сряда, 19 март 2014 г.

Преодолява ли " Евангелизмът на силата" предубежденията на невярващите? , Волфганг Бюне

            
На тази теза й липсва всякакво библейско и църковно-историческо основание. Чудесата на Господ Исус в Хоразин, Вumcauga и Капернаум също не са довели до покаяние. Това е причината, поради която тези градове биват прокълнати (Мат.11:20-24). В Йоан 12:37 четем: "Но ако и да бе извършил толкова знамения пред тях, те пак не вярваха в Него". Нахранването на 5000 души също показва ясно, че това чудесно знамение не достигна до съзнанието на хората. Господ казва на следващите го множества: "Търсите Ме не защото видяхте знамения, а защото ядохте от хлябовете и се наситихте." (Йоан 6:26)

Човешкото множество в Листра, което присъства на изцелението на сакатия, и което е толкова възхитено от Павел и Варнава , че иска да им принесе жертва, след няколко дни вдига камъни, за да ги убие (Деян.14:8-19). Нито знаменията и чудесата във връзка с извеждането от Египет и по време на пътуването през пустинята, нито чудесата, извършени от Илия и Елисей успяват да променят сърцата на израелците. НЗ изяснява-особено чрез разказа за богатия човек в пъкъла, че дори и възкресението на някой от мъртвите няма да премахне предубежденията и закоравяването на човека: "Ако не слушат Мойсей и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, няма да се убедят" (Лука 16:31). Дали книжниците и фарисеите преодоляват предубежденията си чрез възкресяването на Лазар и чрез възкресението на Господ Исус?


Истинско и трайно пробуждане се е раждало единствено и само тогава, когато Словото Божие се е проповядвало от Божии мъже ясно и без изкривявания. Пробужданията в СЗ по времето на царете Йосафат, Езекия, Йосия, Ездра и Неемия например са едно убедително доказателство за това. Така също и пробужданията през последните 500 години са явно свидетелство за това, че сърцата на хората биват засягани от проповядването на пълното Евангелие. Както преди, така и сега важи Божия принцип: "Вярата идва от слушане, а слушането-от Христовото Слово." (Рим. 10:17)


Естествено е, че тук и там в мисионерската история се случва магията на някой идол да бъде унищожена чрез явно чудо и по този начин да бъде положен пътят на Евангелието. Това става и днес в някои особени мисионерски ситуации. Но факт е също, че благословената служба на повечето пионери-мисионери като Х. Теилър, С.Т. Стъд, А. Джадсън, Дж. Патън и др. не е била свързана със знаменителни чудеса за невярващите. В Кор.1:21-23 Павел изяснява, че Бог е благоволил да изобличава хората за греховете им не чрез знамения и чудеса, които правят силно впечатление, нито пък чрез особени философски и висши духовни мисловни ходове:


"...Бог благоволи чрез глупоста на това, което се проповядва, да спаси вярващите. Понеже юдеите искат знамения, а гърците търсят мъдрост; а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост; но за самите призвани, и юдеи и гърци-Христос, Божията сила и Божия премъдрост."( 1 Кор. 1:21-24)


Знаменията и чудесата не премахват предубежденията.

 "Но ако и да бе извършил толкова знамения пред тях, те пак не вярваха в Него." (Йоан12:37)

Господ нарича "блажени" онези, които са повярвали без да са видели и изговаря една унищожителна присъда над философията, която стои зад "Евангелизма на силата":

 " Нечестиво и прелюбодейно поколение иска знамение, но знамение няма да му се даде, освен знамението на пророк Йона. " (Мат.12:39).

Библията показва ясно, че знаменията и чудесата могат да въодушевят хората за кратко време, и че този възторг се превръща в омраза, ако жаждата им за чудеса вече не се утолява или пък чуят думи, които разкриват собствения им егоизъм и зло сърце.


За съжаление в знаменитите доклади на днешните "евангелисти на силата" не се разказва нищо за разочарованието и озлобението на онези болни и техните близки, които идват с големи очаквания на изцелителните събрания, и въпреки всички "пророчества" и "ръкополагания", напускат тези събрания не само болни, но и огорчени. Колко често в миналото и сега цинизмът и предубежденията на невярващите са били засилвани от този вид "евангелизъм на силата"! Хората, които позволяват умът им да се впечатлява от знамения и чудеса, се намират освен това в голяма опасност да попаднат под чародействата на фалшивите пророци и на Антихриста, чието идване в последното време е предсказано в Писанията.


Следните три стиха от Библията относно знаменията и чудесата би трябвало да ни направят извънредно внимателни и критични по отношение на всякакъв вид събрания, срещи и изяви, които правят реклама със знамения и чудеса:

Матей 24:24

Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така че да заблудят, ако е възможно, и избраните.


2 Солунци 2:9

този, чието идване се дължи на действието на Сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса


Откровение 13:13-14

И вършеше големи знамения, дори предизвика и огън да слиза от небето на земята пред човеците.

Той мамеше живеещите на земята чрез знаменията, които му беше позволено да извърши пред звяра, като казваше на живеещите на земята да направят образ на звяра, който беше ранен от меча и оздравя.




Изводи и заключения

1. И днес , както през всички минали времена Бог може да прави чудеса, които съответстват на Неговата суверенна воля, и те в повечето случаи са отговор на продължителната молитва и упование на вярващите.

2. Свръхестествената намеса на Бога, като например изцеляването на болни, материалното снабдяване и др. не могат да се нарекат знамения по смисъла на Марко 16:17 и 20 и 2 Кор. 12:12 (признаци на апостолите)

3. Ние не можем да изискваме чудеса от Бога, както например напразно бе правено при много опити за съживяване на мъртви, а можем само смирено да молим за това, ако тази молба отговаря на Божията воля.

4.Библията и църковната история показват ясно, че знамения и чудеса не са ставали по всички времена, а при специални обстоятелства и при започването на нови спасителни периоди. Затова и твърдението, че и днес проповядването на Евангелието би трябвало да бъде придружавано от знамения и чудеса, трябва да бъде отхвърлено като небиблейско.

5. Знаменията и чудесата не са заплануваните от Бога средства, които трябва да доведат хората при живата вяра. Текстът на Рим.10:17 важи за нас днес така, както и преди.

6. Чудесата на Бога никога нямат характер на спектакъл и не трябва да се използват за пропагандни цели.

7. Тъй като знаменията и чудесата са предсказани като дела на лъжепророците от последното време, трябва да бъдем изключително внимателни. Мъже, които са приели знаменията и чудесата като търговска марка за своята служба, попадат под подозрението че са лъжепророци.

8. По време, когато Бог разкрива своята мощ чрез знамения и чудеса, чрез знамения Той наказва и греха сред Божия народ. Ако днес Бог наказваше веднага лицемерието със смърт, както по времето на Деянията на апостолите (Анания и Сапфира, Деян.5:1-11), тогава нашите църкви щяха да измрат. Тогава светската преса нямаше да има вече поводи да пише подигравателни, сензационни статии за двойнствения живот на известни телевизионни евангелисти и други християнски личности.









 

            

             


Няма коментари:

Публикуване на коментар