петък, 17 януари 2014 г.

РОДЕН ЛИ СИ ОТ БОГА? , Джон Райл /John C. Ryle (1816-1900)




РОДЕН ЛИ СИ ОТ БОГА?  
Този е един от най-важните въпроси в живота ти. "Ако човек не се роди отгоре, не може да види Божието царство" /Йоан 3:3/  Не е достатъчно да си кажеш: "аз ходя на църква, следователно съм християнин". Хиляди номинални християни нямат признаците на новородени, които Божието Слово изисква. Тези признаци са посочени в 1Йоаново послание:
   
 1. "Който е роден от Бога не съгрешава" /1Й. 5:18/  - Този, който е роден от Бога, не живее по един установен грешен начин на живот. Той няма наклоност към греха и не съгрешава от сърцето си и с желанието си. В миналото си той не се е замислял дали неговите мисли и действия са били грешни или не, и не всякога е бил натъжен, когато е вършил грях. Грехът му е бил приятен и той не е бил в конфликт с него. Но сега не е така. Роденият от Бога не може да предотврати лоши и недостойни мисли да влязят в ума му. Понякога такива се проявяват в думите и действията му, но това му причинява тъга. Той знае, че в много неща съгрешава /Яков 3:2/, но по всякакъв начин се стреми да отбягва греха и да му се противи. За него вече греха е голямо зло и той страда, когато падне в грях и искрено желае да се освободи от влиянието му. За него грехът е станал омразен и отвратителен. Ако каже че няма грях, той би излъгал /1Й. 1:8/, но той може да каже, че мрази греха и че най-голямото желание на сърцето му е да не съгрешава. Какво би казал апостол Йоан за теб? Ти роден ли си от Бога?
 
  2. "Който вярва, че Исус е Христос, е роден от Бога" /1Й. 5:1/  - Този, който е роден от Бога вярва, че Исус Христос е единствения Спасител. Той вярва, че Исус Христос е Божий Син и само чрез Него има прощение на греховете. Такъв човек, въпреки че вижда своите недостатъци, пак има пълното доверие в Христос и знае, че Той е изпратеният от Бога Избавител. Чрез Христовата смърт на кръста греховете му са вече заличени и чрез Неговия живот, той е вече праведен пред Бога и може да посрещне смърта и Божия съд без страх. Понякога може да има страхове и съмнения и вярата му може да мъждука, но запитай го желае ли да се довери на нещо друго освен на Христос и виж какво ще ти отговори. Попитай го дали се надява на своята добрина, своите дела или на молитвите си, пастира си или църквата и виж какво ще ти отговори. А какво би казал апостол Йоан за теб?
    
3. "Всеки който върши правда е роден от Бога" /1Й. 2:29 / Роденият от Бога е свят. Той се старае да върши волята на Бога и да отбягва това което Бог мрази, за да Му угоди. Неговото желание е да прилага Христовия пример в живота си, като гледа на Него и изпълнява заповедите Му. Той знае, че не е съвършен и неговата покварена природа е в постоянен конфликт с действащия в него Святи Дух и в тази болезненна съпротива, той уповава на Божията благодат. Той не може нито да избегне този конфликт, нито му се отдава да го прекрати; и понякога, когато плътта надделее, той e в окаяно състояние. Въпреки това смущение и колебание, той знае в Кого е повярвал и може като Джон Нютон да каже: "Аз не съм такъв, какъвто трябва да съм, нито съм такъв, какъвто искам да съм. Не съм това, което се надявам да бъда във вечността; но все пак не съм това, което бях и чрез Божията благодат съм, това което съм." Какво би казал апостол Йоан за теб?
 
  4. "Ние знаем, че сме преминали от смърт в живот, защото любим братята" /1Й. 3:14/ - Този, който е роден от Бога, има специална любов към всички Христови ученици. Както своя небесен баща, той обича всички човеци с голяма обща любов, но има специфична любов към тези, които споделят неговата вяра в Христос, като свой Господар и Спасител. Той обича и най-големите грешници и може да плаче за тях, но има особена любов  към вярващите - "братята". Никога не се чувства добре, така както се чувства в тяхната среда.Той знае, че всички са в едно семейство; че са заедно в една армия, борейки се против същия враг; че всички братя са негови съпътници по същия път. Той ги разбира и те го разбират.Те може да са съвсем различни от него в много неща - в положение, в обстоятелства и притежание. Но това не е от значение за него.Те са чада на неговия Баща и той не може да не ги обича. А какво би казал апостол Йоан за теб?
    
5. "Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света" /1Й. 5;4/ - Този, който е роден от Бога, не се съобразява със светския стандарт за "грешно" и "праведно".Тои не се страхува да се противопоставя на светските мнения, идеи, начини и навици. Какво мислят и казват хората вече не го интересува, защото е победил света със съблазните му. Това, което е удоволствие и щастие за повечето хора в света, сега за него е суета, глупост и изглежда недостойно за един, който е станал безсмъртен. Обича похвалата от Бога повече, отколкото хвалбите на човеците и се бои да не оскърби Бога повече, отколко да оскърби човеците. За него не е важно дали го обвиняват, или хвалят. Неговото най-голямо желание е да бъде угоден на Бога.... Какво би казал апостол Йоан за теб?
   
 6. "... оня, който се е родил от Бога, пази себе си..."  /1Й. 5:18/  Роденият от Бога внимава за душата си, като не само се пази от грях, но от всичко, което би довело до грях. Той е внимателен с кого дружи, знаейки от Словото, че "лошите другари, покварят добрите нрави". Той е разсъдлив и проумява, че злото се възприема бързо и лесно; болестта е заразителна, а не здравето. Той винаги е готов да посрещне изпитанията в живота, старае се да уползотвори времето си и постоянства в молитвата. Какво би казал апостол Йоан за теб?
     
    Тези белези в посланието на Йоан са дадени за да изпитаме себе си. Въпреки, че всички родени от Бога ги имат, те са проявени в различна степен във всеки един. В някои хора, те са едва доловими; в други хора, те са ясно и подчертано изразени, затова съществува голямо различие между вярващите, което е в съответствие с характера им. Независимо от всичко това, било то по причина на характер, духовно израстване или състояние, тези белези трябва да се намират във всеки християнин. Ако те липсват в някой, тогава може с положителност да се каже, че такъв човек не е роден от Бога. Настоятелното повтаряне на тези белези от апостол Йоан, поставят този въпрос в пълната му сериозност, защото се касае за вечността.                                 
Роден ли си от Бога?
 

Превод: Петър ван Стовел

Няма коментари:

Публикуване на коментар