вторник, 27 януари 2015 г.

Новата заблуда – Не съдете за да не бъдете съдени

АВТОР: Непознат (за сега)

В последно време в евангелските среди се  шири мнението, че християните не трябва да съдят никого. Същото е и с католическата църква където папата Франциск каза „ кой съм аз че да съдя гейовете и лесбийките” . На друго място той споменава, че дори и човек ако не познава Христос , ще се спаси ако следва своята съвест. Такова е мнението и на известния евангелизатор Били Греъм, който казва че Божията любов няма граници и хора, до които не е достигнало евангелието ще се спасят дори и да не познават Христа. На друго място той казва, че Божията благодат няма граници и Бог ще приеме в своето царство хора от всяка религия.
Подобно е мнението и на модерните проповедници.
Рик Уорън, известният автор на “Purpose driven life” "Целеустремен живот" -  казва, че християните не трябва да съдят своите братя хриятияни- гейове и лесбийки понеже те са се родили такива. Ако те живеят за Бога те ще отидат на небето.
Същото е и мнението на Тони Камполо, известен и почитан сред евангелските среди който казва, че хомосексуалноста е генетическо заболяване (въпреки че няма доказателство) и такива хора ще са спасени и отидат на небето ако вярват в Бога.Тези и много други евангелски автори са известни и християнските книжарници са пълни с техните книги , че дори се провеждат курсове в църквите за изучаване на техните книги (аз бях свидетел).



Позовавайки се на новата ЕРЕС „Не съдете за да не бъдете съдени” маята на фалшивите доктрини навлизат в съвременната църква.

ОБАЧЕ, КАКВО  казва БИБЛИЯТА  относно съденето:

1. Не трябва да съдим хипокритно, т.е. да „гледаме съчицата в окото на брата си, а не забелязваш гредата в твоето око” Лука 6:41 . Ако аз не съм добър пример за християнин или съм само неделен християнин , а отивам да оправям живота на хората. Няма да си плодоносен свидетел за Христос , ако имаш свят живот (греда в окото си)

2. Да не съдим светски – да отдаваме повече почит на тези които изглеждат по богато, добре облечени имат име сред обществото Яков 2:3

3. Трябва да съдим духовно (според Божието слово) Йоан 7:24 „Не съдете по изглед, но съдете справедливо” (още Зах 7:9).Ако християните не съдят нищо което става в църквата, а най вече греха и фалшивите доктрини ама опасност да се заразят с маята и да отпаднат от благодатта на Бога. Библията казва:

1 Коринтяни 2:14 "Но естественият човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже, то се изпитва духовно.15 Но духовният човек изпитва (СЪДИ) всичко; а него никой не изпитва.

Думата „изпитвам” от конкорданса на Стронг означава СЪДЯ и е правилно преведена на английски. Духовния човек съди всичко дали е правилно според Божието слово – музика, проповед, християнска книга, греха в църквата, фалшиви доктрини (маята) които могат за заразят цялото тесто (църквата) .
Сам Павел казва на коринтяни „отсъдих вече” в 1 Кор 5:3 такъв човек който върши блудодеяние в църквата да се отдели.



Виждаме че съденето е не само НЕОБХОДИМО , НО Е И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в църквата, за да има здрава църква.

В 1 Кор 6:1-6 Павел казва че християните трябва да съдят и най-малките неща в църквата що се отнася до греха в църквата. „няма между вас ни един мъдър човек, който би могъл да отсъди между братята си
В 1 Кор 14:29 „От пророците нека говорят само двама или трима, а другите да разсъждават.”Правилното значение на думата „разсъждават” значи "съдя" (Стронг) , т.е. когато някой пророкува (значение -говори боговдъхновено, а не предсказва бъдещето както някои християни си мислят) другите в църквата трябва да съдят (разсъждават) дали това е така.

На много други места Павел по име споменава публично тези, които се врагове на Христа. Това е валидно и днес. Ако някой проповядва „друго благовестие” (Гал 1:8) трябва да се изобличи публично.
Вижте какво казва Исус към църквата в Ефес „Ще дойда при тебе [скоро] и ще дигна светилника ти от мястото му, ако се не покаеш” (Откр 2:5).Въпреки че почти всичко е било наред с тази църква, тя е оставила първата си любов. Любовта към Бога е да пазим неговото слово. Църкава е изгубила интимното си общение с Исус – ревноста си към него, към неговото слово и молитва. Към такава църква отношението на Исус е светкавично, бързо, скоро.Ако църквата не се покае той ще дигне светилника си или неговото свидетелство за света.

За разлика от това в църквата на нашето време се толирира всичко. Модерната музика е навлязла в църквата. Стандарта за облеклото се е понижил. Фалшивите учения проникват в църквата чрез интернет и християнските книжарници. Поради „не съди за да не бъдеш съден” християните се измъкват и не съдят нищо. Но най-вече използват тези думи за да не бъдат съдени те самите, когато има нещо нередно в живота им.

НАЙ-ВЕЧЕ Християните трябва да съдят себе си.

1 Кор 11:28 "Но да изпитва човек себе си, и така да яде от хляба и да пие от чашата;29 защото, който яде и пие без да разпознае Господното тяло, той яде и пие осъждане на себе си.30 По тая причина мнозина между вас са слаби и болнави, а доста и са починали.31 Но, ако разпознавахме сами себе си, не щяхме да бъдем съдени.32 А когато биваме съдени от Господа, с това се наказваме, за да не бъдем осъдени заедно със света".

Павел говори че християните трябва да съдят (изпитват) себе , защото ако ние го правим няма да бъдем съдени от Господа – било болест, смърт и т.н. Ако ние не го правим, то тогава Господ ще го направи и може да ни какаже в това тяло, но той няма да ни осъди заедно със света, т.е. няма да ни отнеме спасението.

Библейското съдене е НЕОБХОБИМО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички.


5 коментара:

  1. да, съгласен съм с статията, изчерпателно и библейски обосновано!

    ОтговорИзтриване
  2. Много добър кратък анализ на Исусовите думи "Не съдете, за да не бъдете съдени"

    https://youtu.be/_7UryDFwEhQ

    ОтговорИзтриване
  3. добра и библейска основана.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна статия. Благодаря на автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Изчерпателно и вярно,за разобличаване на ереси и злоупотреби и манипулации на религиозни клики,отлъчили се от истините на Словото за гарантиран свой материален комфорт,нехаещи за съдбата и състоянието на бедните и нищите отрекли се от Бож. милост, състрадание и любов.

    ОтговорИзтриване