петък, 20 юни 2014 г.

МОРИС ЦЕРУЛО - "ЧУДОТВОРЕЦА"


                         Морис Церуло – „Чудотвореца“

         
B началото на 1990 година, противоречивия евангелист, харизматичния изцелител Морис Церуло, родом от Калифорния, откри Англия, като нова сфера на дейността си. Появата със сензационния му външен вид, както и твърдението му, че Бог чрез него върши велики чудеса, накара нацията да го слуша.
 Роланд Хауард, британски автор, журналист и признат експерт в областта на харизматичната сцена, пише в книгата си Charismania (Моубрей, London, 1997), следното:

"Но дали наистина ставаха чудеса? Слепите проглеждаха, глухите прочуваха и куците прохождаха? Накратко казано, станаха ли изцеленията, които Церуло обеща? Може ли да изпълни обещанията  на неговата рекламна компания?
За да отговорим на тези въпроси, вероятно ще е най-добре на първо място да дефинираме какво е чудо.  Това може да изглежда маловажно, но всъщност е от голямо значение,защото на тази основа основните  начални понятия могат да се обезсилят, могат дори да променят диагнози. Класическата дефиниция за чудо, идва от Лоурдес, стандартите са от кардинал Ламбертини, по-късно папа Бенедикт XlV, издигнат през 1735г. В документа на Лоурдес Карес, и тяхната медицинска оценка (Изцеленията на Лаурдес - един медицински преглед) от Сейнт Джон Даулинг, правилата са ясно посочени:

1 Болеста трябва да бъде сериозна, нелечима и всякакви възможности за лечение да бъдат
отхвърлени.
2 Болеста, която е изцелена, не трябва да бъде в стадий, в който може да изчезне от само себе си.
3 Не трябва да се прилагат медикаменти, освен такива с незначително действие.
4 Изцелението трябва да е бързо и моментално. (Днес стават изцеления за няколко дни)
5 Изцелението трябва да бъде пълно, а не наполовина и постепенно.

Въз основа на тези строги стандарти (които Церуло не приема), чудото трябва да може да бъде сравнително лесно доказано или опровергано.“
(стр.62-63)

Проучването на Хауард, както и на други, извадиха наяве силно преувеличените твърдения, с
които Церуло винаги подвежда, но които могат много бързо да се отхвърлят, когато човек се
вгледа по-внимателно и отблизо в тях:

„Въпреки изявлението на Церуло в една рекламна брошура от 1993 година, че на неговите
събрания през 1992 година са били изцелени 2 250 души, в проведеното изследване от неговата собствена организация Morris Cerullo World Evangelism* (MCWE)* - само 476 души твърдят да са изцелени“. (стр.63)

Между другото, Церуло привлича вниманието на британската телевизия, и затова е бил помолен
да представи три от своите най-добри чудеса, за да направят документален филм достъпен за
широката общественост. Минали са няколко седмици докато Церуло успее да намери "деветте
най-добри изцеления“. Накрая е била предоставена проверена медицинска документация само на 6 души и така само те останали за документалния канал „Heart of the Matter“ (HOTM) шест най-добри от сто и изoбщо от хиляди изцеления.

Случаят с три годишния Азам Анжун беше едно от "най добрите " изцеления, които Церуло разпространяваше.
Заключението на Хауард за "изцелението" на Азам Анжум:

„Тригодишния Азам Анжун не беше съвсем сляп, но той беше в групата, която за първи път трябваше да види/преживее някакво чудо.
Няколко седмици преди това събрание, при една рутинна здравословна проверка, лекарят му забелязва възможно кривогледство. Било е диагностирано парализирано ляво око, въз основа на далекогледство, както и астигматизъм. Първата проверка показа, че на това око той е имал само слабо зрение. След изцелителната служба имаше слабо подобрение на лявото око, което майката на Азам счете като чудо. Въпреки това, неговия очен лекар стигна до заключението, че проблема продължава да съществува, и подобрението се дължи на факта, че той не е бил толкова уморен. След изцелителната служба лекаря е казал на родителите му , че, ако не продължи да носи превръзката си на здравото дясно око, Азам напълно ще загуби зрението на лявото си око. Неговите родители се съгласили отново да сложи очилата с превръзката, след което бил постигнат напредък. Въпреки това, по късно се наложи да носи силни диоптри и на двете очи. Може ясно да се заяви, че "чудесата", които преживя Азам не подобриха зрението му. И въпреки тези факти, в рекламните си брошури Церуло твърди, че Азам може съвсем ясно да вижда с двете си очи!“ (стр.63-64)

Според документацията на Хауард, също „изцелението" на Арлен Брахам - едно от следващите "най-добри изцеления", се оказа измислица:

„Това е един от най-добрите случаи на Церуло, където 26 годишната Арлиин Брахам, е била за първи път докосната от силата на Бога. Тя твърдеше, че след 9 години болки в коляното й е било предложено да се оперира. Когато са разпитали нейния лекар, той разказа, че я прегледал преди година, след което я изпратил към ортопедична хирургия. След рентгеновата снимка, ортопеда е направил заключение, че на рентгеновата снимка няма видими аномалии и диагнозата бе - износване на хрущяла на коляното. По-късно, домашния лекар й съобщава, че не е назначена операция, тъй като не й липсвало нищо. „Чудото“ на Арлиин се състои във това , че нейното коляно е било здраво, както преди, така и след "изцелителната" служба на Церуло през 1992 г.“ (стр.64)

Същото се оказа и при другото "най-добро изцеление", че не е нищо повече от една фантазия. - изцелението от миома на Георгине Макхеил.

„Не е необичайно изцеленията на Церуло да са считани за невалидни.
След като се разследвани, веднага се установява, че посочените лица никога не са били болни. Георгине Макхеил, 46 годишна жена и едно от "най-добрите изцеления" на Церуло, твърди, че е била изцелена от матъчна миома. Служението на Морис Церуло потвърди това и написа: "Нейното свидетелсво е впечатляващо, както и добре документирано". Просто да се чуди човек, как Морис Церуло искаше да докаже това. В действителност през 1992 г. е отбелязано при нейния лекар, че жената получава по време на периода си силно кървене. Няма доказателство от медицинския преглед за наличието на миома. За да се изясни това е записан час за видеозон. Едва след изцелителните служби Георгине е имала време да направи този видеозон-преглед, като там се потвърдило, че тя няма миома и Георгине тълкува това като чудо.“ (стр.64-65)

С
поред Хауард, дори предупрежденията на медицинските консултанти към евангелизаторския екип на мисионерското общество основан от Церуло, останаха като глас в пустиня:

„Подобен с този на Георгине Макхейл, е случаят - Глория Малкълм. Церуло използва нейното "изцеление" за реклама на службите си в Лондон през 1993 г. под заглавие: „Излекуван от белодробен колапс". Цитира и казаното от Глория Малкъм: "След като усетих остра болка в областта на гръдния кош, бе диагностиран белодробен колапс. По време на изцелителната служба в Лондон, след като призовах Бог да ме изцери, Морис Церуло каза, че всички присъстващи в залата хора с колабирали бели дробове, са изцелени от Божията сила. „Като каза тези думи, почувствах парене в гърба. Знаех, че Бог ме изцели. Моя доктор потвърди, че дроба ми е отново нормален." Междувременно доктор Соул, член на медицинските консултанти на Церуло, се изказа правилно, както и че заедно с неговите колеги стигнаха до извода, че няма достатъчно доказателства за изцеление в този случай. Той си спомня, че няма показания дроба на Глория да е бил колабирал. Рентгенова снимка на белия дроб показва, че белия дроб е имал някаква сянка, като обикновено такива се появяват след инфекции. Той пише до MCWE*, че резултата от щателния преглед трябва да се представи, за да бъде доказано "изцелението" на Глория. Въпреки факта, че MCWE* през юни 1993 година беше предупредена, до август продължи да се разпространява този "изцелителен доклад " до неговите "изцелителни служби". (стр.65)

След задълбочени проучвания на документалния канал Heart оf the Matter и други британски вестници, всички необичайно разочаровани, стигнаха до заключението, че представата им за свръхестествени Божествени чудеса, остава само във сферата на фантазията. Така отчетоха изказванията на Церуло като незаслужаващи доверие и считани за недостоверни. Но Церуло обяви с бойна готовност медицински симпозиум, състоял се през 1993 година, под ръководството на лекари и християнски лидери от цял свят, за да докаже неопровержимо, че Бог все още лекува (особено от Церуло). Големите думи бяха последвани само от празни дела. Хауард проследи симпозиума и обобщи следното:

Този симпозиум, който по късно се превърна в едно изцелително представление, се проведе през 1993г. Церуло обяви, че 450 лекари и ръководители са присъствали, но прикри факта, че е действал само с шест или седем лекари от присъстващите 450. Останалите, които са от решаващо значение, са били критични към Церуло, и въобще не са били поканени. В действителност, лекарската комисия трябвало да направи заключение за предполагаемите "чудотворни изцеления" през 1992 г, които да се разгледат отблизо. Въпреки това от доктор Соле , един от членовете на тази комисия , бяха обсъдени 3 "изцеления" като бяха дискутирани детайлите, и имаше цяла редица проблеми да се създаде "неопровержима документация" за предполагаемо "изцеление".(стр.66)

Мнението на д-р Соул, член на медицинската консултация от евангелизационния екип на Церуло, в контекста на симпозиума свикан от Церуло, звучи съвсем ясно. Хауард цитира д-р Соул в книгата си:

"Обективно доказателство за медицинско лечение за едно предполагаемо изцерение, се счита от мнозина за по-маловажно от личното свидетелство. В действителност, някои твърдят, че свидетелските показания на едно лице може да се считат за вярни, дори ако медицинските факти доказват противното. В такива случаи, лицето бива считано за излекувано, защото то стои във вяра", чрез която чака да бъде изцелено." (Стр.66)

Д-р Соул трябваше да признае, че не е представено "неопровержимо доказателство за чудотворно изцеление". Тази упорита твърдост, да се настоява, че са станали чудеса, въпреки опровергаващите ги медицински доказателства, е един от най-тревожните характеристики на предполагаемото изцелително служение на Морис Церуло" (стр.66) , също така не е нетипично и за много други харизматични "изцелителни служби“.

Хауард продължи да документира и други случаи на изцеления, които впоследствие бяха счетени за невалидни.
Например,  Джанет Нуата вярваше, че по време на събранието на Церуло е била изцелена от заболяването на очите си, след което е хвърлила очилата си.
В списанието на Церуло беше отпечатано нейното свидетелство.Седмица по-късно е получила силно главоболи, както и са предписани нови очила от очния й лекар. Тя е споделила с отговорниците на служението на Церуло, липсата на нейното изцеление, които са й казали, че тя трябва да продължи да вярва и да се моли, за да си получи изцелението.
(Бел. преводача:. Защо ли всичко това ми е до болка познато?!... когато бях близо година в "служението" на българския последовател и фен на Морис Церуло – изцелителя „пастор“Пламен Петров? Той внушаваше на хората, че са изцелени и освободени, за което последните даваха свидетелства. Но, когато след малко време го питаха какво да правят, виждайки, че заболяването им си е останало, той им казваше същите думи, че трябва да продължат да вярват и да се молят, а пък свидетелствата им ги публикуваше в интернет, в сайта си, като дори и на книжки ги отпечата, за да се хвали и прославя себе си. Абсолютно съм сигурна, че ако някой направи подробно проучване на неговите "изцеления"- резултатите ще са същите както при Морис Церуло.)

Двама родители отказват очилата на дъщеря си, младо момиче на име Темитоп, защото вярват, че по време на изцелителната служба на Церуло, Бог я изцелил. Възможността изцелението да не се е случило, както и съвета да бъде проверена от медицинско лице за да получат компетентно медицинско лечение, е била категорично отхвърлена от родителите.
Докато последния случай изглежда сравнително незначителен, смъртта на 25 годишната Одри Раунолд, предизвика доста голям смут в британската преса.
Тя посетила изцелителните служби на Церуло и повярвала, че е изцелена. И спира всички медикаменти против епилепсията си. Само шест дни след нейното "изцеление", получава епилептичен припадък във ваната и се удавя.

Заключенията на Хауард :

„Невероятно е, как участниците от изцелителните събрания, подобно на щрауси заравят главите си в пясъка, при забележително какви измамни и подвеждащи твърдения, които са представени относно чудните изцеления.
Д-р Питър Мей, един от най-острите критици на Церуло, благочестив християнин, който разкри много предполагаеми изцеления, че са фалшиви, е на мнение, че лековерието на вярващите е шокиращо, и понякога животозастрашаващо. Той казва:
"Изцелителите проповедници ще трябва много да отговарят за това, че злоупотрбяват с невинни хора, които се нуждаят непременно от някакво чудо, да ги използват за собствени цели.“ (стр.67)

Заслужава да се отбележи, че в същата година, когато Церуло провежда своята евангелизационно- изцелителна служба в Лондон среща силна опозиция в Индия. На 17 октомври 1993 година The Times of India съобщава за масов бунт по време на евангелизацията на Церуло, за това, че не е изпълнил обещанията си за изцеления. Церуло е арестуван и изхвърлен от страната. /1*



Бележки:

*MCWE (Morris Cerullo World Evangelism) - Световна евангелизация Морис Церуло

/1* - Bitter Therapy for Faith-Healer. In: The Times of India, 17. Oktober 1993. -Горчива терапия за Изцелителя на вяра в The Times of India 17. окт.1993 година.

Роланд Хауърд описва този епизод в книгата си CharisMania, стр.68-69:

„В Индия изцелителната машина на Церуло се сблъска със силна опозиция. На 17 Октомври, 1993 г. "die Times of India" съобщава за едно събрание в Калкута, което Церуло би предпочел бързо да забрави. Под надписа "Горчива терапия за един Чудотворен изцелител" пишат за едно вълнение, в което индийците щурмуваха сцената, след като забелязаха, че изцеленията бяха лъжливи. Около 30 000 индийци се събраха в един парк да слушат Церуло и да преживеят чудеса. MCWE* публикува цяла страница със обяви във вестника и покани хора от всички вероизповедания, както и ги насърчи да дойдат и преживеят чудесни изцеления от всички възможни болести. Обявите съдържаха също и информация, че повече от 200 000 души в Мадрас преживяха изцелителна-та Божия сила. Любопитни, болни, инвалиди се събраха в парк Циркус, някои от които бяха докарани с линейки или на носилки. Церуло говори почти 2 часа и прокламира, че болните и инвалидите са изцелени. Но те, както и техните роднини и приятели не бяха убедени и това допринесе масово шумно вълнение на неодобрение, заявява Times of India.

В статията пише: ~~”
Като доказателства той помоли някои хора, които стояха близо до сцената да дойдат отпред и да свидетелстват за своите изцеления. Но някои от стоящите наблизо журналисти ги разпитаха, дали наистина са били глухонеми или само са се престорили на такива, за да заблудят публиката. Тогава хората, които придружаваха тези, които в действителност бяха глухонеми започнаха да викат, че техните близки въобще не са били изцелени. Масата от хора стана видимо агресивна , когато Церуло не можеше да докаже изцелителната си сила и започнаха да го овикват "Изчезвай Церуло" и да щурмуват сцената. В този момент се намеси полицията и го спаси от побой, като задържаше с бамбукови пръчки тълпата назад. Церуло беше отведен и разпитван, и на другия ден беше обявен за персона нон грата(нежелана личност) и изведен от страната.”~~

Интересно е споделеното от Тийм Пайн, английски почитател и защитник на Церуло, как Церуло му разказал, че събранието в Индия имало смисъл. Церуло твърдял, че докато бил в затвора, е довел до обръщение, до познаване на Господ директора на полицията в Калкута. А дали Пайн е говорил с директора на полицията, в чието „обръщение“ да бъде убеден? Пайн не е разменил нито една дума с него!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар