понеделник, 19 май 2014 г.

КАКВО е ИСТИНСКО ХРИСТИЯНСТВО?, Джон Райл

Какво е истинско християнство?

Джон Чарлз Райл

Джон Ч. Райл (1816-1900) в продължение на много години служил като епископ в Англиканска църква Ливърпул, Англия. Той е плодовит писател и проповедник, чиито книги и публикувани проповеди  продължават да влияят на читателите вече век след смъртта му.
Материалът за тази статия е част от проповедта  "Какво е необходимо?" (1895)  Неговите думи са напълно противоположни на учението на англиканската църква. Все още обаче, те са полезни за напомняне за всички, желаещи да живеят според евангелската истина.


( 1 ) Истинското християнство винаги е поддържало боговдъхновеността, достатъчността и върховния авторитет на Свещеното Писание. То учи, че Божието писано Слово е единственото непогрешимо правило за вяра и практика в религията; че Бог заповядва, да не вярваме на нищо, което не произлиза от това Слово; и че всичко, което е в противоречие със Словото е неистинно. Истинското християнство никога няма да  позволи мнение или доктрина на Църквата да бъдат издигнати над или наравно с Писанието. То постоянно е поддържало принципа, че въпреки нашите несъвършенства  сме в състояние да разберем Писанието, че тази Древна Книга е била предназначена да бъде единствен критерий за живот и учение.

( 2 ) Истинското християнство винаги е учило за пълната греховност, вина и поквара на човешката природа. То казва на хората , че са родени в грях, заслужават Божия гняв и осъждение и по природа са склонни да вършат зло. Истинското християнство никога не е позволявало такива мисли, че  мъжете и жените, които са обикновени слаби и окаяни същества, ако пожелаят,  биха могли  сами да станат добри и сами да се примирят с Бога. Напротив, Истинското християнство  постоянно е доказвало опасността на състоянието на човека, неговата грозота и необходимостта от Божествена прошка и изкупление на греховете му, необходимостта от новорождение, обръщение и пълна промяна на сърцето.

( 3 ) Истинското християнство е посочвало винаги на хората Господ Исус Христос като Върховен обект на вяра и надежда в религията, като Божествен Посредник между Бог и хората, като Единствен източник на сърдечен мир и Основа на всичко в духовния живот. Основните истини, които Истинското християнство винаги е поддържало относно Христос са - изкупление от греховете, извършено чрез смъртта Му, Неговата жертва на кръста, пълна свобода от вина и осъждение чрез кръвта Му, Неговата победа над смъртта чрез възкресението Му, Неговото ефективно ходатайство отдясно на Бога и абсолютната необходимост от нашата обикновена вяра в Него. Ако го кажем накратко, то е говорило за Христос като Алфата и Омегата на цялата християнска теология.

( 4 ) Истинското християнство винаги е почитало като Божествена Личност Светият Дух и Неговата величава работа. То никога не е учило, че всички изповядващи се за християни имат благодатта на Духа в сърцата си,  като подразбиращо се от самосебе си действие, по причина, че били кръстени , или защото се присъединили към Църквата. Истинското Християнство неотклонно е държало истината,  че плодовете на Духа са единственото доказателство от действието на Духа , и че тези плодове трябва да се виждат! То винаги е учило, че ние трябва да сме родени от Духа , да бъдем водени от Духа, осветени от Духа и да чувстваме действието на Духа; и че по-тясното ходене с Бога в пътищата на заповедите Му, святия живот, любов, себеотрицание, чистотата и ревност за добро са единствените достоверни признаци за присъствието на Светия Дух.

Това е истинското християнство. По добър би бил света, ако истинското християнство в него би било повече за последните деветнадесет века! Твърде често и в твърде много области християнството е толкова малко, че изглежда, като че ли Христовото учение е угаснало и е претърпяло пълен позор! Именно това християнство в дните на апостолите бе размиряващо света"! Именно то е лишило езическите храмове от техните поклонници, изявило е безумието на гръцките и римските философи, принуждавало дори езическите писатели да признаят, че последователите на "новото суеверие" - както те казвали - били хора, които се обичали помежду си и живели изключително чист и свят живот!

Нека никога не забравяме, че основните принципи  на истинското християнство са най-малко приятни за душевния човек. Дори напротив, те, определено се смятат за непопулярни и обидни. На гордия човек не му харесва , когато му казват, че като слаб, виновен грешник, не можещ сам да спаси душата си ще трябва да разчита за това дело на Друг, че му е необходимо обръщение и да получи ново сърце, че той трябва да живее свят живот на себеотрицание и да излезе от света. И все пак, днес това християнство процъфтява навсякъде, където извършва  автентичното добро. Единственото религиозно учение, което може да доведе до твърди, положителни резултати  предпочита тези доктрини, които аз се опитах да опиша. И където те правилно се преподават, християнството може да даде плод , който в себе си има неоспорими доказателства за своя божествен произход .

Безброй християни са само формални членове на Църквата на Христос, защото нямат живот или реалност в своята религия. Освен посещения в църквата в неделя, те не показват никакви признаци на истинското християнство . Ако проследите тяхния ежедневен живот, ще се окаже, че те нямат мисли, чувства, загриженост за душите им , за Бог или за вечността. Тези мъже и жени, които пълнят църквата в неделя , а след това през седмицата живеят светски и плътски живот, са най-добрите и най-ефективни съюзници на дявола.


Истинската вяра
 - не е просто "умствено съгласие" за определени богословски изявления,  но  е живот, изгаряне, активен принцип, действуващ с любов, пречистващ сърцето, побеждаващ света, и принасящ много плод на святост и добри дела.
Нека винаги да живеем като вярващи всяка йота и всяка черт
ица от Писанията, като че ли умрелият, възкръсналият, ходатайстващият и идващият Христос стои винаги  пред очите ни!


Превод: Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар