неделя, 25 януари 2015 г.

10 НЕЩА, които ВСЕКИ ХРИСТИЯНИН ТРЯБВА да ЗНАЕ за ИСЛЯМА, Зейн Прат







Десет неща, които всеки християнин трябва да знае за исляма

Зейн Прат

Ислямът е бързо развиваща религия, особено в западния свят. Християните трябва да са наясно относно исляма и най-важното е как да ангажират свои привърженици с Евангелието на Исус Христос. Ето  ДЕСЕТ неща, които научих за исляма по време на моя 20-годишен опит като мисионер, в страна с мюсюлманско мнозинство.

1. „Мюсюлманин“ и „араб“ – не е едно и също.

Мюсюлманин е човек, който се придържа към религията на исляма. От друга страна, „араб“ (“арабин“) е етно-културен и лингвистичен термин, отнасящ се до хора от съответната  етно-културна група,  наречени араби и говорещи арабски език. Вярно е, че ислямът възниква сред арабите и Коранът е на арабски език, но въпреки това, някои араби в миналото са били част от древните православни християнски църкви. От друга страна, ислямът се е разпространил далеч извън арабския свят, а днес повечето мюсюлмани не са араби. Всред мюсюлманите може да се срещнат турци, кюрди, иранци, пакистанци, други мюсюлмани от Южна Азия, малайзийци и индонезийци. Почти всички представители на тези народи са мюсюлмани, но никой от тях не е арабин.

2. Думата „ислям“ означава „приемам, подчинявам се“.

Мюсюлманин  е човек, подчиняващ се на Бог. Ислямската концепция за кой е Бог, и как той изисква да му се покланят и служат, се основава на учението на Мохамед. Така ислямското кредо е: „няма друг бог освен Аллах, и Мохамед е неговият пророк“.


3. Има две основни  деноминации всред мюсюлманите.

Двете основни деноминации всред мюсюлманите са сунити и шиити. Сунитите са по-голямата част,  85 на сто от всички мюсюлмани. Разделението се е случило в първото поколение след смъртта на Мохамед и се основава на спор относно, кой трябва да го наследи като лидер на ислямската общност.

4. Ислямската теология може да се обобщи като вяра в един Бог, пророците Му, книгите му, неговите ангели, неговите укази, и окончателното  осъждение.

Ислямът учи, че хората се раждат духовно неутрални, напълно в състояние да се покорят изцяло на Божиите изисквания, и че те ще останат в това състояние дори и след като лично са съгрешили. Следователно, необходимостта на човечеството не е от спасение, а от наставления; оттам исляма има пророци, но няма спасител.

5. Ислямът учи, че Исус е бил велик пророк.

Ислямът потвърждава, че Исус е роден от девица, че е живял безгрешен живот и е извършил велики чудеса, и че той отново ще се върне в края на историята. Ислямът дори  се позовава на Неговите думи като Слово от Бога. Въпреки това, ислямът изрично отрича божествеността на Христос и отхвърля титлата "Син Божи", като богохулна. Също така (според мнението на мнозинството) отрича, че Той умря на кръста, като твърди, че персонажа на Исус е бил наложен на някой друг, който тогава е бил разпнат, а Исус се възнесъл на небето, без да вкуси смърт. Исляма изрично отрича възможността за заместително изкупление.

6. Ислямската практика може да се обобщи  от петте стълба на исляма.

Те са съставени от изповед на вяра (“няма друг бог, освен Аллах, и Мохамед е неговият пророк“),  молитва (ритуални молитви, казани на арабски пет пъти дневно обърнати с лице към Мека, със задължителен набор от поклони, коленичване и прострация),  милостиня (в някои ислямски държави официално като данък), пост (лунния месец Рамадан, по време на който вярващите мюсюлмани се въздържат от храна през светлата част от деня, но могат да се хранят когато се стъмни), поклонение (Хадж, или поклонение в Мека, което всеки вярващ мюсюлманин трябва да направи веднъж в живота си)

7. По-голямата част от мюсюлманите не са терористи.

Всъщност, нормално ислямския религиозен закон забранява умишленото убиване на човек, който не участвува във военно сражение. Той също така забранява самоубийство (суицид). Има една малка част от тях, която позволява тези неща, както и една малка част, които участват в терористични дейности.

8. Мюсюлманите могат да бъдат най- дружелюбните и най-гостоприемни хора на света.

Те са забележителни съседи и приятели.  Никой християнин не трябва да се страхува да изгражда взаимоотношения  с мюсюлманин.

9. Мюсюлманите се нуждат от спасение чрез Исус Христос

Те са също така изгубени, както и всеки друг нехристиянин - ни повече, ни по-малко.  В действителност, има 
мюсюлмани повярвали в Исус Христос. Това обикновено отнема време,  удължава времето за представяне на Словото на Бога и представяне на посветен християнски живот. И днес, много повече  мюсюлмани приемат Христовата вяра в сравнение с когато и да е било преди  в човешката история.

10. Бог обича мюсюлманите, затова и ние трябва също така да ги обичаме - дори тези от тях, които се отнасят враждебно към нас.

Трябва да ги обичаме достатъчно, за да се сприятелим с тях, достатъчно, за да ги посрещнем в домовете cи, както и достатъчно, за да споделим с тях и  Евангелието.



Източник: http://www.propovedi.ru/


Превод: Татяна Иванова



Няма коментари:

Публикуване на коментар