понеделник, 9 март 2015 г.

БЕЛЕЖКИ, п-р Андрей А. Вовк



БЕЛЕЖКИ

п-р Андрей А. Вовк






Спасението на човека започва с разбирането му на Евангелието и съгласието му с него, то засяга емоциите (плач, скръб поради греха - 2 Кор. 7:9, радостта на новия живот - Деяния 13:48), и се проявява в покорство.

Дяволът се стреми да фалшифицира всичко, което е свързано със спасението. Лъжевярващият може дори да разбира Евангелието, може дори да изпитва дълбоко чувство на тъга поради греха си (Мат. 27:3) или дори най-искренна радост от чутото Слово (Мат. 13: 20-21). Той  дори може да изпълнява някои заповеди на Христос, като изостави явни, скандални грехове (2 Петр. 2: 20-22).

Но знаете ли, кое не може да бъде фалшифицирано?

Не може да се фалшифицира дълготраен стремеж към покорство, стабилност, вярност в изпълнение на учението на Библията. (1 Йоан 2:4).

                                           ~~~~*****~~~~

Едно е - да четеш с интерес книги за Божия суверeнитет и с удоволствие да слушаш  проповеди на тази тема, а съвсем друго е – да приемаш смирено ударите на провидението, суверенните Господни решения, които по човешки може да не ни харесват.
В това се състои и разликата между  само интелектуалното знание и практическото познание за Суверенността на Бога, рефлектираща в ежедневния ни живот.

                                          ~~~~*****~~~~

Като цяло Библията говори много за нашата зависимост от Бога.

Времето и мястото на нашето рождение е предопределено от Бога. В Книгата на Йов се казва: „...Разширява народите, и стеснява ги. „(Йов. 12:23). Докато е проповядвал в Аеропага, Апостол Павел  казва следното за Господ: „направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил предназначени времена и пределите на заселищата им“ (Деян. 17:26). Ако Бог е предопределил време и място на пребиваване за цели народи, то не трябва да има съмнение, че същото касае и отделните личности.

По същия начин, животът на човека е изцяло зависим от Бога. Продължителността на живота ни е предопределена от вечността. Помислете  над думите на Йов за човека: "Тъй като дните му са определени, И числото на месеците му е у Тебе, И Ти си поставил границите му, които не може да премине " (Йов 14:. 5). Давид не се е съмнявал относно предопределеността на всеки ден от земния си живот, когато е написал: "...И в твоята книга бяха записани всичките ми определени дни, Докато още не съществуваше ни един от тях. " (Пс 139:16).

Ти не знаеш кога и дали ще умреш, тъй като още днес църквата може да бъде грабната от земята. Ти не знаеш какво ще се случи утре. Но Бог е предопределил вече всичко това много преди ти да се родиш.

                                                        
~~~~*****~~~~

П
оложете максимално усилия в познаването на Господа. Четете Библията, слушайте проповеди, разясняващи Божието Слово, четете книги относно библейското учение за Бога.

Не се задоволявайте с  повърхностни, елементарни познания за учението.
Не позволявайте на мързела да спира духовното ви развитие.
Не слушайте тези, които представят своето богословско невежество за водителство от Духа. Не обръщайте внимание на тези, които ви призовават да изключите ума си, изхвърляйки логиката и здравия разум.

Ако успеете да преодолеете  предизвикателствата по пътя на  познаването на Господ, то ще получите благословенията - радостта от живот, в чиято основа са поклонението, любовта и възхищението пред истинския Бог.

                                                          ~~~~*****~~~~

Брак, развод, повторен брак, конфликти със съпруг/а/, деца, съседи и т.н. – Всичко това, се счита в света за личен живот, за който човек не е длъжен да се отчита пред другите. Според правилата на етикецията, тия въпроси не подлежат на обсъждане със другите.

Но в църквата не е така! В истинската църква, християните са в отношения на отчетност, на взаимна зависимост един от друг.

Проблеми отнасящи се до благочестие, алчност, личен интерес, материализъм, отклонение от евангелското учение - е не само ваша лична работа, но е работа и на цялата църква. Знаете ли защо? Защото от духовното състояние на всеки един от нас зависи успеха, развитието, духовното здраве, изграждането на цялата общност

                                                          ~~~~*****~~~~
Онази област от нашия живот, която не е била просветена от Божието Слово, и не Му е подчинена, непременно ще рухне.

Виждали ли сте хора в църквата достигнали до духовен крах, криза, сериозни проблеми? Сигурно сте се запитвали: „ Защо?“

Защото, животът им е изграден на мистицизъм, интуиция, собствено вътрешно разбиране за добро и зло, различни човешки мнения, безсмислени религиозни традиции – с една дума: изграден на всичко, което им се харесва, само не на Писанието.

                                                         
~~~~*****~~~~
Когато някой съгрешава, Бог не го принуждава да греши, както и по никой начин не го подбужда към зло. Максималното, което Господ прави е това, че оттегля поддържащата благодат, с което позволява на човек да действа по-свободно и той безпрепятствено стига до дъното на греха. Злото е чуждо на Бога и е несъвместимо с Неговото свято естество.

Бог не може да бъде източник на греховни изкушения, защото те са противолопожни на Неговата същност. Така че, опитът на грешника да възложи отговорността на Бог за всеки свой грях е самозаблуда, лъжливо самооправдание на тези, които са капитулирали пред изкушението.

                                                         
~~~~*****~~~~
Повърхностната проповед представя Бога като глупав.

Докато четем книгите на този или онзи автор, правим определени изводи  както за книгата, така и за автора й. Книгите на мъдрите автори ни карат сериозно да се замислим, поучават ни, и ни обучават в жизнено важни истини. При глупавите - книгите им са противоположно на това.

Бог е написал само една Книга - Библията.

Всеки път, когато проповедникът застане отпред на амвона и разяснявайки я, той свидетелствува за нея и за Автора й. Повърхностните проповеди, не разясняващи в дълбочина Писанието, игнориращи неговите велики доктрини, косвено предават на слушателите, като че ли Авторът на Библията е мислил толкова плитко и повърхностно, та граничи до глупост.

Единствено чрез вярното и задълбочено разясняване на текстовете на Писанието за слушателите става очевидно, колко е неизследима Божията мъдрост.
                                                      
                                                                 
                                                         
~~~~*****~~~~

Докато наблюдаваме, че повечето грешници  днес отхвърлят призива на Евангелието и отиват в погибел, това сякаш създава у нас впечатление, че Бог губи битката срещу дявола за спасението на хората. Създава вероятно впечатление, че дяволът е по-силен от Бога, тъй като е следван от мнозина.

Но, това съвсем не е така! Бог не търпи поражение в спасителното дело - всички онези, които Той е предопределил да спаси, Той ще ги привлече със своя ефективен призив.

                                                      
                                                        
~~~~*****~~~~

В действителност, ние не трябва да се притесняваме от клеветническите слухове за проповедниците на Евангелието, а от тяхната липса. Понеже последното е признак на лъжепророците.

"Горко на вас, когато всички човеци ви захвалят; защото бащите им така правеха на лъжепророците." (Лука 6:26).

Хората, които биват одобрени от всички, са безполезни за Царството на Христос. Никой не им противоречи, защото дяволът е доволен от тяхната работа.

                                                        
~~~~*****~~~~
Не подценявайте значението на философските, икономическите, научните, политическите или религиозните идеи. Светът е управляван от различни идеологии, но доминират религиозните концепции. Точно те определят съдбата на народите, формирайки политическата система и икономическите взаимоотношения, като всичко това в крайна сметка се отразява на качеството на живот.

Богословските идеи, които определят отношенията на човека към Бога, играят ключова роля за формирането на неговата личност, навици, и имат пряко въздействие върху поведението му. Нашето поведение се определя от нашата теология. Нашият живот е отражение на това, което ние наистина вярваме.

                                                        
~~~~*****~~~~

Ние трябва да признаем, че без скърби и вълнения не сме в състояние да израстваме духовно.
Ако Господ ни остави за дълго време в състояние на бездействие, сигурност, успех, слава и идеално здраве, нашите плътски желания биха нараснали до невероятни размери.

Защото за греховните желания няма по-добри условия от  безгрижен, успешен и спокоен живот.






Източник: http://slovo-istini.ru/


Превод: Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар