "Само вас познах Измежду всичките родове на света." Дали Бог признаваше съществуването на други страни и народи на земята? Разбира се, Бог знае всичко. Това е един от  Неговите атрибути, на Всезнание. Но, Той възлюби само Израел измежду всички народи.

Нека се върнем към Мат.7:23 когато Христос казва на самоправедните хора:  „Аз никога не съм ви познавал.“ Смятате ли, че Исус не е знаел никога нищо за който и да е от тези хора и какво правят? Това е абсурдно. Как ще може Христос да съди света, ако Той не познава всичко относно  всички? Думата "познавам" тук се отнася за любов, любовна връзка. Христос никога не е обичал вършещите беззаконие!

Обърнете внимание на няколко стиха в книгата Евреи 12: 5-11. В контекста се говори за наказанието на Божия народ. Когото Господ обича, него Той и наказва.... "Ако сте без наказание, тогава сте незаконно родени деца, а не синове." Дали Бог има за цел да поправя всички хора на земята? Не! Не, защото Той не обича всички. Ако има хора, които да казват, че Бог обича всички, тогава те всъщност твърдят, че Бог има незаконородени деца, които Той обича. Но Бог няма незаконородени деца. Римл.8:29 казва: ...които предузна, тях и предопредели. Да „предузнае“ означава, че е възлюбил отпреди; е с тях в любовна връзка,  а не че просто ги "познава предварително."

Понеже се твърди, че Бог обича всички хора, и ако видим в Писанието макар и един човек, който не е възлюбен от Бога,трябва ли тогава да допуснем, че Бог има противоречив характер, и че Той лъже. На какво основание?

Днес, най-популярния стих от Библията е Йоан 3:16: "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, та всеки, който вярва в Него, да не погине, но да има вечен живот" – също се възприема погрешно. Проблемът не е в текста, а в хората, които изопачават неговото значение и намиращи в него това, което текста не казва.

Ще насоча вниманието ви към думата "света" в Йоан.3:16,  за да ви покажа, че тя не означава всичките хора, родили се някога на земята. Ако от Библията не може да се докаже, че няма хора, които Бог да не обича, то тогава ние трябва да разберем, че в контекста на Писанието, "света" не означава всички хора без изключение. Видяхме, че Бог е намразил Исав, и всички, които вършат беззаконие. Тези примери са принципно достатъчни. Но, има още няколко неща, които подкрепят нашата позиция.

Нека да разгледаме Йоан.3:16 в контекст. Какво Исус има предвид, когато разговаря с Никодим - еврейския религиозен лидер. Много евреи са вярвали, че те са Божий народ, само въз основа на генетичната връзка с Авраам (Йоан.8:39-47). В Йоан10:16 Христос обясни, че Той има овце от две кошари - евреи и езичници. Овцете от Израел - са евреите, които вярват в Христос, и са част от остатъка от юдеите (Римл.9:6, 11:1-11). А остатъкът от юдеите и остатъкът от всички други народи – те са Божия народ, които са възлюбени и спасени от Него.

Исус каза на Никодим, че Бог обича и юдеите, и езичниците, т.е. хората от всички народи. Любовта на Бога се корени в приетите от Него хора в Христос. Тя (любовта Му) не съществува извън Христос. С други думи, ако сте възлюбени от Бога, то е само поради заслугите на Христос. И не зависи от вас.

Това може да се види в Ефесяни 1:6, в която се казва: "... за похвала на славната Си благодат, с която ни е обдарил във Възлюбения Си "- Който е не друг, а Исус Христос. Бог е възлюбил тези, които Той е избрал и предопределил. Стих 1 казва, "до светиите, които са в Ефес ..."

 С други думи, Любовта Му не е универсална. Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места;    
както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов;  като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля, (3-5).

Всяко добро е "в Христос". Това включва в себе си и любовта към Бога. И, ако ти си извън Него; не си "в Христос", и Бог не може да те обича, и няма да те благослови. Това е пренебрегвана истина в Римл.8:38-39: Понеже съм уверен, че нито смърт, нито живот, нито ангели, нито власти, нито сегашното, нито бъдещето, нито сили, нито височина, нито дълбочина, нито кое да било друго създание ще може да ни отлъчи от Божията любов, която е в Христа Исуса, нашия Господ. Имайте предвид, че Божията любов е "в Христа Исуса, нашия Господ."

Божията любов е вечна, за винаги. Ако Бог обичаше всички без изключение, а впоследствие ада се напълни с по-голямата част от тези хора, то каква е тази любов? Божията любов е, или ефективна, или Бог няма власт да изпълнява Своите цели. Бог обича тези, които вярват в Неговото Евангелие. Ние нямаме библейско основание да казваме на невярващите, че Бог ги обича.

Мислите ли че, Ной и семейството му, затворяйки вратата на ковчега пред мнозинството, което се опитваше да се спаси от потопа, те им издигнаха плакати подобни на стикерите с надписи като: "Бог ви обича! Усмихнете се! "?
Ние, хората нямаме право да правим такива изявления. Божията любов е към онези, които вярват в Евангелието на благодатта. Дали Исав, Юда или богаташът в ада пееха песента "Исус ме обича, знам че Библията ми казва така"? НЕ! Те са нямали причина за това.

Първата стъпка е, да се осъзнае, че Бог не обича всички, защото Той не е задължен към никого. Милостта и благодатта Му са, че Той възлюби някои и предаде Себе Си за тях, защото така Му е угодно. Кой казва, че Той е длъжен да показва благодат и милост към всички хора без изключение?
Така всъщност казват само хората, които не разбират какво е Благодат. А Благодатта и Милостта са дадени единствено в Христос. Ако мислите иначе, ще сте осъдени.

Източник: http://www.proza.ru/

Превод: Татяна Иванова

1 коментар: