вторник, 10 декември 2013 г.

ХРИСТИЯНИ и ПАРИ. част 5.ХРИСТИЯНИ и ФИНАНСОВИ СХЕМИ, Джон Рехурек


Християните следва да се отнасят сериозно към финансовите средства и да се разпореждат мъдро с тях. Лично Господ определи, че един от главните индикатори за нашата духовна зрялост е това, как ние се разпореждаме със средствата дадени ни от Бога. В Евангелието на Лука 16:10-13 Исус казва:

Верният в най-малкото/т.е. в разпореждане на пари, вж. ст.1-9/ и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен. И тъй, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство? И ако в чуждото не бяхте верни, кой ще ви даде вашето?  Никой служител не може да служи на двама господари; защото или ще намрази единия и другия ще обикне, или ще се привърже към единия а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона.

В светлината на този библейски принцип християните следва да отчитат съществуването на доста опасни финансови схеми, които са в състояние не само да съборят репутацията на вярващите, но и да им попречат правилно да се разпореждат с дадените от Бог ресурси. Всред най-често срещаните финансови схеми, паразитващи върху чужди средства, може да се отдели схемата на финансовите пирамиди в различни форми, съществуващи вече повече от столетие. /1*/ Съгласно едно от определенията за финансова пирамида - това е „краткотраен модел на бизнес, основан не толкова на реални инвестиции или продажба на продукция и услуги, колкото на обещанието за парично възнаграждение или друга изгода като основен начин за въвличане на нови хора в схемата“. /2*/ От това определение става ясно, че финансовите пирамиди са организирани по такъв начин, че злоупотребявайки с доверието на хората, обезпечават висока доходност за вносителите на горните нива за сметка на вносителите на средно и ниско ниво. Поради подобна злоупотреба с доверието, финансовите пирамиди са причислени към недобросъвестните методи за водене на бизнес и чрез закон са забранени в много страни; по същата причина участието в тях се явява греховно и безнравствено. „Който угнетява сиромаха, за да умножи богатството си, И който дава на богатия, непременно ще изпадне в немотия." Притчи 22:16

И ако адептите на финансовите пирамиди утвърждават, че тяхната програма е рационална и устойчива, реалните условия, в които функционират пирамидите, свидетелствуват за обратното. За да проработи схемата в крайна сметка, в ранния стадий този, който се намира на върха на пирамидата следва да привлече хора на по-ниските нива. Средствата, „вложени“ в системата от тези нови хора, потичат към високото ниво. На всеки нов участник се обещава определен процент на приръст на дохода за всяко „вложение“, но за този, чието „вложение“ принесе печалба тези участници са длъжни да привличат нови участници на по-ниските нива, които на свой ред, също започват да инвестират в системата. Единственият способ за участие в разпределение на печалбата – да търсят и привличат нови членове, затова за жизненото обезпечение на пирамидите съществен фактор се явява привличането. Колкото повече нови участници са привлечени, толкова повече ще спечелят.
 

Въпреки това, една проста аритметика показва, че този процес на привличане на нови участници е неспособен да осигури дълголетие на пирамидата, тъй като броят на живеещите на земята хора е ограничен. Например един участник в пирамидата, за да получи печалба, трябва да привлече шест нови участници/т.е. на първото върхово ниво шест човека/. Всеки от тази шесторка, трябва да привлече по шест човека, за да получи своята печалба./На второ ниво са 36 участника/, при което всеки от тях трябва да привлече  по още шест човека, за да получи печалба/216 участника на трето ниво/ и т.н. На седмо ниво трябва да има 279 936 участници./3*/  В съответствие с този план, колко нови участници трябва да бъдат привлечени на тринадесето ниво? Повече от 13 милиарда души./4*/ Сега проблемът става очевиден, защото на земята живеят само около седем милиарда души. Затова, за да продължават всички нива на пирамидата от дванадесето до първо ниво да получават печалби, трябва да бъдат привлечени като вложение средства на 13 милиарда човека. При това самите 13 милиарда няма да получат никаква печалба, докато не привлекат участници на следващото, по ниско ниво. Тъй като това е напълно невъзможно, цялата схема на финансовата пирамида в дългосрочна перспектива е обречена на разрушение. Колко време ще е нужно за това – няколко десетки месеци, или няколко десетки години – това не е важно. Важно е, че цялата система още отначало е принципно порочна: Участниците в някакъв момент ще се окажат измамени и ще загубят парите си.

Също така трябва да бъде ясно, че съществена печалба от пирамидата извличат само тези, които се намират на най-високите нива /и тази печалба е съставена от членовете на по-ниските нива/. Ако над участника на пирамидата има още три нива, неговата печалба в най-добрия случай ще се окаже несъществена /при условие, че той успее да привлече шест нови участници на по-ниско ниво/. Тъй като числото на участниците е ограничено, количеството на парите, вложени в пирамидата, ще е по същия начин непременно ограничено. Не бива да забравяме, че във финансовата пирамида не се произвеждат нови парични средства. Тъй като количеството на парите е ограничено, за приток на нови парични средства на пирамидата просто са необходими нови участници. Финансовият поток винаги върви отгоре надолу през всички нива на пирамидата, така че на първо място годишно извличат полза върховите нива, преди те да успеят да изплатят дивидентите на тези от по-долните нива! Намиращите се на най-ниските нива не извличат никаква печалба – техните пари ще се използват до тогава, докато те не осъзнаят, че не могат никак да участвуват в разпределението на печалбата. Осъзнавайки това, те ще започнат да излизат от пирамидата и пирамидата ще започне да се руши отдолу нагоре. Този процес е неизбежен и служи като строго предупреждение за тези, които встъпват в аферата на достатъчно ранен етап, тъй като те знаят, че мамят тези, които участват в пирамидата на по-ниско ниво и тези, които се присъединяват по-късно. Защото те внасят пари, които неизбежно ще потънат в по-високите нива на пирамидата, а на тях ще им останат нищожен дял от първоначално „вложените“ пари, или пък въобще нищо. Ето защо в много страни финансовите пирамиди са забранени със закон./5*/

Като пример за финансова пирамида може послужи така нареченото „писмо на щастието“. Съдържанието на това писмо се свежда до това, че докосвайки емоциите на получателя,  го убеждава да пропагандира това писмо и го изпрати на възможно най-много хора с цел обогатяване или за избягване на някое нещастие или щета. В него може да се съдържа призив за превод на пари нагоре по веригата, за да избегне урочасване, или изпращане на това писмо на други и получаване от тях на печалба. По-рано подобни писма се пишеха на ръка и се изпращаха по пощата. Сега те се изпращат по ел. поща, sms
 и чрез социалните мрежи. Ако получателят не предаде писмото нататък, обещават му беда. Безсъвестни хора и дори компании могат да използват подобна пирамидална схема за масово изпращане на компютърни вируси.

Друга потенциално опасна финансова схема е „схемата Понци“ – „подправена финансова сделка, изплащаща на вложителите дивиденти по депозити на техния собствен капитал или от средства, получени от следващите вложители, а не от печалбата, заработена от основателя на компанията посредством уставната дейност“./6*/  Привличане на вложители, обещавайки много висока и гарантирана доходност в сравнение с другите, обичайни начини на вложения на капитала, например в акции, облигации или недвижими имоти. Лице, приемащо подобна схема, приема средства, които вложителят би искал да вложи на пазара, но вместо да направи действителни „високодоходни инвестиции“, просто възвръща на вложителя част от неговите собствени средства като „дивиденти“, а от останалите се ползва за собствено обогатяване. Въпреки това, тъй като парите никога не се инвестират, а се изплащат като дивиденти на първоначалните вложители, с течение на времето те свършват. Единственият начин за поддържане работата на тази схема - привличане на нови вложители и от техните средства да се изплащат дивиденти на предишните „инвеститори“ или пък да убеди съществуващите  вложители отново да внесе получените дивиденти, които по същество се явяват фиктивни. Такава схема е предсказано, че ще претърпи крах, както и ще се разраства до такива размери, че е неспособна да поддържа сама себе си. Всред най-известните „схема Понци“, които са се случили в последно време, може да се отдели аферата Мейдоф, наречена така по името на бившият председател на съвета на директорите на Борда на електронната търговия NASDAQ Бърнард Мейдоф.
Неговият инвестиционен фонд Madoff Investment Securities изгоря в резултат на избухването на финансовата криза през 2008 г., когато няколко големи инвеститори се насочиха към Мейдоф за връщане на инвестираните средства или друго имущество във връзка с трудната икономическа ситуация. В резултат на разследването и съдебния процес бе разкрита най-голямата "схема Понци“ в историята и Мейдоф беше осъден на общо 150 години затвор, както и за незаконно присвояване на средства на инвеститорите в размер на 64 милиарда щатски долара.

Всички подобни схеми са мошенически и имат общи характерни черти.

ПЪРВО –
всяка от тях се основава на вяра в несъществуваща реалност, в частност, в обещание на нереално високи дивиденти. Естествено, че всички без изключения подобни схеми рухват. Това е обективен факт, основан на проста аритметика.

ВТОРО – те са достатъчно сложни, за да бъдат разбрани от обикновения човек. Затова главната работа на основателя на пирамидата или на неговите последователи – да убеди потенциалните инвеститори в законност, надежност и вероятност на невероятното. Ако това ви звучи невероятно, означава, че не трябва да му се вярва. Ако това ви звучи като лъжа, то най-вероятно, това е лъжа.

ТРЕТО – Въпреки, че всеки от тези методи може да се окаже привлекателен за тези, които са алчни за печалба, често създателите на пирамидата се обръщат към хора, които се нуждаят от финансова помощ или в отчаянието си се стремят да помогнат на свои роднини и приятели. При това аферистите хвърлят стръв на своите жертви: „ със съвместни усилия ще си помагаме един на друг“. За съжаление, истинският лозунг на създателя на пирамидата е: „ ние ви въвличаме в системата, за да извлечем от вас пари“. Финансовите мошеници могат да приведат като аргументи библейския принцип: „ по блажени са тези, които дават, отколкото тези, които вземат“ и да напомнят за необходимост от взаимопомощ. Освен това, те ще ви кажат, че банките по своята същност са пирамиди и съответно финансовите пирамиди по нищо не се отличават от банките, затънали в корупция и водещи нечестна игра. И банките, които остават платежоспособни е само защото печалбата идва от богатите.

 По този начин се формира едно мислене на принципа: ние не сме против тях, те са против нас. На нас /т.е. на участниците на пирамидата/ може да се вярва, а на тях /на банките/ не трябва. Тази степен на доверение е необходима за продължаване работата на пирамидата. Но веднага след като системата банкрутира, вложителите чувстват, че са ги предали, тъй като „инвеститорите“ загубват всички свои средства в дълбочините на тази схема и разбират, че всички обещания са били една долна лъжа.Участниците в пирамидата от средните и ниските нива много скоро осъзнават жестоката истина, че са повярвали в измамата на играта на върховите нива на пирамидата, а самата пирамида се е оказала не каменен замък, а картонена къщичка.

ЧЕТВЪРТО такъв тип финансови схеми не произвеждат никаква блага и не носят никаква полза за обществото. За разлика от банките или от истинските инвестиционни фондове, пирамидата не оказва никакви реални услуги и не произвежда реален продукт. Вследствие недобросъвестното водене на бизнес или вътрешна корупция банките и инвестиционните компании, несъмнено ще се разорят и това може да послужи като оправдание на финансовата пирамида. „Доход" , който се добива в пирамидалната  схема  е възможен само при условие, с привличане на нови членове, които от своя страна не предоставят никакъв физически или умствен труд , нито пък честни спестявания, нито законни инвестиции.

ПЕТО 
  във времето, когато нашият свят се фокусира все повече на консумацията на възможно повече количества блага, финансовите пирамиди обещават бързо богатство без особени усилия, необходими за настоящето създаване и увеличения на състоянието. Желанието да се притежават възможно по-голямо количество вещи води до това, че потребителите вземат все по-вече кредити и живеят в дълг. Когато дългът достигне такъв размер, че е невъзможно да се изплаща, хората се отчайват и се стараят да намерят някакъв изход, само да се измъкнат от тази ситуация. Финансовите пирамиди им предлагат бърз и лесен способ да разрешат проблема си.

Християните следва да проявят мъдрост и разбиране, за да не поддържат подобни финансови схеми, както и самите те да не участват в тях. Те трябва да разберат, че Бог е благословил само определени начини за придобиване на материални блага, а именно:

1/ Усърден труд/Притчи 10:4-5; 13:4,11; Екл.11:6, Сол. 3:10/

2/ Различни обекти на инвестиции/Екл. 11:1-2/

3/ Подаръци и наследство/Притчи 13:22, 19:14, вж. също Числа 27:1-11, Езек. 46:16/.

Пирамидалните схеми не съответстват на нито едно от гореупоменатите библейски начини за придобиване на блага. Нещо повече, всяка печалба, получена в резултат на сделка във финансовата пирамида, се получава за сметка на други хора и не им принася нищо в замяна. Това всъщност е истинско мошеничество и това е аморално. Освен това финансовите пирамиди са нарушители на втората заповед: „ Да възлюбиш ближния, както себе си“ /Мат. 22:39; Исус цитира от Лев.19:18/. Никой не иска да бъде измамен така, както обикновено мамят финансовите пирамиди.

Някога Исус каза: „ Внимавайте и пазете се от користолюбието, защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му“/Лука 12:15/  Стремежът да се вложи капитал, за да се получи доход в никой случай не бива да е свързано с греховните желания подстрекаващи алчността ни. Освен това, в никой случай не трябва да се инвестират пари, без които семейството не може да живее и удовлетвори ежедневните потребности. И накрая, никога не влагайте пари в работа, която вие не разбирате изцяло. Напълно възможно е вие да изгубите парите си, поради собственото си невежество или поради ненужни и непредвидени рискове.

