неделя, 19 април 2015 г.

МИТЪТ за СВОБОДНАТА ВОЛЯ, Уолтър Чентри

МИТЪТ за СВОБОДНАТА ВОЛЯ 

Уолтър Чентри

Повечето хора казват, че вярват в свободната воля. Но разбирате ли  какво означава това? Вярвам, че ще намерите голяма доза суеверие по този въпрос. Волята се разглежда като могъща сила на човешката душа, напълно свободна да ръководи живота ни. Но наистина ли е свободна? И в какво е нейната сила?

Митът за истинската свобода

Никой не отрича, че човек има способност да избира между това, което той мисли, говори и върши. Но забелязали ли сте някога жалката слабост на волята ви? Въпреки, че имате възможност да вземете решение, не разполагате със сила за да постигнете целта си. Можете да измислите начин за действие, но не ще имате сила да изпълните намерението си.

Братята на Йосиф го мразеха. Те го продадоха в робство. Бог обаче, използва техните действия, за да го направи управител над тях. Те избраха начин на действие, за да навредят на Йосиф. Но, Бог в своята сила, насочи събитията за добро на Йосиф,  той каза: "
Вие наистина намислихте зло против мене; но Бог го намисли за добро " (Битие50:20).

И колко от вашите решения са също така напълно осуетени? Може да изберете да бъдете милионер, но е вероятно Божието провидение да го провали. Или да решите да станете учен, но лошо здраве, неуреден бит или липса на средства могат да попречат на волята ви. Може да изберете да отидете на почивка, но вместо това автомобилна катастрофа да ви изпрати в болница.

Когато казват, че човешката воля е свободна, със сигурност ние не означаваме, че тя определя хода на живота ви. Не вие избирате болестта, скърбите, войните и бедността, които унищожават щастието ви. Нито пък искате да имате врагове. Ако човешката воля е така свободна, както се смята, защо не изберете да живеете вечно? А трябва да умрете. Основните, определящи вашият живот фактори, не зависят от волята ви. Не вие избирате своя социален статус, интелект, цвят на кожата и прочие.

Един трезв поглед към вашият опит ще ви доведе до извода: "Сърцето на човека начертава пътя му, Но Господ оправя стъпките му." (Притчи16:9) Вместо да възхваляваме човешката воля, ние трябва смирено да хвалим Господа, чиито намерения определят живота ни. Както Еремия призна: "
Господи, познавам, че пътят на човека не зависи от него; Не е дадено на човека, който ходи, да управя стъпките си " (Ерем.10:23).

Да, може да избирате, което искате и да планирате какво да направите. Но не може да постигнете нещо, което да е в противоречие с намеренията на Бога. Нямате власт да постигнете целите си, освен само това, което Бог дава. Следващият път, когато сте толкова влюбени в собствената си воля, спомнете си притчата на Исус за богаташа. Този богат човек каза: "
 Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и благата си.  И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде? "(Лука12:18-20). Той беше свободен да има планове, но не бе свободен да ги изпълни.

Митът за моралната свобода 

Но свободата на волята се посочва като важен фактор при вземането на морални решения. Казва се, че човешката воля е свободна да избира между доброто и злото. Но отново трябва да попитаме: свободен  ли е човек в този избор? И как?

Волята на човека  е силата му да избере между алтернативите. Може да изберете да действате в няколко възможни варианта. Имате възможността да насочите своите мисли, думи и действия. Вашите решения не се формират от външна сила,
a вътре, от самите вас. Никой човек, не е  принуден да действа против волята си или да казва онова, което той не желае. Вашата воля направлява вашите действия.

И все пак, това не означава, че властта ви да решавате, е освободена от всякакви влияния.  Вие правите всеки един избор въз основа на вашите разбирания, чувства, желания, интереси и предпочитания. С други думи, волята ви сама по себе си не е свободна! Вашият избор се определя въз основа на собствения ви характер. Волята не е независима от вашия характер, а е негов роб. Вашият избор не формира характера ви, но характерът ви направлява вашия избор. Волята ви е доста пристрастена към това, което знаете, усещате, обичате и желаете. Вие винаги избирате въз основа на вашата склонност, в зависимост от състоянието на сърцето си.
Това е само поради причина, че волята ви не е свободна да прави добро. Волята ви е слуга на сърцето ви, а сърцето ви е зло. "И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло" (Бит 6:5). "Няма кой да прави добро, няма ни един" (Римл.3:12). Няма сила, заставяща човека да греши въпреки волята му, но потомците на Адам, са толкова зли, че те винаги избират злото.

Решенията ви са повлияни от вашето разбиране, и Библията казва на всички хора, че „несмисленото им сърце се помрачи.“ (Римл1:21). Човек може да бъде праведен, само когато той се стреми да има общение с Бога, но, "Няма кой да търси Бога" (Рим. 3:11).  Вашите стремежи жадуват грях, и по този начин не можете да изберете Доброто. Да изберете доброто, това противоречи на човешката природа. Ако изберете да се покорите на Бога, то това ще бъде в резултат на външна принуда. Но ако сте свободни да избирате, това значи, че вашият избор е поробен на собствения ви зъл характер.

Ако пред гладен лъв  поставят пресни месо и зеленчуци, той ще избере месото. Това е така, защото неговата природа му диктува избора. По същия начин стоят нещата и с човека. Човешката воля е свободна от външни сили, но не и от склонностите на човешката природа. Нейният бунт е срещу Бог. Човешките усилия за приемане на решения са свободни да избират каквото човешкото сърце диктува; Следователно, без предварителната работа на Божествената благодат за човека не съществува възможност да направи такъв избор, че да угоди на Бога.

Под термина „свободна воля“, повечето хора имат предвид, че човек по природа е неутрален и, следователно, може да изберете добро или зло. Това просто не е вярно. Човешката воля и цялата човешка природа са насочени и предразположени постоянно само към зло. Йеремия пита: "
Може ли етиопянин да промени кожата си, или леопард пъстротите си? Тогава можете да правите добро вие, които сте се научили да правите зло "(Ерем.13:23). Това е невъзможно. Това противоречи на природата ви. По този начин, това прави хората отчаяно да се нуждаят от свръхестествена трансформация  на природата им, иначе тяхната воля ще остане поробена да избира само зло.

Въпреки голямата похвала, която се дава на "свободната воля", ние видяхме, че човешката воля не е свободна, не само по отношение на избора, с който  противоречи на Божиите цели, но също не е свободна да действа противно на собствения си морален характер. Волята ви не определя събитията от живота ви, нито обстоятелствата. Етичният избор не се формира от неутрален ум, а винаги е продиктуван от личността ви.

Митът за духовната свобода

 Въпреки това, мнозина твърдят, че човешката воля прави окончателният избор за духовен живот или духовна смърт. Че тя е напълно свободна да избере вечния живот, предлаган в Исус Христос, или да го отхвърли. Такива казват, че Бог дава ново сърце за всички онези, които по своя воля доброволно са решили да приемат Исус Христос. 

Смята се, че приемането на Исус Христос - е акт на човешката воля. Това често наричат „вяра“. Как е възможно за хората доброволно да дойдат и приемат Господа? Като правило, отговорят на този въпрос така: "Чрез силата на собствената си воля". Но как е възможно това? Исус е Пророк.

За да Го примете, означава да вярвате всичко, което Той казва. В Йоан 8:41-45 Исус даде да се разбере, че сте родени от Сатана, който е баща на злото и мрази истината, придава същото пристрастие на сърцето ви, произлизащо от вашата природа. Затова Христос казва: "А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате.." Как може човешката воля да избере да вярва това, което умът мрази и отрича?

Да се приеме Исус, означава още да се приеме като Първосвещеник, да си
покорен и разчиташ на Него, Който чрез Своята жертва и ходатайство примири света с Бога. Павел казва, че плътският ум, с който сме се родени, е враждебен на Бога (Римл.8:7). Как може да избегнеш влиянието на човешката природа, която е родена в бунт и враждебност към Бога?  Би било лудост за волята да избере мир с Бога, ако с всичката си плът и кръв тя се бунтува срещу Него.

Да се приеме Исус, означава също, че трябва да Го посрещнем като Цар. Това означава, да изберем да се подчиняваме на всяка една от заповедите Му, да Му се признае правото на власт и  се поклоним пред Неговия престол. Но човешкият ум, емоции и желания, крещят: "Не щем този да царува над нас." (Лука19:14).  Ако цялото ми същество мрази истината, мрази царуването на Христос и мрази мира с Бога, как може да се разчита, че ще приеме Исус? Как е възможно такъв грешник да има вяра?

Не е човешката воля, а Божията благодат е, на която трябва да се благодари за предоставеното на грешника ново сърце. Ако Бог не промени сърцето и не сътвори нов дух на мир, на истина и смирение, човек не може да избере да приеме Исус Христос и вечния живот в Него. И новото сърце трябва да е дадено преди човек да повярва, или човешката воля ще остане безнадежден роб на своята зла човешка природа, дори и по въпроса за обръщението. Исус каза: "
Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре/изново/ " (Йоан 3:7). Ако Бог не ви новороди, вие няма никога да видите Божието царство.

Прочетете Йоан 1:12-13. Писанието ни казва, че онези, които вярват в Исус, са  „родени не от волята на човека, но от Бога." Както вашата воля не носи отговорност, че сте се родили на този свят, така също не носи отговорност за новорождението ви.  Той е вашият Създател, Комуто трябва да благодарите за живота си, понеже който е в Христос, той е ново създание (2 Кор.5:17).  Кой някога е избрал да бъде създаден? Когато Лазар възкръсна от мъртвите, той отговори на призива на Христос, но той не избра сам/по своя воля/да се върне към живота. Така че, Павел казва в Ефес.2:4-5: "
даже, когато бяхме мъртви чрез престъпленията си, съживи ни заедно с Христа (по благодат сте спасени)." Вярата - е първото действие на волята ни като ново създание от Светия Дух. Приемането на Христос е същият жизнен акт както дишането, но трябва първо Бог да даде живот.

Не е чудно, че Мартин Лутер е написал книга, озаглавена „Робството на волята“, която той е считал за един от най-важните свои трактати. Волята е в оковите на злата човешка природа. Вие, които възхвалявате като велика сила свободната воля, сте прилепени към корена на гордостта. Падналият в грях човек е напълно безпомощен и безнадежден. Неговата воля не му дава никаква надежда. Това беше волята на избора на забранения плод, която ни въведе в страдания и нищета. Единствено мощната Божия благодат дава избавление. Тя е Божията милост за спасение. Поискайте от Духа на благодатта и нека Той  сътвори нов дух у вас. 


Източник: http://www.proza.ru/


Превод: Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар