сряда, 21 януари 2015 г.

Истинският пророк срещу Лъжепророка: Как да обясним кога ще дойде Илия?, От Тим Макхайд

Истинският пророк срещу Лъжепророка: Как да обясним кога ще дойде Илия?
Има ли пророци днес или най-малкото, идващи в бъдеще? Как можем да различим истински пророк като идващия Илия от лъжепророк като Лъжепророкът? Разберете, как да прорежете в дълбочина объркването на християните върху пророците и да насочите вниманието върху пророчеството за последното време, за което ще чуете и което трябва да слушате: Третия Илия.
От Тим Макхайд



Друг Илия?
В моето изследване на библейското пророчество открих няколко ключови пророчества, които не са в полезрението на повечето християни, въпреки че би трябвало да бъдат. Повечето християни може би знаят само за Грабването/ Второто пришествие и Голямата Скръб. Те по принцип пропускат това, че има много повече относно  „пътната карта“ на пророчеството за последните времена, за които би трябвало да се притесняват.
Някога аз бях един от тях, поради което един ден аз бях изненадан, когато най-накрая схванах, че Исус е казал, че друг Илия "непременно ще дойде и ще възстанови всичко" (Mат. 17:11). Въпреки, че съм посещавал църкви, които поучават върху пророчеството, никога не бях чувал да се поучава върху това. Не знаех, че трябва да очаквам пророк "Илия в последните времена", или ако щете, "третият Илия", ако броим Йоан Кръстител като вторият (Лука 1:17 = Mат. 17:11), след първоначалният Илия на Стария Завет (1 Царе 17:1).
Както повечето християни, аз мислех, че Йоан Кръстител вече е изпълнил пророчествата за "пророк Илия" в Малахия, защото архангел Гавраил каза така:

Лука 1:17  — [Гавраил говори]“ и той [Йоан Кръстител] Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ.

Малахия 4:5-6  —„5 Ето, Аз ще ви изпратя пророк Илия, Преди да дойде великият и страшен ден Господен; 6 И той ще обърне сърцето на бащите към чадата и сърцето на чадата към бащите им, Да не би да дойда и поразя земята с проклетия.“
И така направи Исус.

Матей 17:12-13  — “Но казвам ви, че Илия вече е дошъл, и не го познаха“... 13 Тогава учениците разбраха, че им говореше за Иоана Кръстителя.
Въпреки това, до този момент бях пропуснал, че това не е толкова просто. Други стихове по въпроса трябва да бъдат включени или човек ще стигне до "просто" (но погрешно) заключение. Исус и самия Йоан Кръстител любопитно опровергаха идеята, че Йоан Кръстител беше последният, или единственият Илия, който имаше да дойде.


Беше ли Йоан Кръстител Илия, или не?
Ние просто прочетохме по-горе как Гавраил и Исус провъзгласиха Йоан Кръстител като Илия. Сега нека да погледнем на това, което Йоан каза за себе си и Илия:

Йоан 1:19-23  — 19 И ето, свидетелството, което Иоан даде, когато юдеите пратиха до него свещеници и левити от Ерусалим да го попитат: “Ти кой си?”, 20 Той изповяда, и не отрече, а изповяда: “Не съм аз Христос”. 21 И попитаха го: “Тогава що? ” “Илия ли си? ” И каза: “Не съм”. “Пророк ли си?” И отговори: Не съм.
 22 На това му рекоха: “Кой си? за да дадем отговор на ония, които са ни пратили. Що казваш за себе си?
”  23 Той рече: "Аз съм глас на едного, който вика в пустинята; Прав правете пътя за Господа, както рече пророк Исаия" [Исая 40:3]

Колко изумително! Заедно с правилното отричане да е Месията или "Пророкът", той също отрича да е Илия и казва, че е някой друг, за когото Исая говори. Това ни кара човек да се чуди дали Йоан Кръстител е лъжец като цяло или само, когато говори на евреите?
Шегата на страна, забележете също, че Исус каза на различните хора различни неща за Илия:
Матей 17:10 -12 —10 Учениците Му го попитаха, казвайки: “Защо тогава думат книжниците, че Илия трябва първо да дойде? ” 11 А Той в отговор рече: “Наистина Илия иде, и ще възстанови всичко,” 12  Но казвам ви, че Илия вече е дошъл, и не го познаха. [Йоан Кръстител]
Въпреки че Исус идентифицира Йоан като Илия, той също каза: "Илия иде, и ще възстанови всичко." Това е очевидно изявление за бъдеще време, което отрича Йоан да е бил изпълнението на Илия. Или го прави?
Да обобщим - имаме два гласа, че Йоан беше Илия (Гавраил и Исус) и два гласа, че не е Илия или не е единственият или последният Илия (Йоан и Исус).

Решение: Двойно пророчество за повече от двама Илия
Как да разрешим тези противоречия? Като приемем, че всички привидно противоречащи си по-горе твърдения  относно Илия могат да бъде вярно, ако има две изпълнения на пророчеството на Малахия и следователно двама Илия, за които е било говорено от Гавраил, Исус, Йоан и книжниците, поставящи под съмнение Йоан.

С други думи, пророчеството на Малахия трябва да е двойно пророчество.
Това може да звучи неверно, докато не си спомните, че самото идване на Месия беше също двойно пророчество: A) Месия № 1, "страдащия слуга" и Б) Месия № 2, "Царят". Християните знаят добре, че Исус има Първо и Второ Пришествие, за да изпълни и двата аспекта на пророчеството. Но този факт беше лесно пропуснат от евреите, които са изучавали Библията старателно. Те единствено знаеха и очакваха Месията, Царя. Следователно, когато Исус дойде като страдащ слуга, който не събори римската власт, те го отхвърлиха страхувайки се, че Той само ще предизвика проблеми с римляните, като ги накара да загубят управлението си, което имаха под римска власт.

По същия начин днешните християни не разбират пророчеството, точно, както евреите не го разбраха, и пропускат, че Илия също има две идвания. За всяко идване на Месия, ще има един Илия, за да подготви пътя чрез проповядване на Евангелието на Царството на хората. И тези двама Илия, Илия №2 и Илия №3, са посочени в стиховете обсъдени по-горе, както следва:

Гавраил казва, че Йоан е Илия (№2), не последният Илия (№3) (
Лука 1:17).
• Йоан казва, че той не е Илия (№2), когато евреите го питат дали той е Илия (№3), защото те търсеха последния Илия, точно, както търсеха последния Месия, Царят (Йоан 1:21),
• Исус каза, че Йоан е Илия (№2) (Мат. 17:12).
• Исус също каза, че Илия (№3) "идва да възстанови всичко" (Мат. 17:11).
Тогава това разрешава дилемата за противоречивите изявления за Илия. Но се въвежда нова дилема: как да идентифицираме този последен Илия №3?

  
Естеството на следващия Илия
Като част от идентифицирането на Илия, аз вероятно  трябва да реша въпроса относно неговата същност. Съществуват три идеи относно това кой или какво ще бъде последният Илия:
1. Теория №1: Църквата изпълнява службата на Илия
Доказателство? Един от аргументите който съм чувал е, че понеже песента "Дните на Илия" е най-популярната песен в църквите (според списание Каризма), това означава, че Светият Дух вдъхновява това, така че ние можем да разберем, че църквата изпълнява пророчеството на Малахия за Илия. Но това разбива прецедента със съществуването на първите двама мъже Илия.
2. Теория №2: първоначалният Илия ще се върне
Доказателство?: Някои казват, че Илия никога не е умирал и ще се върне като един от двамата свидетели. Други смятат, че Илия е умрял като "никой никога не е възлязъл на небето" с изключение на Исус. Така или иначе не съществува прецедент на пророк който е бил върнат да възобнови своето служение след много дълъг период време.
3.Теория №3: Илия ще бъде нов човек.
Доказателство?: Това е прецедента на Писанието, пророкуващ за идващи фигури като Илия. Илия №1 е нов човек роден от жена. Така беше Илия №2 като Йоан Кръстител роден от Елисавета. Ние би трябвало да очакваме същото за Илия №3.


Християнски затруднения с "пророците"
След години на споделяне, на горното откритие за идващия в последно време Илия, в моята книга, аз забелязах тенденция на тревожност при някои читатели. Отне ми малко време, за да разбера причината, както следва:
Повечето християни са наясно, че вече има хора, които твърдят, че са Илия и други пророци. Някои християни са били опарени, ставайки жерва на тези шарлатани. Други са наясно, че книгата Откровение казва Лъжепророкът идва да заблуждава хората да вярват лъжи като тази, че Антихристът е Бог. Тези неща са научили много хора да отхвърлят всички "пророци", за да се предпазят от измама.

Така че, когато аз идвам и казвам, че има действително истински пророк, който идва, за който те трябва да са нащрек и да приемат, можете да си представите ужасът, който те чувстват. Как може те вероятно да разпознаят и приемат истинския пророк, когато всичко, което те са видели, са лъжепророци, които заблуждават и нараняват хора?

Решението на този проблем е достигане до разпознаване от Писанието на пророците. Аз трябваше да се науча да го правя сам, въпреки че съм имал същите негативни преживявания и наблюдения, като другите, за пророците. Например, аз лично познавах човек, който почина от уповаване на фалшиви пророчества. Те спряха приема на инсулин, защото едно пророчество твърдеше, че те биха били възкресени с освободено от диабета тяло, ако те направят това. Те умряха ненужно, плащайки най-високата цена за невъзможността си да "разпознаят духовете" (1 Йоан 4:1). Също така, всяка година няколко човека винаги ми пишат, за да кажат, че те са пророк, Илия, или дори един ангел с послание или заповед за мен. Научих се безопасно да игнорирам всички тях.

