понеделник, 30 декември 2019 г.

ЗАЩО И АЗ ВЯРВАХ В ЕВАНГЕЛИЕТО НА ПРОСПЕРИТЕТА КАКТО КЕНЕТ КОУПЛАНД, КОСТИ ХИН



Защо и аз вярвах в евангелието на просперитета както Кенет Коупланд        

Кости
Хин

             

Ако още не сте гледали видеото, заснето във Fort Worth,Тексас, в което телеевангелистът Кенет Коупланд се опитва да отговори на въпроси за своя частен самолет и  за евангелието на просперитета в рядко и неочаквано интервю с Лиза Гереро от новинарския канал
Inside Edition (https://youtu.be/9LtF34MrsfI), направете го! То е зашеметяващо и важно.


Трудно е да се намериш насаме с проповедниците на просперитета. Знам това, тъй като аз самият бях един от тях и работех с един от тях – с чичо ми Бени Хин.

Но тази упорита репортерка по някакъв начин успя да премине през охраната и даде на хората представа как се държат и говорят проповедниците на просперитета, когато не са готови да отговорят на трудни въпроси.


След като Гереро
конфронтира Коупланд с въпроса за навика му да лети на частни самолети, тя предложи на 82-годишния си събеседник  да си поеме дъх и да събере мислите си. Но Коупланд не се възползва от това милостиво предложение. Надвесен на вратата на Cadillac Escalade, той бързо се окопити и обясни защо му трябват няколко частни реактивни самолета, за да проповядва ефективно евангелието, и как начинът на живот на милиардера е просто част от проспериращия план на Бог за онези, които вярват в Него!

Необичайните изявления на Коупланд и снизходителните му пояснения не направиха нищо друго, освен да представят изкривено истинското християнско евангелие. Освен това интервюто послужи като отрезвяващо напомняне за това, колко зле проповедниците на просперитета представят християнското служение и верните Христови служители.
Как  проповедниците на просперитета си вярват, че вършат Божието дело?

Аз израснах с евангелието на просперитета. Живях го, вярвах го и инвестирах пари в него. Семейството ми, начело с чичо Бени, бяха в центъра му, докато в крайна сметка очите ми се отвориха за експлоатацията и злоупотребите в него. Няма да говоря за всички, но мога да посоча няколко съображения, защо е лесно да се вярва на това учение.

1. То ни направи богати


Животът в евангелието на просперитета е добрият живот. Не, ще ида по-далеч. Това е
великолепният живот. Поне на повърхността. Нашите къщи струваха много милиони долари  и се намираха в най-добрите части на страната. Годишните ни заплати бяха повече, отколкото някои хора получават през живота си. Карах BMW, Hummer (H2), Ferrari F430, Mercedes-Benz SL500. За обичайния ни седмичен доход от дарения в нашите служения, т.е. едва за три дни работа, бихме могли лесно да направим 100 000 долара чисто. След като се върнехме вкъщи и пуснехме видео кадри онлайн или по телевизията, можехме да събираме дарения от хората, за да „подкрепят евангелската ни работа“. Беше лесно без никакви усилия да съберем стотици хиляди долари. Лесно е да вярваш на нещо, което ти носи пари в банката, дори с това да потвърждаваш резервацията си в ада поради измама на бедните и болните.

2. То ни даде власт


Семейството ни имаше бодигардове с няколко нива на сигурност и всичко, което заповядвахме на някого да направи, се изпълняваше. Представете си шефа на мафията, който щраква с пръсти и платеният наемник само кимва, без да каже и дума. Така  изглежда животът на трона на евангелието на просперитета. Пътуванията, гостоприемният прием, йерархията на подчинените, всеобщото внимание, скандалната известност,
перченето и способността да се контролират десетки хиляди хора по време на служба са все причини, поради които евангелието на просперитета примамва проповедници да продават душата си.



 3. То ни направи известни 

Защото, каквото парите не могат да дадат и властта не може да удовлетвори, известността и именитостта го правят, идващи от това, че си световна сила. Евангелието на просперитета ни направи известни по целия свят, а това е много приятно чувство. От бедните имигранти до царете и президентите, които искат присъствието на семейство Хин в дома им, евангелието на просперитета прави за егото това, което нещо друго тук на земята трудно би могло да направи. То великолепно ти внушава фалшивата мисъл, че си изключителна личност, докато всъщност си най-обикновен мошеник, който е намерил начин да пробута стоката си на отчаяни купувачи.

Има обаче още един пъзел в евангелието на просперитета. Може да предположите, че всеки човек може да забележи театралните уловки и алчните схеми на проповедник на просперитета като Коупланд от километър. И все пак, всяка година стотици милиони хора по света лоялно предават своите банкови спестявания (и може би и душите си) на проповедниците на просперитета с надеждата, че по този начин Бог ще им даде здраве и богатство. Цялата тази експлоатация ни води до един много тревожен въпрос:

Защо хората вярват в евангелието на просперитета?

На първо място, то е много привлекателно отвън – трябва просто да игнорираш факта, че е безбожна "ерес". Откровено казано, някъде дълбоко в човешката природа има нещо, което иска да вярва, че евангелието на просперитета е вярно – или поне че благословенията, които обещава, са истински.

Богатите проповедници като Коупланд, Крефло Долар, Джоел Остийн, Паула Уайт и чичо ми живеят в скъпи имения като рок звезди, карат луксозни коли, летят с частни самолети – и    правят всичко това, като използват даренията, получени от техните верни последователи.

Нека бъдем честни: просперитетът привлича!

Тази изопачена версия на християнството обещава, че Исус ще ви направи здрави, успешни и щастливи. Съкрушаващата реалност на евангелието на просперитета е, че когато достигнеш върха на пирамидата, ти си оставаш, както и  преди – празен. Много проповедници прекарват по-голяма част от своето служение, експлоатирайки последователите си, за да получат това, което искат. Но десетилетия по-късно горчиво ще плачат, осъзнавайки, че е дошло време да срещнат съдбата си.

Без значение в какво вярвате, вие трябва да разберете, че проповедниците на просперитета, които експлоатират бедните и имат за мишена болните хора в страните от Третия свят, ги очаква ужасна участ в идния живот, ако те не поправят нещата в този.

_______________

Кости Хин – пастор на Библейската църквa Redeemer в  Gilbert, Аризона и бивш пропагандатор на евангелието на просперитета. Той е племенник на световно известния проповедник на просперитета Бени Хин и автор на книгата 
God, Greed, and the (Prosperity) Gospel /"Бог, Алчност и Евангелието (на просперитета)“/.



Превод от руски: Татяна Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар