петък, 13 юни 2014 г.

СЕКТАНТСТВО, Йозапс Стонкус

СЕКТАНТСТВО

Йозапс Стонкус
Юни, 2014

В наши дни, сектанството е най-разпространената форма на християнството. Хората го наричат по различни начини: за едни е християнство, за други- особени откровения, за трети  - нов живот, и за някои – друга гледна точка.

Какво всъщност e сектантството? Това е „налагане“ на клишета в начина на мислене и поведение, като се заклеймява критичното мислене. Следва всичко да се приема на сляпо доверие. Сектантството разрушава семейните взаимоотношения. В семейството всичко се измерва според сектантската гледна точка. Роднините се оценяват според отношението им към сектата. Разпространяването на сектантските идеи става смисъл на живота.

Възможно е сектантът да посвети целия си живот за реализиране на ученията на своята секта, мислейки, че това е истинско Слово Божие. И дори да чуе истината, той я смята за лъжа. Основополагащо за сектантството е изграждане на учение въз основа на извадени извън контекста библейски пасажи. Също така се игнорират или пък неправилно се интерпретират много други места от Писанието.

Лъжливият дух, който живее в такива сектанти, се представя за Святия Дух, и това, което той говори,  го възприемат за казано от Бога. Тъй като според тях „Бог го е говорил!“,  често не се проверява  дали казаното, е наистина според Писанието.  И в резултат – цялото Слово Божие се изопачава, появяват се ереси, различни пагубни лъжеучения, които водят  своите последователи към разрушение и погибел. Например, евангелието на просперитета, даването на десятък, освободителни служения, позитивно мислене, т.нар. "закон за сеене и жънене", „святия смях“, медитация и визуализиране в духовния свят, и т.н.

Очевидец съм на живота на хора, чието финансово състояние от година на година се влошаваше, но те упорито продължаваха да посещават събранията на своята секта, надявайки се, че Бог ще ги благослови отведнъж/подобно както в лотарията се пада големият джакпот/. И  поради своята духовна слепота не виждаха истинската ситуация.

Блажен оня човек, Който не ходи по съвета на нечестивите, И в пътя на грешните не стои, И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа, И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Пс.1:1-2

Този пасаж от Писанието се употребява от сектите, за да накарат човек да отдаде цялото си внимание на собственото им учение. Защото в действителност това означава: Мисли и приеми учението на сектата в живота си, а не истинското Слово Божие.

Сектантите често и сериозно се затрудняват, когато трябва да се справят с най-обикновени  семейни задължения, понеже отдават целият си ум, разбиране, навици и финанси за осъществяване на  определени проекти и идеи на своите секти. В резултат на което, семействата им се разбиват, или стават непълноценни. Една от техните главни цели става - въвличане в сектата на другите членове от семейството. И онези членове на семейството, които не се съгласяват с учението на сектата, както и отказват да я посещават, се считат за сатанински слуги. В същото време сектите не се срамуват да използват светски, небиблейски методи за задържане на съблазнените, измамени от тях хора в сектата си.
А тези, които напускат сектата, наричат богоотстъпници. И изобличенията срещу сектата, се определят като клевети, завист, нападки от сатана и т.н. Използват се методи на манипулация срещу хората, и ако последните нямат истинска основа в Божието Слово - ако човек  наистина не познава Библията - става лесна жертва в ръцете им. Тогава той приема учението на сектата, считайки го за истинско Божие Слово. И не само го счита, но и се стреми да въвлече и други хора в сектата си, мислейки, че по този начин служи на Бога.

Ще ви отлъчат от синагогите; даже настава час, когато всеки, който ви убие, ще мисли, че принася служба на Бога.        И това ще сторят защото не са познали нито Отца, нито Мене.
(Йоан.16:2-3)

Човек лесно може да бъде заблуден, и то до такава степен, че дори без истински да познава Бога, да счита, че Му служи, и особено, ако в дадена секта се случват свръхестествени неща, наричани „проявления на Святия Дух“.  Без последните обаче да съответстват на истинските проявления на Св. Дух, описани в Библията. И поради това, че там се случват свръхестествени неща, такива хора дори  имат „общение“ с този дух, който се представя за Святия Дух. Но те изобщо не се досещат да сравнят и проверят случващото се със Библията.

В последно време ще има присмивачи, които ще ходят по своите нечестиви страсти. Тия са, които правят разцепления, плътски/
/плътскиот гръцки - ψυχικοί (психо)- душевни хора/, които нямат Духа (Юда 1:18-19)

Те имат у себе си дух – лъжедух, когото считат за Дух Святи, но не е истинския Святи Дух, който да ги води към истините на Словото Божие, да ги води към истинско покаяние от грях.

Дори в проявленията на този лъжлив дух има безумен смях, който издевателства над святостта. Този „свят дух“ води към алчност и светски страсти. Друг признак на сектантството е отделянето от другите. Сектантите живеят в свой свят. Сектантите са емоционални хора, като  техните възприятия се основават на чувствата. Лъжливият дух, който имитира Святия Дух, обикновено заробва човешката душа, и изземайки властта от човека, използва душата му – т.е. разума, разбирането и чувствата му.. В наши дни е пълно с такива „душевни християни”. Те не притежават Божия Дух, но са убедени, че духът, който живее в тях е именно Св.Дух. Този лъжлив дух обикновено го получават чрез полагане на ръце. Когато този бяс влезе в тях, започват да възприемат духовния свят по-осезаемо и според тях това преживяване е „рождение свише“. В действителност това няма нищо общо с истинското новорождение, при което човек наистина стига до покаяние от греховете си, и не заменя просто светските идоли с „християнски“, както обикновено се получава в сектите.

А относно плодовете, какво да кажем? –човек, който е „приел Исус“
(повторил една молитва на покаяние), мисли, че вече служи на Бога, когато посещава сектата си, но в действителност той не се е променил. Всъщност, към старите му грехове се добавят още други,  които остават тайни. Човек култивира раздвоение на личността. И настъпва раздвоение на личността. Един път човек е такъв, какъвто всички го познават, а друг път, когато никой не го вижда, се проявява другояче. Обикновено това са две различни личности. Всъщност, ако в човека обитава демон (лъжедух) - няма значение за какъв се представя този лъжедух, (но обикновено за Святия Дух), тогава има раздвоение на личността. Започва борба в човека. Но, борбата в тази раздвоена личност няма нищо общо с борбата, за която ап. Павел пише в своите послания, която е между възроденият от Бог за нов живот човешки дух, срещу страстите на греховната му плът. 

Водителството на този лъжедух у съблазнените,  просто бива наричан Божие водителство. Въпреки, че Бог нищо не им е говорил, те винаги казват: „ Бог ми говори това и това.“ „ Святия Дух ми говори това и това.“ „Исус ми говори това и това.“ Ясно е, че това им е било казано от онзи лъжедух, представящ се за Бог.

И пророците й я мажеха с кал, като виждаха за тях суетни видения и пророкуваха лъжи, думайки: Така казва Господ Иеова, когато Господ не бе говорил. (Езек.22:28)

Какво е тогава спасение?
Истинско покаяние от греховете  или само „приеми Исус“
(повторяне на една молитва)?

Ако сме честни пред себе си, следва в светлината на Божието Слово да се запитаме: „Църквата, която посещавам и в чиито дейности вземам участие, дали не е секта? Учението, което вярвам, дали не е ерес? Духът, който е в мен, Христовият Дух ли е?“

Изпитвайте себе си, дали сте във вярата; опитвайте себе си. Или за себе си не познавате ли, че Христос е във вас, освен ако сте порицани? (2Кор.13:5)

Когато към истината се прибави малко лъжа, хората могат да я възприемат като пълна истина. И, ако това не се проверява, последствията могат да бъдат гибелни, както в този живот, така и за вечността.

Малко квас заквасва цялото тесто. (Гал.5:9)

Ум
рели мухи правят  мирото на мировареца  да вони и да кипи; Така и малко безумие покваря онзи, който е уважаван за мъдрост и чест. (Екл.10:1)

Нека да внимаваме дори за малкия процент лъжа, която добавят към истината, да не ни направи безумни или сектанти!
Нека изучаваме Свещеното Писание и градим духовния си дом върху скалата Христос и Неговото Слово!

Бих желал Господ да опази всички ни от секти и сектанти!

Преводът е направен с разрешението на автора Й. Стонкус.



Превод: Татяна Иванова

1 коментар:

  1. Истинско кръщение в Святия Дух!:
    http://www.bhbc.bg/media/Audio/I_Valkov/5/80.I.Valkov_Krushtenie_v_Duha_12.06.2011.mp3

    Авторът:
    http://www.bhbc.bg/about-us/leadership/ivalkov

    ОтговорИзтриване