С мъдрост се гради къща, И с разум се утвърждава,  И чрез знание стаите се напълват С всякакви скъпоценни и приятни богатства.“ /Притчи 24:3-4/ Мъдрият човек усърдно се труди, неговите разходи не превишават трудовите доходи. Той спестява част от заработените средства за случаи на непредвидими разходи, жертвува щедро, а остатъкът инвестира в бъдещето. Мъдрият човек взема на заем внимателно и поради придобиване на дълготрайни активи негубещи цената си /например недвижими имоти/ и разбира, че всеки дълг трябва да се изплати напълно и на време. За придобиване на богатства е нужно време и търпение, и това богатство трябва да се използва за грижа към семейството, планиране на бъдещето, щедро даване към нуждаещите се, за растежа на Небесното царство.

Независимо от своето материално благоденствие, всеки християнин е длъжен с голяма сериозност да се отнесе към думите на ап. Павел, казани към Тимотей. Този мъдър съвет може да ни предпази от болезнени преживявания и нещастие, причинени от користолюбие, алчност или погрешно разпореждане с пари. Павел пише в 1 Тим. 6:17-19:

На ония, които имат богатството на тоя свят, заръчвай да не високоумствуват, нито да се надяват на непостоянното богатство, а на Бога, Който ни дава всичко изобилно да се наслаждаваме; да струват добро, да богатеят с добри дела, да бъдат щедри, съчувствителни, да събират за себе си имот, който ще бъде добра основа за в бъдеще, за да се хванат за истинския живот.

Така и само така, човек може да покаже своята зависимост от Бога, а също и да прояви мъдрост в разпореждане на средствата, доверени му от Бога.


Преводът на статията се публикува с разрешение на http://www.propovedi.ru



 1* Фил Джонсън, изпълнителен директор на служение „
Grace to you” в серията от статии под общото наименование: „Християни и пари“ е изложил библейски аргументи, показващи греховността на хазартните игри. Настоящата статия е посветена на въпроса за финансовите пирамиди, които подобно на хазартните игри, основани на нарушение на четири основни библейски принципа са описани в статията на Фил Джонсън.

**Преди да получи магистърска степен по пастирско служение и магистър по богословие, Джон Рехурек е работил няколко години като финансов съветник в сферата на инвестициите и банковото дело, дипломиран специалист по финансово планиране, а също така е работил и в сферата на търговията с ценни книжа и застраховане. Освен това, той е посветил много време в изучававане на библейските принципи за разпореждане с финансите.

Може би най-тежките последствия от действията на финансовата пирамида се случили в Албания през 1997г. Около две трети от цялото население на страната са инвестирали в финансова пирамида, и когато тя е рухнала, това произвело спонтанен бунт. Правителството подава оставка, а страната едва не затъва в анархия и гражданска война. В резултат на бунта са загинали около 2000 души. Друга финансова пирамида/“МММ“ Русия, ръководена от Сергей Мавроди/ процъфтява в средата на 1990 г, след което рухва, през 2011 отново се възражда и спечелва известна популярност.

2* Това определение за финансова пирамида е дадено на официалния сайт на ФБР.
URL: http://www.fbi.gov/scams-safety/fraud/fraud#pyramid  -справка от 17.12.2012/. Сравни още едно определение: /превод от руски уикипедия/ „Финансовата пирамида /е също инвестиционна пирамида/ - начин за осигуряване на доходи на участниците на структурата за сметка на постоянното привличане на парични средства. Доходът на първия участник се изплаща за сметка на вложенията на последващите го участници. В повечето случаи истинският източник на получаване на доход се укрива и се декларира измислен или незначим такъв“. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0

3* Трябва да се има предвид, че общият брой на участниците в пирамидата е равен на броя на участниците на новото ниво и всички предидещи нива, доколкото всеки от старите участници продължава да привлича нови участници на всяко по-ниско ниво.

4* Точното число на участниците трябва да е 13 060 694 016. Но това е само броят на участниците на даденото конкретно ниво. Към него следва да се добавят и участниците от всички предидущи нива.

5* Финансовите пирамиди са нелегални и са забранени от законодателството в много страни: Австралия, Австрия, Албания, Бразилия, Великобритания, Унгария, Германия, Дания, Доминиканска Република, Естония, Иран, Исландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Колумбия, Малайзия, Мексико, Непал, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Тайланд, Тайван, Турция, Филипини, Франция, Холандия, Швейцария, Швеция, Шри-Ланка, Южна Африка, Япония.

6* Тази схема е наречена по името на живеещият в Бостън Чарлз Понци, станал популярен чрез използването на подобен метод в САЩ в началото на ХХ в. Той е издал  на инвеститорите запис на заповед с доходност 50% за 90 дни.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B7_%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8




Превод: Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар