сряда, 29 октомври 2014 г.

Християните и Хелоуин - Травис Алън


Хелоуин. Това е време в годината, когато въздухът става по-свеж, дните стават по-къси, а за много млади американци вълнението расте в очакване на най-тъмния, най-призрачният празник на годината. Търговците на дребно също се радват, тъй като се разгорещяват до техните касови апарати, за да получат средно по 79.82 $  на домакинство в декорации, костюми, бонбони и поздравителни картички. Хелоуин ще донесе приблизително 8.0 $ милиарда през тази година.

Това е добър залог за търговците на дребно , които не хранят високи очаквания за получаване на 79.82 
 на домакинство от християнски пазар. Много християни отказват да участват в Хелоуин. Някои се притесняват от неговия езически произход; други от неговите тъмни и жестоки образи; други все още са загрижени за безопасността на децата си. Но други християни избират да участват на тържествата, независимо дали участват в училищни дейности, кварталните забавления с трикове, или Хелоуин възможност в тяхната църква.

Въпросът е, как  би трябвало християните да отговорят на Хелоуин? Дали е безотговорно за родителите да оставят децата си на забавленията с трикове? Какво ще кажете за християни, които отказват всякакъв вид празник по време на сезона, дали те преиграват?

Езическият произход на Хелоуин


Името "Хелоуин" идва от празника на раннохристиянска църква „Деня на вси светии“, един ден, заделен за тържествено възпоменание на мъчениците. All Hallows Eve, вечерта преди Деня на Вси Светии, започва времето за спомен. "All Hallows Eve" е в крайна сметка се свива до "Hallow-e'en", която стана "Хелоуин".
Докато християнството преминавало през Европа, то се  е сблъскало с местните езически култури и се е изправяло пред установени обичаи. Езическите празници и фестивали са били толкова вкоренени, че новопокръстените са гледали на тях  като „препъни-камък“ за вярата си. За да се справи с проблема, организираната църква често премествала еднозначно християнски празник на място в календара, което директно ще оспори езически празник. Целта е да се противодейства на езическите влияния и да се осигури християнска възможност. Но най-често църквата успявала само в "християнизацията" на езическия ритуал- ритуалът все още си е езически, но се смесва с християнската символика. Това е, което се е случило с Вечерта преди Деня на Вси Светии (All Saints Eve
) това е била първоначалната алтернатива на Хелоуин!
Келтите в Европа и Великобритания са езически друиди, чиито основни празненства са белязани от сезоните. В края на годината в Северна Европа, хората правят подготовката за осигуряване на зимното оцеляване чрез прибирането на реколтата и унищожаване на стадата, клане на животни, които не биха оцелели. Животът се забавя докато зимата донесе тъмнина (по-кратки дни и по-дълги нощи),  земна угар и смърт. Образът на смъртта, символизирана от скелети, черепи, и черен цвят, остава важна в днешните тържества Хелоуин.
Езическият фестивал Самайн (произнася се Соуин) отпразнувал окончателното прибиране на реколтата, смъртта, и началото на зимата, три дни от  31 октомври до 2 ноември. Келтите вярвали, че завесата разделяща живите и мъртвите се вдига по време на Samhain, за да се даде възможност на духовете на мъртвите да ходят сред живите - призраците да витаят на земята. Хелоуин.
Някои приемали времето на обитаването на призраците чрез участието си в окултни практики като гадаене и комуникация с мъртвите. Те търсели "божествени" духове (демони) и духовете на предците си относно климатични прогнози за следващата година, очакванията на културите и дори романтични перспективи. Клатещи се ябълки е една практика, използвана от езичниците, за да отгатнат духовния свят на  "благословенията" на романтичната двойка.

За други, фокусът върху смъртта, окултизма, гаданията, и мисълта за духовете, завръщащи се да обитават сред живите, подхранва невежи суеверия и страхове. Те вярвали, че духовете  обитават на земята, докато не получат подходящо изпращане с лакомства - притежания, богатство, храна и напитки. Духове, към които „не се отнасят“ подходящо,  ще "излъжат" онези, които са ги пренебрегнали. Страхът от витаенето на духа само се увеличава, ако този дух е бил обиден по време на естествения си живот.

За склонните към трикове духове се е вярвало, че са допускали гротескни изяви. Някои поверия са се развили като се е смятало, че носенето на костюм, за да изглеждат като духовете, би направило на посмешище блуждаещите духове. Други смятали, че духовете могат да се отблъснат на разстояние чрез изрязване на гротескно лице в тиквата или коренови зеленчуци (шотландцитеизползват ряпа) и поставянето на една свещ вътре в нея - Джак-фенера
(the jack-o-lantern).

В тъмният, суеверен, езически свят, Бог милостиво е огрял в светлината на Евангелието. Новопокръстените християни са се въоръжили с истината и не са се бояли повече от обитаването и завръщането на земята на духовете на умрелите. В действителност, те отхвърлили техния бивш езически спиритизъм в съгласие с Второзаконие 18: 
Да не се намира между тебе някой, който използва ... гадаене, който практикува магьосничество, или някой, който астролог, или магьосник, или някой, който прави заклинание, или медиум, или спиритист, или човек, който извиква мъртвите. За всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа (ст. 10-13).

Въпреки това, за новопокръстените християни основали  семейство и културно влияние било трудно да се противопоставят; те са били изкушени да се присъедини към езическите фестивали, особено Самайн. Папа Григорий IV реагирал на езическото предизвикателство чрез преместване на честването на Деня на Вси Светии през девети век, той определил датата на 1 ноември, точно в средата на Самайн.
Така през миналите векове, Самайн иНощта на Вси светии били смесени заедно . От една страна, езическите суеверия отстъпили пред "християнизирани" суеверия и осигурили повече храна за страха. Хората започнали да разбират, че духовете на езическите предци са демони и че чародеите  практикували магьосничество и черна магия. От друга страна, времето на фестивала дава по-голяма възможност за веселба. Забавлението с фокуси става по време, когато бродещи банди от млади хулигани ходели от къща на къща и събирали храна и напитки за техните партита. Стиснатите домакини избягвали риска „триковете" да се играят на техния имот от пияни младежи.

Хелоуин не станал американски празник до Имиграцията на работническата класа от Британските острови в края на деветнадесети век. Докато ранните имигранти може да са вярвали в суеверните традиции, вредните аспекти на празника са били тези, които са привличали американските младежи. Младите поколения са вземали и са приспособявали много обичаи, без да вземат предвид езическия им произход.

Холивуд е добавила към "забавни" широк асортимент от измислени герои -демони, чудовища, вампири, върколаци, мумии и психопати. Това със сигурност не е подобряване на американския ум, но със сигурност това прави някого пълен с много пари.


Християнският отговор на Хелоуин


Днес Хелоуин е почти изцяло американски светски празник, но много хора, които празнуват нямат понятие от религиозните му корени или езическото му наследство. Така че не можем да кажем, че Хелоуин е станал по-благотворен. Децата са се обличали в забавни костюми, обикаляли квартала в търсене на бонбони и разказвали един на друг страшни истории за призраци; но възрастните често са се занимавали с позорни действия на пиянство и разврат.
Така че, как християните трябва да реагират?
Първо, християните не трябва да отговарят на Хелоуин като суеверни езичници. Езичниците са суеверни; Християните са просветени от истината на Божието Слово. Злите духове не са по-активни и зловещи на Хелоуин, отколкото са през всеки друг ден от годината; в действителност, всеки ден е добър ден за Сатана да дебне наоколо търсейки кого да погълне (1 Петрово 5: 8). Но "по-велик е Този, Който е във вас, от онзи, който е в света" (1 Йоан 4: ​​4). Бог завинаги е "обезоръжил началствата и властите" чрез кръста на Христос и е "направил публичен спектакъл от тях, триумфирайки над тях чрез Него [Христос]" (Колосяни 2:15).
Второ, християните трябва да отговарят на Хелоуин с поучителна мъдрост. Някои хора се страхуват от активността на сатанистите или езически вещици, но действителните случаи на престъпност, свързана със сатанизъм,  са много ниски. Истинската заплаха на Хелоуин е от социалните проблеми, които съпровождат грешното поведение, шофирането в пияно състояние, пакостниците и вандалите, както и на децата без надзор.
Подобно на всеки друг ден от годината, християните трябва да бъдат внимателни и мъдри настойници на своите притежания и защитници на техните семейства. Младите хора християни трябва да стоят настрана от светските Хелоуин партита, тъй като те са основания за развъждане на неприятности. Християните родители могат да защитят децата си, като ги пазят добре надзиравайки ги и ограничавайки консумацията на лакомства пред тези лакомства, получени от надеждни източници.

Трето, християните трябва да отговорят на Хелоуин с евангелско състрадание. Невярващият, отхвърлящ Христос свят живее в постоянен страх от смъртта. Това не е просто преживяване на смърт,  но е по-скоро това, което Библията нарича "определено ужасяващо очакване на съд, и яростта на огън, който ще погълне [Божиите] противници" (
Евреи 10:27). Вещиците, призраците и злите духове не са ужасяващи; Божият гняв, който се е освободил върху непростения грешник – тове е вече наистина ужасяващо .

Християните трябва да използват Хелоуин и всичко, което той носи във въображението - смърт образност, суеверие, изражения на развратени пиршества - като възможност за привличане на невярващия свят с Евангелието на Исус Христос. Бог е дал на всеки съвест, която да отговаря на Неговата истина (Римляни 2: 14-16), и съвестта е съюзник на християнина в евангелизаторската инициатива. Християните трябва да отделят време да уведомят съвестите на приятелите и семейството си с библейската истина по отношение на Бог, Библията, греха, Христос, бъдещия съд, и надеждата за вечен живот в Исус Христос за покаялия се грешник ..
Има няколко различни начини християни да участват в Хелоуин евангелизъм. Някои ще приемат политиката "Без участие". Като християнски родители, те не искат техните деца да участват в духовно компрометиращи дейности - слушане на истории за призраци и оцветявайки картини на вещици. Те не искат децата им да се обличат в костюми за забавления с трикове или дори да посещават Хелоуин алтернативи.
Този отговор естествено повдига вежди и предоставя добра възможност за споделяне на Евангелието на тези, които искат. Важно е също, че родителите обясняват своята позиция на децата си и ги подготвят да се изправят пред дразненията или подигравките на връстниците им и неодобрението или презрението на техните учители.

Други християни ще изберат за Хелоуин алтернативите, наречени " Фестивали на Жътвата" или " Фестивали на Реформацията" - Децата се обличат като фермери, библейски герои, или като герои на Реформацията. Това е ирония, като се има предвид източника на Хелоуин, като алтернатива, но тя може да бъде ефективно средство за достигане до семействата на съседите с Евангелието. Някои църкви напускат сградата на църквата си и предприемат действия на милост в тяхната общност, като "даряват" нуждаещи се семейства с кошници с храна, карти за подаръци и евангелското послание.

Тези са добрите алтернативи; има и други, които не са толкова добри. Някои църкви използват "Hell House" евангелизъм, за да шокират младите хора и да ги изплашат, за да станат християни. Те разхождат хората през стаите нашарени след обитаваните от духове в карнавален стил къщи и излагат греха на показ - жени, подложени на аборти, хора, жертвани в сатанински ритуал, последствия от предбрачен секс, опасности от рейв партита, демонично обладаване и други трагедии.

Тук е проблемът с т.нар “Hell House“ евангелизъм: да шокирате една нешокираща се култура, вие трябва да имате доста добра графика. Графичните изображения на греха и неговите последици са ненужни - невярващите умове вече са пълни с такива образи. Това, от което те се нуждаят да видят, е живот наистина трансформиран чрез силата на Бога, и това, от което те се нуждаят да чуят е Божията истина в точното представяне на Евангелието. Евтини рекламни трикове са неподходящи за Христовите посланици.

Има и друга опция отворена за християните: ограничено, без компромиси участие в Хелоуин. Нищо не е зло по своята същност относно бонбоните, костюмите, или забавлението с трикове в квартала. В действителност, всичко това може да предостави уникална възможност за споделяне на Евангелието със съседите. Дори да раздавате бонбони на кварталните деца, при условие, че не сте стиснати, може да подобрите репутацията си сред децата. Доколкото костюмите ни са невинни и поведението ни не опозорява Христос, забавлението с трикове може да се използва за по-нататъшни евангелски интереси.
В крайна сметка, християнското участие в Хелоуин е въпрос на съвест пред Бога. Каквото и ниво на участие в Хелоуин да изберете, трябва да почитате Бога, като пазите  себе си отделени от света и като показвате милост към онези, които погиват. Хелоуин осигурява на християнина възможност да постигне и двете неща в Евангелието на Исус Христос. Това е послание, което е свято, отделено от света; това е послание за това, че е голяма милостта на прощаващия Бог. Какво по-добро време от годината, за да споделите такова послание, от времето на Хелоуин?

Автор: Travis Allen
Източник: http://www.gty.org/



Превод от английски: Галина Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар