събота, 5 март 2016 г.

Заповедта да се проповядва Евангелието, Артър Пинк

Заповедта да се проповядва Евангелието

Артър Пинк

От проповед, произнесена в Сидни
по време на неговото служение в Австралия, 1920 год.


Някои хора погрешно представят доктрината за избора като я изобразяват по следния начин: Цялото семейство е събрано около масата за чай. Oтвън прозореца e студена зимна вечер. По улицата вървят гладни скитници и деца. И ето, те идват, чукат на вратата  и казват: "Ние сме гладни, господине, ние сме много гладни и премръзнали! Умираме от глад, нямате ли нещичко за ядене? " "Да ви дам нещо за ядене ли? Не си и помисляйте такова нещо, вие не сте от нашето семейство. Махайте  се!"
Казват, че такъв е смисълът на предопределението. Че Бог бил приготвил трапезата на Благовестието и когато някакви бедни грешници идват при Бога, осъзнавайки огромната си нужда и Му кажат: "Смили се за мен" - Господ отговоря - " Не,  вие не сте между Моите избрани."
Това, приятели мои, не е учението на Писанието, нито нещо подобно. Това е абсолютно невярно представяне за Божията истина.  Аз не вярвам нищо подобно.


1. Заставени  да дойдат

А сега ето истината. Бог наистина е приготвил трапеза,  но в действителност  няма гладни и никой не иска да дойде на празничния обяд  и всички намират причина за да се откажат от  трапезата. И Когато са поканени да дойдат, те казват: "Не, благодаря, не искаме," или "Още не сме готови." От началото още Бог е знаел това и ако Той не бе направил нищо повече от това да сложи трапезата - всяко едно място на Неговата маса би останало завинаги празно! Мисля, че няма да бъде погрешно да кажа, че сред присъстващите на днешната вечерна служба всеки мъж или жена,  дошли при Христос, многократно са намирали извинения. Вие сте точно като всички останали. Намирали сте оправдания, същото съм правил и аз. И ако Бог, освен подготовката на трапезата не бе предприел нищо друго, всяко едно място на Неговата маса би останало празно.

И така, какво намираме в притчата, изложена в глава 14 от Евангелието на Лука? Поради причина, че залата не бе пълна с гости Бог изпрати Своите "слуги". О, сложете си по-добре очилата. Не е казано "слуги", а пише, че Бог изпрати Своя "слуга"  и Му каза  да ги "убеди"  да дойдат и залата на пиршеството да се напълни с гости.
B тази, или в която да е друга  църква няма  мъж или жена, които биха седяли на сватбената вечеря на Агнето ако те не са били убедени да дойдат и то убедени от Самия Бог.

Добре,  казвате  вие, но какво се има предвид с думите "заставени да дойдат"? Това означава, че Бог е трябвало да преодолее съпротивата на вашата ВОЛЯ, Бог е трябвало да преодолее нежеланието на сърцето ви, Бог е трябвало да преодолее стремежът ви за удоволствие, който е превъзмогвал любовта към Бог, любовта ви към нещата в този свят, която е по-голяма от любовта ви към Христос. Имам също предвид, че Бог е трябвало да употреби Своята сила и ви привлече към Себе си. И ако някой от вас знае малко гръцки език или има речника на Strong – погледнете гръцкия глагол, използван за думата "привличам" в Йоан 6:44: "Никой не може да дойде при Мене, ако Отец Ми не го привлече. " Този глагол има значението на "използване на сила". Той означава "да влача със сила." Няма учен в света – експерт по  гръцки език, който може да опровергае това твърдение и да успее да го докаже. Същата гръцка дума се използва и в 21 глава на Евангелието на Йоан, където се разказва как учениците извлякоха на брега мрежата с риба. Те трябваше да употребят  всички усилия, тъй като тя бе препълнена с риба. Те трябваше да я ИЗДЪРПАТ, да я ВЛАЧАТ със сила.

Да, приятелю мой, именно така си бил приведен до Христа. Може би не си го осъзнавал , може да не си разбрал какво се е случило с теб, но всеки един от нас е бил в бунт срещу Бога, воювайки срещу Христос, противейки се на Неговия Свят Дух. И Бог е трябвало да използва могъществото на Своята сила за да преодолее съпротивата ни и да ни постави на колене. И ако някой от вас не е съгласен с това силно изявление, то трябва да ви кажа, че вие не вярвате в учението на Писанието за пълната човешка поквара.

Човекът е изгубен и по природа мъртъв в престъпления и грехове. Чуйте, това не е като че ли човекът е болен и се нуждае от малко лекарство; това не е просто състояние, при което човек няма представа за нещо и се нуждае от някакви насоки; това не е просто състояние, когато човекът е слаб и има нужда от надежда, а състояние, в което човекът е мъртъв,  мъртъв в престъпления и грехове и единствено Всемогъщата власт от Небето е в състояние да го възкреси и го приведе от смъртта към живота. Това е Благовестието, в което аз вярвам и проповядвам, защото вярвам, че сам по себе си грешникът не е в състояние да се отзове.

Добре, казвате вие, тогава каква е ползата от проповядване на Благовестието, щом хората са мъртви? Какво е ползата от проповедите? Ще ви кажа. Чуйте! Имаше един човек, чиято ръка бе изсъхнала, парализирана, но Христос му каза: "Простри ръката си!" Това бе нещо, което паралитикът не беше в състояние да направи! Христос му каза да направи нещо, което беше абсолютно невъзможно за него. Е добре, ще кажете, тогава защо Христос му заповяда да простре ръката си? Защото Божествената сила дойде заедно със самото заповедно слово и тази Божествена сила му даде способността да го изпълни. Сам по себе си човекът не бе в състояние да протегне ръката си. Ако си мислите, че той би могъл да го направи – ​​без да ме интересува кой сте, вие сте за лудницата. Да, всеки един мъж или жена, които се намират сега тук, както и който от вас  мисли, че чрез каквото и да е усилие на волята си този човек е бил в състояние  да протегне напред парализираната си ръка, е готов за отделението за луди! Как е възможно обездвижена от паралич част от тялото да се движи?

Освен това ще ви дам нещо още по-силно. Днес ви трябва нещо по-силно,  нещо по-питателно от обезмаслено мляко; ако се подготвяте да растете и укрепвате в Господа и в могъществото на Неговата сила - имате нужда от твърда, месна храна. Представете си човек, който е умрял, бил е погребан и тялото му е започнало да се разлага и да смърди. Бил е положен в една пещера, когато Някой идва до входа й и извиква: "Лазаре, излез вън!" И ако този Някой е бил по-малък от  самият Бог изявен в плът, такъв вероятно би трябвало да стои там крещейки цял ден: "Излез вън! Излез вън! " С какъв тон да говори на мъртвия, така че той да излезе? Абсолютно с никакъв, ако разбира се, Говорещият тези думи не притежава силата, която  да направи тези думи ефективни.

Така приятели мои, аз проповядвам Благовестието на грешниците не защото смятам, че самият грешник сам по себе си притежава някаква сила да откликне  на призива – аз изобщо не вярвам, че който и да е грешник сам по себе си има подобна способност. Но Христос каза: "Думите, които ви говоря,  дух са и живот" и  чрез Божията благодат проповядваме това Слово, защото то е Словото на силата, Словото на Духа и Словото на живота. Силата не е у грешника, а силата е в Словото, когато е угодно на Бог Светият Дух да го употреби. Приятели мои, казвам това с пълно благововение: Ако в Книгата Си Бог беше заповядал да отида и да проповядвам на дърветата - щях да отида! Да, господа! Бог заповяда веднъж на един от Cвоите слуги да иде и проповядва на мъртви кости и той отиде. А вие бихте ли отишли? Да, казаното от този слуга имаше своето значение не само за обстоятелствата, но също така съдържа в себе си пророческия смисъл по отношение на бъдещето.


2. Проповядвайте  Благовестието на всяка твар

И отново възниква въпросът: Защо трябва да проповядваме Благовестието на всяка твар, ако Бог е избрал да спаси само определен брой хора? Причината е, че Бог ни заповядва да го направим. Добре, ще кажете вие, но това обяснение не ми изглежда резонно. На Бог не му  трябва да е резонно; вашата и моята задача е да се подчиним на Бога, а не да спорим с него. Бог ни заповядва да проповядваме Благовестието на всяка твар и това значи - на цялото творение - това е Божията истина.

Тази вечер, в тази зала, всеки един християнин трябва да отговори на Христос, защо той не е направил всичко по силите си да донесе Благовестието на всяка твар. Да, аз вярвам в Поръчението на Христос, а може би и повечето от вас също и ако аз трябваше да ви проповядвам за Великото поръчение, това вероятно би ви впечатлило повече. Огромно число Божии хора, които казват, че вярват в поръчението на Христос в действителност само си играят на мисионерство. Когато говорим за сегашните ни евангелски деноминации, смея да кажа, че ние просто играем  на мисионерство и това е всичко.

Защо приятели мои, почти половината от населението на земята не са чували за Христос? - просто помислете върху това! -  при днешните лесни и евтини начини за придвижване в 20-ти век/бел.прев. -проповедта е казана миналия век/, когато Библията се издава на почти всеки език - докато ние седим тук - там, зад стените на тази сграда е почти половината от човешката раса, които никога не са чували за Исус Христос? Ние ще трябва да дадем отговор пред Христос! Вие и аз. Е да, аз вярвам, че човек е отговорен. Аз не вярвам в човешката "свобода на волята", обаче вярвам, че човек е отговорен. Аз вярвам, че като християни сме двойно по-отговорни; и всеки един от нас, намиращ се днес тук, един ден ще се изправи пред Христос и ще види тези като огнен пламък очи, когато Христос ни каже: "Аз ти поверих Моето благовестие“.  Това дело „ни се повери" (1Сол 2: 4). А на този, комуто е било поверено нещо се очаква да се намери верен.

О, приятели мои, ние играем на игри. Ние все още не сме започнали да възприемаме на сериозно религията, нито един от нас. Изповядваме, че вярваме в пришествието на Христа. Също така изповядваме, че причината, поради която Христос още не се е върнал е, че числото на неговата църква, Неговото Тялото – все още не се е изпълнило. Ние вярваме, че когато Тялото Му се изпълни, Той ще се върне. Въпреки това приятели мои, Неговото Тяло никога, никога няма да бъде завършено докато последният от Неговите избрани не бъде призован. А призоваваме Неговите избрани като проповядваме  Благовестието със силата на Святия Дух. Всъщност, ако наистина желаете предстоящото завръщане на Христос, тогава би следвало да сте по-добре запознати с вашата отговорност да занесете Евангелието на езичниците!

Христос ни каза и Неговите думи са насочени към нас: ". Идете по целия свят и проповядвайте Благовестието" Той не каза, "изпратете го по всички краища на света." Но, Той каза: "(вие) идете". И вие ще отговоряте пред Христос, че още не сте отишли! Е добре,  ще кажете, сигурно искаш да кажеш, че всеки един от нас тук е длъжен да отиде като мисионер? Аз не казвам това. Не мога да бъда съдия на нито един от вас. Мнозина  от вас имат приемлива пред Христос причина, поради която не са отишли никъде. Но, Той ви е поръчал да работите тук. Той ви е дал пълномощия и отговорност тук, а всеки християнин, който имайки свободата да отиде, не  отива, ще отговаря за това пред Христа.


"Идете по целия свят." Ще попитате: Къде точно да отида? - О, така  е много лесно! -Вие казвате лесно? -Да, искам само да кажа, че това е много лесно. Няма по-лесно от това да знаете къде да идете, за да започнете мисионерската работа. За нея е писано в първата глава на Деяния на апостолите, осми стих: "Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святия Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим (това е, в града, в който живеете), така и в цяла Юдея (т.е., във вашия регион или държава) и Самария, ( околността, или държава), и до края на земята". Ако искате да започнете мисионерска работа, трябва да я започнете в родния си град; и приятели мои, ако не сте заинтересувани от спасяване на китайците в Сидни, това означава, че вие наистина не се интересувате от спасяване на китайците в Китай, защото разсъждавайки така, се самозаблуждавате! Ако се тревожите за душите на китайците в Китай, тогава в същата степен сте обезпокоени за душите на китайците тук в Сидни! Чудя се колко от присъстващите днес в тази зала са опитвали да донесат Благовестието до китайците в Сидни! Интересно ми е да знам. Бих искал да знам колко от присъстващите тук тази вечер са били в Библейското Общество в Сидни и са поискали от ръководителя: "Не трябва ли да има Новия Завет на китайски? Колко ще  струват сто или десет броя". И аз се питам, колко от вас са купили хиляда или  сто броя, след което са отишли в китайския квартал, обръщайки се към живеещите там с думите:" Скъпи приятелю, позволи да ти дам един малък подарък, който ако го прочетеш, ще донесе добро за душата  ти."

О, приятели мои, ние просто си играем на мисионерство. Това е просто фарс и нищо повече! Преди всичко на нас ни е заповядано да "отидем". Къде да отидем? Да отидем до тези, които са близо до нас. С какво да отидем? С Евангелието! Добре, ще кажете,: "Защо трябва да отида?" Защото Бог  така е поръчал! Е добре, но "Каква е ползата от това, ако Той просто е избрал някои?" Ето защо: Проповядването на Благовестието е инструмент, чрез който Бог призовава Своите избрани! Нито вие, нито аз, нито някой на земята знае кои са Божиите избрани и кои не. Те са разпръснати по целия свят и затова ние сме призовани да проповядваме Благовестието на всяка твар, така че то да може да достигне тези, които Бог е определил за Себе Си всред цялото творение.


Източник: http://www.reformed.org.ua/

Превод: Татяна Иванова





Няма коментари:

Публикуване на коментар