сряда, 18 февруари 2015 г.

ДА ВЯРВАМЕ НА БОГ Р. С. Спроул Младши

Да вярваме на Бог  

Р.С. Спроул Младши 



Живеем във век на объркване и пропаганда. Вече не преценяваме внимателно аргументите си и не достигаме благоразумно до заключенията си. Вместо това, ние сме пропити с онова, което един културен критик нарича „културата на усещането“. Не мислим, а чувстваме. Не решаваме, а избираме. Не обсъждаме, а действаме. Водещите манипулатори избират вместо нас. Чрез изображения, чрез асоциации, но никога чрез логика, те ни внушават каква паста за зъби да използваме, какви обувки да носим и за коя партия да гласуваме. Замислете се за момент за нашия образ. 


Християните, поне тези които са на запад, са склонни да гледат на себе си в контекста на културните компромиси. Ние си мислим, че може би не сме толкова умни, колкото невярващите, но сме по-приятни. Може би не сме толкова интелектуално напреднали, колкото тълпата от невярващи интелектуалци, но ние сме по-чисти. Може би не четем техните интелигентни автори, нито гледаме техните скучни филми; не посещаваме често техните галерии. Но ние четем приятни, чисти историческо-романтични романи, гледаме филми за грабването и имаме картини с приятни и уютни къщички, окачени над нашите камини. Има нещо вярно в този образ. 
Все пак, не каза ли апостол Павел:
 „ Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни. Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните;още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! и ония, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Бога.“ (1 Коринт. 1: 26-29);

За тези от вас, които следят класацията, това е писано за нас – ние сме глупавите, немощните, долните и презрените. И понеже сме глупави, понякога ни се иска да се измъкнем някакси от тази наредба. Оглеждаме бойното поле и виждаме семето на лукавия. Виждаме тяхната интелигентност, тяхната мъдрост, техните обноски, тяхната сила и се стремим да ги имитираме. Мислим си, че за да спечелим дебата, първо трябва да спечелим тяхното одобрение; да покажем на тези, които са извън Божиите обещания, че ние сме също толкова единни, също толкова вървежни, колкото са и те. Обясняваме си измъчващият ни глад за одобрение с това, че: „На всички станахме всичко“ (1Коринт. 9:22). 

Нуждаем се от две неща. Първо, трябва да изхвърлим този подход за печелене на невярващите. С „вървежност“ няма да спечелим никого за Царството. Колкото повече ги насърчаваме, толкова повече ги убеждаваме, че те са великите. Колкото повече им подражаваме, толкова повече те се удоволстват от това да видят техния образ в нас. Всъщност колкото повече се уподобяваме на тях, толкова повече ставаме като тях. В крайна сметка, опитвайки се да светим с нашата светлина, ние всъщност закриваме способностите си. Ставаме обезсоляла сол, годна за нищо друго, освен да бъде потъпквана. 

Второ, трябва да имаме по-добро, по-вече библейско разбиране за тези, пред които сме изправени. Имиджът им ни показва учени мъже и жени, които заемат важни места в престижни университети. Освен името си, те притежават и титли. Плащаме хиляди долари, за да могат децата ни да ги слушат. Дават ги по C-Span и PBS*. Пишат рецензии в „The New York Times Book Review”, също така и книги, чиито рецензии са в същата преса. Те са възпитаници на елитните университети, а сега са и преподаватели в същите тези университети. А Бог казва, че те са глупци. В крайна сметка, новите атеисти не са по-различни от „старите“, за които Бог казва: „Безумният рече в сърцето си: Няма Бог.“ (Пс. 14:1). Техният образ е власт и обаяние. Реално, обаче, те не са нищо повече от неразумни и наивни пещерняци. Когато сме изправени на арената на истината, ние не се изправяме пред Голиат. Ние не се срещаме лице в лице с войската на Фараон. Вместо това ние се борим срещу изплашени и лекомислени малки деца, които обаче вече знаят това, което се опитваме да им докажем. 

Като християни, призовани първо да следваме Божието Царство, да възгласяваме славата, силата и красотата на царуването на Исус Христос над всички неща, трябва да полагаме минимални усилия, за да се впишем в картината на невярващите, но също така е нужно много повече от това просто да вярваме в Бог. Вместо това, ние сме призовани да вярваме на Бог. Той е Този, Който казва , че те са неразумни и глупави. Той е Този, който казва, че в Христос ние сме повече от победители (Римл. 8:27). Нашият призив е да бъдем толкова безразлични към образа на невярващите, колкото сме безразлични и към техните „аргументи“. Двете - еднакво погрешни.

Исус ни каза да оставим безпокойството настрана. 
Където и да се намираме, дори и преминаваме през долината на мрачната сянка, или борещи се с идеите на Ареопага (Деян. 17:22), ние не трябва да изпитваме страх. Бог е с нас винаги, дори и до свършека на века. Призивът ни не е да се стремим към грандиозни победи. В края на краищата Бог няма да сподели славата си с друг. Нашият призив е изключително лесен – да търсим първо Божието царство и Неговата правда. Тогава и само тогава всичко това ще ни бъде прибавено. Нека Бог дари с мъдрост Неговите глупци (нас), така че повече глупци да бъдат прибавени към Неговото Царство.


 * C-SPAN, съкратено от Cable-Satellite Public Affairs Network е американска кабелна телевизия, предаваща без прекъсване заседания на държавни органи. PBS е обществена телевизионна мрежа на Съединените щати.

Превод: Ваня Спасова

Източник: http://www.ligonier.org/learn/articles/believing-god/

© Tabletalk magazine Permissions: You are permitted and encouraged to reproduce and distribute this material in any format provided that you do not alter the wording in any way, you do not charge a fee beyond the cost of reproduction, and you do not make more than 500 physical copies. For web posting, a link to this document on our website is preferred (where applicable). If no such link exists, simply link to www.ligonier.org/tabletalk. Any exceptions to the above must be formally approved by Tabletalk. Please include the following statement on any distributed copy: From Ligonier Ministries and R.C. Sproul. © Tabletalk magazine. Website: www.ligonier.org/tabletalk. Email: tabletalk@ligonier.org. Toll free: 1-800-435-4343.

Няма коментари:

Публикуване на коментар