Но как мога да знам, кои „пророци“ мога спокойно да игнорирам и кога има истински пророк, когото трябва да послушам като дойде? Не се ли страхувам, че ще се притесня и ще пропусна истинския Маккой?
(б.пр. -"Истинският Маккой" е идиом и метафора, използвана в много англоговорящи страни по света и означава "нещо истинско" или "истинско изделие", например, "той е истинският Маккой")


Идентифициране на истинските пророци
Не, никога не се страхувам, че може погрешно да преценявам някой, който твърди, че е пророк. И вие не трябва да го правите, когато сте разбрали какво казва Писанието за Божиите пророци. Това е твърде лесно, когато знаеш как.

1. Истинските пророци са доказани чрез знамения, чудеса, пророчества.
Когато Бог направи Мойсей Свой пророк и го изпрати да води Израел, Мойсей не се е възползвал от подход на християнския пророк казвайки: "Аз съм Божий пророк, повярвай ми, и направи това, което аз казвам!" без никакви доказателства. Той беше способен да представя три знамения, с които Бог го беше въоръжил (превръщането на водите в кръв, превръщайки неговия жезъл в змия и превръщайки ръката му в прокажена).
Когато Бог направи Самуил съдия и пророк на Израел, той също не се възползва от християнския подход на самопровъзгласяване. Той направи предсказания, които се случиха, така както е в историята, когато се запознава с бъдещия цар Саул, докато търсеше изгубената овца. Ето защо се казва:
1 Царе 3:19-20 (HCSB) —19 И Самуил растеше; и Господ бе с него, и не оставаше да падне на земята ни една от неговите думи. 20 И целият Израил, от Дан до Вир-савее, позна, че Самуил беше потвърден за Господен пророк.

В този момент може би си мислите за Йоан Кръстител, за когото се казва, че никога не е извършил знамение. Но той не трябваше да го прави. Казва се, че всички хора приеха Йоан за пророк вече поради някаква друга причина. Може да бъде забележителното му почти чудотворно раждане в свещеническо семейство преминало възрастта за раждане. Не се казва. Но както Самуил, така и той беше доказан от Бога като пророк, значи всеки го е познавал. Неговата репутация го предхождаше.
Няма християнски пророк днес, като Йоан, за който цялата нация да знае, че вече е пророк. Ако християнският пророк идва като „гръм от ясно небе“, без репутация, както Моисей направи, той по-добре да е способен да направи знамение, като Мойсей, или той не е следващия библейски прецедент.
Ако не го познавате отдавна и той не желае да направи знамение все още, той иска спешно да го приемете като пророк, игнорирайте го.

2. Истинските пророци говорят в хармония с предишното откровение на Бога.
Разбира се, в много редки случаи, лъжепророкът ще бъде в състояние да издържи първия тест. Идващият Лъжепророк е пример за това. Той ще бъде в състояние да свали огън от небето, за да заблуди хората (Откр 13). Но той ще се провали на следващия тест.
Библията ни учи, че не всяка "дума" трябва да бъде приета за истина, само защото християнин или "пророк" я казва. Те трябва да бъдат преценени както Павел поучаваше:
1 Коринтяни 14:29 (KJV) — От пророците нека говорят само двама или трима, а другите да отсъждат.
Исайя учеше как да се отсъждат думите на пророците:
Исайя 8:20 (KJV) —Нека прибягнат при закона и при свидетелството [откровението от Бога дадено на Израел]: Ако не говорят според това слово, това е защото няма светлина в тях.
Новият американски коментар (том 15a: Исайя 1-39) обяснява този стих както следва:
Божието минало откровение е единственият валиден пътеводител за това, как да се отсъди всяка нова мъдрост, относно бъдещето. Всяко нещо, което противоречи на това, което Бог е казал или води човек в посока, която е в противоречие с ясните учения в националните традиции е недостоверна и подвеждаща. Светлината на Божията истина не е в него.
Има няколко други характеристики на истинските пророци (като например, говоренето в личното име на Бога) от Писанията, чрез които можете да ги тествате. Аз ги обхващам в моята книга „Познай бъдещето“.

Мисията на Илия
Защо идва Илия и какво ще направи той?
Пророчеството на Малахия, цитирано по-горе (Мал 4:5-6 = Лука 1:17), ни казва, че той идва да обърне сърцата на бащите и децата един към друг. Това е малко неясно, докато четете полезната интерпретация на Гавриил за това, говорейки с бащата на Йоан. Той каза, че " за да обърне ... непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ" (Лука 1:17).
Ако Йоан Кръстител/ Илия №2 направи това в учене на хората на Евангелието на Царството и покаяние преди Първото идване, тогава можем да очакваме в последно време Илия №3 да направи същото, преди Второто пришествие.
Това е необходима мисия, защото това не е направено днес от християнството, както не е направено в първите времена от юдаизма. И двете библейско-базирани религии, в действителност, всички религии учат традициите на светите или издигнати Водачи, които са основали или развили тази религия.

Християнството не е различно. Християнството не учи на Евангелието на Царството или какво е покаяние или как да го направя, както Исус го правеше. Попитайте някой християнин какво е Божието царство или какво е покаяние и те най-вероятно няма да бъдат сигурни, или няма да са способни да ви дадат отговор от Библията. Това е така, защото християнските книги и проповеди не са фокусирани върху обучението на тези две неща, които Йоан Кръстител и Исус направиха. Те проповядват християнство или учение за Исус, но не и ученията на Самия Исус. Ако някой християнин иска да изучава тези неща, те самите трябва да изследват в собствената си Библия, нещо, което повечето не умеят или не се чувстват комфортно да го правят.

Самият Исус каза, че "това благовестие на царството ще бъде проповядвано по целия свят за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът" (Мат 24:14). Ако християнството не поучава това, тогава, когато някой като Илия и 144 000-те най-накрая правят (както Йоан, 72-та и апостолите последно извършваха 2000 години по-рано), със сигурност ще бъде забележително.
Вярвам, че Илия има и друга важна роля. С бедствията и кризите идващи на Земята, причинени от Пелин и Антихриста, Бог има план за бягство за Своя народ. Някой трябва да доведе Божия народ до описаните безопасни места, като Божиите хора са в неведение и объркване относно това, което идва и как Бог планира да ги спаси (това не е Грабване преди Голямата скръб). Ако Бог не изпрати силен лидер, който може да извърши чудеса и знамения и да пророкува неща, които се сбъдват, вярващите никога няма да знаят или да се съгласят за това, което идва или какво да направят за него или кого трябва те да слушат. Ако Илия №3 идва на власт и авторитет както Илия №1 и Моисей направиха, този проблем ще бъде решен.

Може ли да пропуснете Илия?
Ако се притеснявате, че бихте могли да пропуснете Илия, искам да ви насърча. Мисля, че ще бъде невъзможно да пропуснете неговото идване дадено по интернет, електронна поща, социални медии и вирусно видео.
През годините съм виждал много интригуващи теории, за определящо-дата пророчество,  разпространени в интернет. Все още, всички те лесно могат да бъдат оборени с Библията и винаги пропадат. Няма "пророк", който някога да успее по впечатляващ начин веднъж, да не говорим за два пъти. Дори ако те казват "нещо голямо ще се случи" и то се случва, това е толкова съмнително, че никой не е впечатлен.
Но представете си един истински пророк се появява, който прави забележителни, специфични, точни умопомрачителни пророчества след пророчества, които винаги се сбъдват. Словото ще се разпространява и ще бъде сензационно, и ще се разпространява още повече.
Или си представете той извърши безспорно велики изцеления и други чудеса и знамения пред камерата? Милиарди хитове за YouTube. Дори светските новинарски станции ще го вземат за  любопитно.
Ако бях на мястото на Бог и исках да достигна всички вярващи с Евангелието на Царството, да ги призова към покаяние и да им дам инструкции как да избегнат началото на родилните болки, бих впрегнал интернет точно по този начин. Нито Сатана, нито религиозните хора, изключени от библейското послание на Илия, ще бъдат в състояние да го спрат.

Всеки ще получи шанс да чуе и да реши, дали те имат вярата и смелостта в себе си да се подчинят на предизвикателните радикални инструкции, които Илия ще даде. Ето защо Исус каза преди 2000 години, относно това време, "молете се, за да сполучите да избегнете всичко, което предстои да стане" (Лука 21:36).


П.П. Ако намерите някой в интернет и се чудите, дали той е Илия, не ми казвайте за него, за да разберете какво мисля. Няма нужда. Когато истинският Илия дойде, няма да се наложи да си казваме за него или да събираме експертни становища. Ние всички вече ще сме чули за него и той ще даде всички убедителни доказателства, от собствената ни Библии, чрез които верният трябва да потвърди, че е Божий пророк. С други думи, ако намерите "Илия", за когото вече всички не говорят, най-малко като за Божий пророк - както те направиха за последния Илия /Йоан Кръстител (Марк 11:32) - тогава той не е Илия ! =)

За повече информация относно предстоящите бедствия и Божият план за бягство, който Илия ще споделя, прочетете предишната ми статия за това
Как да избегнем Голямата скръб

Автор: Тим Макхайд
Превод: Галина Христова

Източник:
http://www.escapeallthesethings.com/











Няма коментари:

Публикуване на коментар