сряда, 29 януари 2014 г.

EТАПИ на БИБЛЕЙСКОТО ОСВЕЩЕНИЕ, Джон МакАртър


Навярно много сте слушали за Божията работа за освещение, която Той извършва чрез Словото  Си в живота ви. Но как изглежда този процес? Как можем да научим, че живата истина на Писанието действително действа в живота ви? Как да разберете, че Божието Слово наистина се е вкоренило у вас?

За да помогна да разберете  собствения си духовен растеж , също и как Божието Слово действа в живота ви, бих искал да отделя ключовите етапи в процеса на освещението с три прости думи.

1. Разбирането

Първо е разбирането. Божият модел за духовен растеж започва с нашето разбиране, какво Библията казва и какво това означава. Смисълът на Писанието е в самото Писанието - т.е. ако не знаете, какво означава Писанието, вие не сте в истината. Затова процеса на духовното израстване започва с разбиране на това, което Библията казва.

Преди много години, още от детството ми, в съзнанието ми се е отпечатала важността на знанието и разбирането на Божието Слово. Започнах многократно да препрочитам Библията - ден след ден, отново и отново. Колкото по-вече напредвах, толкова повече можех да видя връзката между отделните книги. След няколко години, стигнах до ясното разбиране, че Библията тълкува сама себе си. Вие също можете да видите, че моите проповеди до този момент потвърждават даденото ми убеждение.

Истинското освещение започва с обновление на ума. Вие трябва да имате просто и ясно знание за истината. Невежеството не води към успех в освещението. Не можете да бъдете осветен, заради някое емоционално или мистично преживяване, което сте имали. Духовното израстване не идва от само себе си и няма да се случи пасивно без ваше участие - за него трябва дисциплина в постоянно изпълване на умът ни с Божията истина.

Не бъркайте детската вяра с детското мислене. За освещението няма лесни рецепти – липсата на библейско познание непременно ще ви доведе до забава в духовния растеж. Освен истината на Писанието, не съществува механизъм, който да ограничи греховната ви плът. Легализмът тук е безпомощен, както и прагматизмът. Същото се отнася и до мистицизма и сакраментализма. Единственият сигурен начин за духовен растеж  започва с усвояването на Божията вечна истина .

2. Убеждения

Разбирането води до втория етап в нашето освещение - убеждения. С нарастване на разбирането ви  на Библията вие започвате да формирате своите убеждения на база това разбиране. Тези убеждения, или система от вярвания, формират начина ви на живот, или поне вашето старание да живеете така. Когато Божията истина овладява разумът ви, в него се зараждат принципи, които не искате да нарушавате. Това е и освещението – преобразя-ване на вашето сърце и воля, които вече преобразени ви подбуждат да се подчините на Божието Слово.

В четвърта глава на Второто послание до Коринтяните, апостол Павел говори за гоненията и опасностите, които ежедневно са преживявали. Всеки ден му е носил нова опасност, нов повод да спре проповедта си и нова заплаха за живота му. В 11 стих, той говори за себе си и своите сътрудници: „Защото ние живите винаги сме предавани на смърт за Исуса“. Може да се каже, че той нито веднъж не е проповядвал Божията истина, без да бъде подложен поради това на опасност.

Защо той е живял така, че с това си е навлякъл тези беди? Той разказва за това в 2 Коринтяни 4:13-14:

„ А като имаме същия дух на вяра, според писаното: "Повярвах, за това и говорих", то и ние, понеже вярваме, затова и говорим;

понеже знаем, че Тоя, Който е възкресил Господа Исуса, ще възкреси и нас заедно с Исуса, и ще ни представи заедно с вас.“

„Повярвах, затова и говорих.“  Степента на убедеността на Павел не му позволява да разглежда някакъв друг вариант на живот. Неговата вяра в Господа буквално го е заставила да проповядва истината, негледайки на застращаващите го опасности. Ето това е убеждение.

Дванадесет години Джон Бънян е бил в затвора, но не стените или решетките са го задържали там. Той би могъл във всеки един момент да излезе на свобода, ако просто се е съгласил да не проповядва. Вместо това той пише:

„Щом не остава нищо друго - освен да превърна собствената си съвест в постоянна скотобойна или месарница, освен да извадя очите си и да позволя  слепотата да ме води, то аз съм решил с Всемогъщият Бог като моя помощ и защита да страдам, докато издържи крехкия ми живот, дори докато  мъх израстне на веждите ми, вместо да оскверня вярата и принципите си. 1*/

Неговите убеждения не са му позволили да направи компромис, независимо от цената.

Когато четете Библията, вие се опитвате не само интелектуално да я опознавате. Не.  Изучавайки Божието Слово, сформирате у себе си система от убеждения, които  управляват живота ви, информират съвестта ви , и ви насочват към по-голяма христоподобност.

Библейската истина се затвърждава в ума ви чрез познание и същата истина после ви направлява в живота чрез убеждения.

3. Привързаност

Третия етап в процеса на библейското освещение – е привързаност. Отново и отново виждаме
в цялото Писание , че Божият народ изразява своята искрена любов към Неговата истина. В Псалм 19 Давид казва за Божиите думи:  „Желателни са повече от злато, Повече от изобилие чисто злато, И по-сладки от мед и от капките на медена пита.“(ст.11) В течение на следващите няколко дни посветете време за четене на Псалм 119, отделяйки всичко, което Давид казва за любовта си към Божият закон и наслаждението в него. Любовта към Божието Слово е неотделима тема на Псалмите, и това отношение към Писанието непременно трябва да се появи у нас в процеса на нашето освещение.

Ако наистина растете духовно, то няма да четете Библията  от познавателен интерес. Няма да я четете поради любопитство само за собствено интелектуално развитие. Няма да я изучавате просто за да победите  с аргумент.  Няма да подходите към нея случайно или пък небрежно. И няма да сте лекомислени да пренебрегвате нейната истина.

Ако наистина растете духовно, то  ще се обръщате към Писанието за духовна храна, която само то може да ви предостави.  Точно както апостол Петър е писал: „пожелавайте като новородени младенци, чистото духовно мляко, за да пораснете чрез него към спасение“ (1 Петр. 2:2). Вашата любов и жажда за Божията истина ще стане неутолима, и нищо няма да може да ви задържи от нея.

Но вие не ще можете истински да обичате Божието Слово, ако самото То не формира вашия начин на живот. И Словото  не ще бъде в състояние да изгради живота ви, ако не го познавате. Ето защо всякакви други  методи и принципи на духовния растеж, които не произхождат от изучаването на Божията истина не могат да ви доведат до задълбочено освещение.

1*/ Цитата от книгата Bunyan J. The Whole Works of John Bunyan, 3 vols. London: Blackie and Son, 1862. 2:594.

Преводът на статията се публикува с разрешение на http://www.propovedi.ru

Превод: Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар