неделя, 29 юни 2014 г.

ГРЕХОВНИЯТ КОРЕН на КОНСУМАТОРСТВОТО, п-р Алексей Коломийцев

Греховният корен
на
консуматорството


п-р Алексей Коломийцев


Консуматорството не възниква без причина. То се изгражда въз основа на идеологията на недоволството. Човек бива недоволен от това, което притежава. За да удовлетвори недоволството си, той търси още повече. Надява се, че с получаване на желаното от него ще постигне най-накрая щастието.

Хората смятат, че е в реда на нещата да си недоволен. Но в действителност, човешкото недоволство е предизвикателство към Бога. Независимо от какво би бил недоволен: дали от времето или ниското си заплащане, или от здравето си – такъв винаги изразява несъгласието си с Бог, Който е допуснал тези обстоятелства. А Бог се отнася много строго към хората, проявяващи недоволство. Народът на Израел заплати със свободата си, а мнозина от тях дори и с живота си, поради своето недоволство и ропот.  

Да се научим да сме доволни винаги и във всичко е не само едно добро качество, а е абсолютно необходимо поради следните причини:

Недоволството е погрешно, несправедливо

На първо място, всичко, което притежаваме ни е дадено от Бога.

1 Тим. 6:6-12
А благочестието със задоволство е голяма печалба; защото нищо не сме внесли в света, нито можем да изнесем нещо; а, като имаме прехрана и облекло, те ще ни бъдат доволно

На този свят идваме голи и безпомощни, без да притежаваме абсолютно нищо. И без нищо да сме донесли със себе си. Затова, всичко, което притежаваме, ни е дар от Бога. Трябва да се научим да бъдем благодарни на Бог за всичко, а не - недоволни.

Апостолът казва, че нямаме право да недоволстваме. Бог се грижи за нас, давайки ни това, което Той счита за правилно. Тъй като не сме свикнали с тази гледна точка, гледаме от позицията на претенциите на нашата несъществуваща значимост. Държим се така, сякаш всички са ни длъжни –  правителството, или началника на работата ни, или съпругата, децата, или нашите познати, пастори и т.н.

Това е много опасно състояние. Първо, както вече отбелязахме, то е пряко насочено срещу Бог
a; повдигаме бунт, поради който непременно ще бъдем наказани.

Псалм 106:24-27
Дори те презряха желаната земя, Не повярваха Неговото слово,      А пороптаха в шатрите си, И не послушаха гласа на Господа. Затова Той им се закле, Че ще ги повали в пустинята, И че ще повали потомството им между народите, И ще ги разпръсне по разни страни,.

На второ място, недоволството поставя човека на пътя към сребролюбието, което рано или късно ще разруши живота му.

Да недоволстваш е неразумно

Недоволстването, освен, че е несправедливо към Бог, също е и  неразумно
.

1 Тим. 6:6-12 А благочестието със задоволство е голяма печалба;защото нищо не сме внесли в света, нито можем да изнесем нещо; а, като имаме прехрана и облекло, те ще ни бъдат доволно

Не само, че не сме внесли нищо в света, но и абсолютно нищо от него няма да вземем със себе си. Апостолът казва, че не можем нищо да изнесем. Глупаво е, да прилепиш сърцето си към нещо земно, и жадувайки за него да свързваш своето задоволство от постигането му. А рано или късно ще ни се наложи да оставим всичко. Затова трябва да се научим да имаме удовлетворение в неща, които не са свързани със земното. Това е разумното. Само тогава можем да имаме пълна увереност в утрешния ден. Ето защо Павел казва, "голяма печалба е да сме благочестиви и доволни."

Недоволството не може да се задоволи

Последното, което апостолът подчертава е, че в никакъв случай недоволството не би трябвало да заема място в сърцата ни, тъй като не ще можем никога да го задоволим.

1 Tим. 6:6-12
А благочестието със задоволство е голяма печалба;защото нищо не сме внесли в света, нито можем да изнесем нещо; а, като имаме прехрана и облекло, те ще ни бъдат доволно...

Ако не сме се научили да се задоволяваме с това, което притежаваме днес, утре и много да имаме, пак не ще ни  бъде достатъчно. Недоволството не е проблем от икономически, политически или социален характер, а е проблем на сърцето. Недоволният човек е силно уязвим и е постоянно нещастен. Погледнете колко много притежания имат днес хората, но броят на щастливите не расте, а обратно – спада.

Фил 4:11-13 Не казвам това поради оскъдност; защото се научих да съм доволен в каквото състояние и да се намеря. Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност.За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява.

Каква сила и стабилност лъхат от тези думи! Цел на всеки християнин е да се научи  така да живее. Защото коренът на консуматорството е заложен в естественото греховно човешко недоволство. Някой може да се опита да оспори:  ако човек е доволен от всичко, не би имало прогрес, развитие. В действителност да бъдете доволни не значи, че
развитието ще спре. Само когато сте напълно доволни от стария си автомобил, тогава бихте могли правилно да определите, кога във времето ще сте в състояние да си купите по-добър. Само когато се научите да благодарите на Бога за сегашната си работа, тогава ще можете без да бързате да започнете разумно търсене на нова, по-удобна и заплатена.

Научете се да бъдете винаги  и за всичко доволни, за да сте благословени и независими.


Накратко казано, недоволството е коренът на фалшивата идеология на консуматорството.


Източник: 
http://www.slovo.org
Превод: Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар